Viszlát 2009!!!

Zene
PDF
Óévbúcsúztató a Széchenyi téren

Kusturica és New York Ska Jazz koncert
•    Időpont: 2009. december 30-31.
•    Helyszín: Pécs, Széchenyi tér
•    Szervező: Pécsi Kulturális Központ, Pécs2010 Nonprofit Kft.
Szilveszter - Pécs - Széchenyi tér
2009. december 30., szerda
20:00 Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra (SRB)
2009. december 31., csütörtök
21.30 Ska-Pécs
22.30 New York Ska Jazz Ensemble (USA)
A koncertek ingyenesek!


 A banda történetének eleje megegyezik a Zabranjeno Pušenje (Nemdohányzó szerb nyelven) történetével, akik egy Jugoszláv garázs rock banda Szarajevóból, és akik nevét sokszor kapcsolják az Új primitivizmus kultúrális mozgalommal.
1980-ra ők váltak az egyik legkeresettebb csapattá, több százezer lemezt eladva.
A Do you remember Dolly Bell ideje alatt, ami Emir Kusturica első sikeres filmje volt 1981-ben találkozott a rendező először a csapattal. Egyből barátokká váltak, és elkezdtek alkalmanként együtt játszani, koncertezni és felvételeket készíteni.
A volt Jugoszlávia feloszlása nagy és negatív hatással volt az együttes életére.
A 90-es években kezdtek újra játszani immár Emir Kusturica & No Smoking Orchestra néven, még négy albumot kiadtak, és folytatták a koncertezést is. 1998-ban készítették el a Macskajaj című Kusturica film zenéjét ami meghozta nekik a világsikert.

Azok, akik azt gondolták, hogy a banda sikere csak Kusturica személyéből fakad, meggyőződhetnek az ellenkezőjéről ha kilátogatnak egy élő koncertjükre. Hihetetlen energiák szabadulnak fel a színpadon a fellépéseik során, ahogy mesterien keverik az ethno és punk rock stílusokat. Ezen felül a zenészeik játéka magában is felejthetetlen élményekkel gazdagítja a résztvevőket. A csapat többek között Franciaországban és Dél Amerikában vált különösen híressé, ahol mindig telt házas show-kat adnak a legnagyobb koncert termekben és stadionokban.

Azóta ez a banda írja az összes Kusturica film zenéjét. Viszonzásul a rendező készített róluk egy dokumentumfilmet Super 8 Stories címmel.

A New York Ska-Jazz Ensemble (NYSJE) egy nemzetközileg elismert banda. Az 1994-es megalakulásuk óta 5 albumot adtak ki, és többször is koncerteztek Európában, Kanadában, az Egyesült Államokban és Dél Amerikában.
Az NYSJE felvételei alapján úgy jellemzik őket, hogy rendkívül energetikusak és kreatívak, kinetikus ska stílusra formáznak jazz klasszikusokat, és képesek összehozni a dance hall, reggae, rocksteady és jazz stílusokat.

Néhány kiemelkedő korábbi fellépésük: North Sea Jazz Festival, Montreal Jazz Festival, Quebec Festival de Musique, Musiques en Ete (Geneva), Sziget Fesztivál (Budapest), Bob Marley Reggae Fesztiál az Israel Vibration és Sister Carol, and The Discover közreműködésével, Bell Atlantic Jazz festivals az Egyesült Államokban. Ezeken túl, az NYSJE az első olyan amerikai ska banda, akik kelet Európában játszottak a fal lerombolása után.

Az NYSJE zenéjét folyamatosan hallhatjuk a televízióban is, például a Nickelodeon, és az MTV csatornák műsoraiban, valamint szerepelnek két nemzetközileg vetített Campbell leves reklámban. Olaszországban az MTV televízió a Properly című klippjüket játssza mostanában. Tavaly nyáron a csapat Európa szerte játszott 42 koncertet Magyarországon, A Cseh Köztársaságban, Franciaországban, Olaszországban, Szlovéniában, Szerbiában, Litvániában, Belgiumban, Svájcban, Németországban, Spanyolországban, Dániában, Finnországban és pár egyéb helyen. A banda idén Decemberben tér vissza újra Európába. Az NYSJE nemrég adta ki legújabb albumát STEP FORWARD címmel, és Decemberben rukkolnak elő a következővel LIVE IN PARIS címmel. A csapat híres a hihetetlen live showjairól.

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés