A törökök mellett a magyarok is büszkék lehetnek

Képzőművészet
PDF
Közös történelemhez olyan épületek is dukálnak, amik emlékeztetnek az együtt megélt másfél évszázadra. Pécsett több olyan épület, szent hely is akad, ami emlékeztet az egykori török uralomra. A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa programsorozatban, szombaton délután megnyitották a felújított, megszépült, Jakovali Hasszán nevével jelzett dzsámit. A képen az érdeklődők egy csoportja látható, akik a program miatt zsúfolódtak össze. 

A kapu kitárásának időpontjában lezúduló hatalmas felhőszakadás sem tarthatta távol az érdeklődőket attól, hogy elmenjenek a pécsi Kórház térre, ahol síppal, dobbal, meg nádi hegedűvel (na, azért ez túlzás volt), ám ünnepélyes keretek között, beszédekkel, történelmi visszatekintésekkel, zenével fogadtál azokat, akik kíváncsiak voltak arra, mi is történt a török templomban.

Különösen érdekes az a tükörterem, ami a belépőket fogadja. A hirtelen látvány még pillanatnyi zavarodottságot is okozhat a látogatnak. Olyan az egész, mintha  a belső teret megnövelték volna a látvány megálmodói. 

Üröm az örömben, hogy a dzsámi mellett álló kecses minaret, vagyis a kör keresztmetszetű tornyot a továbbiakban sem látogathatja senki, mert jelen állapotában veszélyes. Persze, nem attól kell félni, hogy leomlik, de belül, többek között a lépcsője sem alkalmas arra, hogy az érdeklődők felmásszanak rajta. Lezárt ajtó állja útját a kíváncsiskodóknak. Pedig fentről csodás látvány nyílik.

Mindezt képekkel bizonyítani nem tudjuk, ám elegyen ritka kivétel, amikor az e sorokat író személy egy gyermekkori élményére hivatkozik. Jó negyven évvel ezelőtt, kisgyermekként ugyanis sikerült feljutnom a felső kerengőre. Már akkor is „kellően” rossz állapotban volt a lépcsősor, mégis megérte a bukdácsolást.

Visszazökkenve a jelenbe, jó lenne, ha egyszer lenne annyi pénz, hogy a csúcs is látogatható legyen. Mindenesetre, mivel a törökországi világváros, Isztambul is EKF-főváros, azért szégyenkeznünk nem kell, a mostani renoválás után.  

Hozzászólások

 
0 #1 Guest 2010-05-23 15:01
Akkor sikerült egy féloldalas megoldással majdnem látogathatóvá tenni az egészet? Azért a minaretbe jó lenne feljutni egyszer!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés