Tizedszer is Pécsett lesz az országos nagyszínpad

Színház
PDF
A X. Pécsi Országos Színházi Találkozó (X. POSZT) nevét csak azért nem érdemes megváltoztatni, mert az érdeklődők, a szakma képviselői így ismerik. Pedig már réges-régen nem „holmi” színházi összejövetelről van szó, hanem annál sokkal többről. Egyebek mellett a tánc, a képzőművészet is megtalálta a helyét a tíznapos rendezvénysorozatban. Mindez erőt ad Simon Istvánnak is, aki az egyik igazgatója az egész programözönnek. A képen a direktor azt az oklevelet mutatja, amit a Kiváló Minősítésű Művészeti Fesztivál szervezői vehetnek át, jutalmul.
– Bár soha nem volt szó arról, hogy elvigyék Pécstől a rendezvényt, mégis felröppentek rendszeresen ilyen kóbor, megalapozatlan híresztelések – mondta irodájában, a Pécs Nemzeti Színházban Simon István. – Mostantól viszont változott a helyzet, hiszen meg nem határozott ideig itt marad, a miénk lesz talán örökké ez a fesztivál.

– Pedig kilenc ilyen összejövetel alatt el is veszíthette volna a lendületét!
– Szerencsére nem ez történt, talán sokunk nevében mondhatom mindezt. Június elejétől itt megpezsdül az élet, a publikum és a színjátszás nálunk ad találkozót egymásnak, a szó legszorosabb értelmében is.

– Az eltelt nem rövid időszakról, a kezdetekről tudna egy rövid, érzelmektől sem mentes mérleget vonni?
– Igen! Mert meggyőződésem, hogy még egyszer olyan magával ragadó hangulat nem alakulhat ki, mint az első ilyen összejövetel kapcsán. Azóta talán profibbá vált a szervezés, sokat tanultunk, sikereket értünk el, ám azt az érzést lehetetlen visszahozni a játszóhelyekre, éttermekbe, utcákra, amit a kezdetek jelentettek.

– Ráadásul maga a mérce szakmailag, hiszen a pécsiek az elmúlt évben egy sor díjat besöpörtek.
– Egyrészt vendéglátók vagyunk, másrészt pedig részt is kívánunk venni a műsorban, mert az az igazi. Talán nem túlzás, volt egy olyan pillanat, amikor mi voltunk az ország elsőszámú teátruma, amit az elismerések is alátámasztanak. Mindez egyrészt jóérzéssel tölti el a szívemet, másrészt pedig ösztönző a társulatnak. Izgalmas időszak előtt állunk, tíz nap, harminckét helyszínen, így lehetne számszerűsíteni a teljes repertoárt, a versenyprogrammal és a mellette zajló összes előadással, együttvéve.

Beszédes számok, százhetven millió forint

A POSZT idei tervezett költségvetése

Pécs Megyei Jogú Város: 75 millió

Oktatási és Kulturális Minisztérium: 75 millió

Bevétel: 15 millió

Szponzori összegek: 4-5 millió

Összesen: 179-180 millió forint  

Hozzászólások

 
0 #2 Guest 2010-05-24 16:11
Remélem megint sok jó darabot láthatunk, csak ne dőljön össze a színház, mert ugye arra nincs garancia?
Idézet
 
 
0 #1 Guest 2010-05-23 14:57
OK, csak leszakad-e a plafon vagy kibírja a POSZT-ot? Mi van a gépészettel....stb. Jó buli lesz.
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés