Gyermek-hospice házat adtak át Pécsett

Bereczki Lajos Közélet
PDF
Szerda délután, Várdai Dóri halálának évfordulóján adták át a róla elnevezett első magyar gyermek-hospice házat. A teljes egészében magánerőből kivitelezett épületben a szülők együtt tölthetik az utolsó napokat gyermekükkel, az otthoni környezethez hasonló helyen. Öt ilyen szállást alakított ki a Szemem Fénye Alapítvány telephelyén azzal a céllal, hogy az elmúlás és a búcsú méltóképpen biztosított legyen.
Képünkön Gyura Barbara, a Szemem Fénye Alapítvány elnöke köszönti a megjelenteket.
Szörnyű arra gondolni, hogy egészen kis gyermekeket veszítenek el szülők, évente mintegy 500 család áll értetlenül és porig sújtva a hírtől. Nincs hely és idő elbúcsúzni a kicsiktől, egyedül, a kórház magányában mennek el, egy utolsó simogatás, vagy ölelés nélkül. Ezen a helyzeten kíván segíteni a most átadott intézmény, amely biztosítja az intimitást és a helyet azok számára, akik sajnos ilyen reménytelen helyzetbe kerülnek.
Tari Zsuzsanna a korán elhunyt Dóri édesanyja vezeti majd a házat – tájékoztatta lapunkat Gyura Barbara, az alapítvány elnöke. Kezdeményezésük egyedülálló az országban, pedig igény lenne rá, nem csak Pécsett és környékén. A ház átadását megelőzően nemzetközi konferenciát tartottak a városban, ahol a külföldi meghívott előadók számoltak be tapasztalatukról, a már működő, hasonló intézményekkel kapcsolatban.  Hosszú évek óta működő gyermek-hospice házak fenntartói egyöntetűen állítják, hogy a tevékenységük segíti a szülő és a gyermek méltó elbúcsúzását egymástól,  és a gyász feldolgozását.

Több országban az állam is támogatja a gyermek-hospice házakat, míg a Szemem Fénye Alapítvány kénytelen összekoldulni a mentőautóik üzemanyagát is – kapcsolódik a beszélgetésbe Hoppál Péter országgyűlési képviselő, a pécsi közgyűlés tagja. Nincs ez így jól – mondja – mint a jelenleg kormányzó párt tagja kezdeményezni fogom a parlamentben, hogy állami támogatásban részesüljenek az ilyen szervezetek. A magam erejéből próbáltam segíteni Barbaráéknak, így bő egy évvel ezelőtt, amikor képviselő lettem, a parlamenti fizetésemet az alapítványuknak utaltam át minden hónapban. Itt jártunk nemrég Soltész Miklóssal, aki a leendő Fidesz kormány szociális ügyekkel foglalkozó államtitkára lesz, valamint Páva Zsolttal, Pécs polgármesterével, akik szintén támogatásukról biztosították az ügyet.  Meggyőződésem, hogy az ilyen nehéz helyzetben az államnak ott kell lennie a családok mellett és segítséget kell nyújtani a betegszállításon keresztül a hospice házak működtetéséig.

Hozzászólások

 
0 #3 Guest 2010-07-29 10:45
Gratulálok, nagyon örülök!
Idézet
 
 
0 #2 Guest 2010-05-21 08:42
Remek emberek, örülök hogy néha hallani róluk!
Idézet
 
 
0 #1 Guest 2010-05-20 17:17
Sajnos kell egy ilyen hely, és persze állami támogatás is.
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés