Bereményi Gézát nem tudták meghívni a nyári színházba!

Színház
PDF
Idén, a forró évszakban sem maradnak színház nélkül azok, akik szeretik a művészet ezen ágazatát. A Pécsi Szabadtéri Játékok 2010-es szezonját természetesen megtartják, legalábbis erről számoltak be az érdekeltek a Pécsi Horvát Színház épületében, szerdán, délidőben. Az még csak „hagyján”, hogy lesznek zenés, táncos, meg prózai előadások, de akadnak közöttük olyanok, amikről teljes magabiztossággal állíthatjuk, minden egyes hely foglalt lesz a nézőtéren. A képen balra ülő Vidákovics Szláven szerint a tőle balra helyet foglaló Bereményi Géza szerepvállalása vonzó lehet sokaknak.

A színházi szakíró, korábbi színre lépő, Juhász László könnyű helyzetben volt, amikor a bevezetőjében köszöntötte az egybegyűlteket. Hiszen akadt közöttük bőven olyan, aki garanciát jelenthet a színvonalra. Nem fontossági sorrendben, hanem ülésrendben, megjelent Balikó Tamás, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója, Vidákovics Szláven, a Pécsi Horvát Színház igazgatója, Bereményi Géza szerző, Vidákovics Antal, korábbi nemzetiségi teátrumi direktor, valamint Besenczi Árpád, a zalaegerszegi játszóhely főnöke is.

– A várostól ugyan sokkal többet kértünk, de jelenleg 2 millió forintra van ígérvényünk – jelentette ki Vidákovics Szláven. – Ismerve Pécs anyagi helyzetét, megértők vagyunk, de ennyiből bármit rendezni lehetetlen feladat lenne. Jelenleg mintegy 60 millióval gazdálkodhatunk, a szponzori pénzekkel, illetve a jegybevétellel együtt. Mivel pedig a PNSZ-szel is együttműködünk, ezért ez felmehet 100 millió forintra.

– Hohó – kért szót Balikó Tamás, a városi kőszínház vezetője. – Ez nem azt jelenti, hogy mi 40 millióval vagyunk benne a „buliban”. Hanem azt, hogy két olyan bemutató lesz, amit később átveszünk. Ezért aztán az ottani díszletek, jelmezek ára megtakarítható, illetve csak egyszer kell elkészíteni, aztán többször felhasználható. Ezt persze szívesen adjuk, mert érintettek, érdekeltek vagyunk benne.

A nyári színházi sorozat első előadása 2010. június 12-én kezdődik, az utolsó pedig augusztus 12-én lesz. Közötte rengeteg műsorszámot tekinthetnek meg az érdeklődők, két helyszínen. Az egyik a Káptalan utcai Szabadtéri Színpad, a másik pedig az Anna utcai Anna Udvar. Mivel a „nyáriak” korábbi otthona, a Tettyén lévő színpad alkalmatlan mindenre, mert életveszélyessé vált, egy építkezés miatt a várrom.

– Magam jelentkeztem a nyári munkára, Balikó Tamásnál – árulta el Bereményi Géza, Kossuth-díjas író. – Az arany ára – Eldorádó című művemet egy kissé átírtam, aktualizáltam, ezzel szeretnék hozzájárulni az egész eseménysorozat sikeréhez. Az egyik főszereplő Balkó Tamás lesz, de nem miatta kértem, hogy bemutathassuk a darabot. Szóval, engem nem lehetett idecsábítani, mert jönni akartam. Nem volt kellemtelen ajánlkozni, inkább azt mondanám, jókor voltam, illetve leszek megfelelő helyszínen.

– Természetesen, nekem Pécsre jönni hazatérés – vallotta be Besenczi Árpád. – Az Oscar című vígjáték két részben kerül a publikum elé, a szöveg Claude Magnier nevéhez fűződik. – A rendező Balikó Tamás, akivel úgy tudunk közösen dolgozni, hogy az már-már meseszerű, csodás, paradicsomi állapotokat idéz. – Szörnyű Árpival színházat „csinálni”, vágott a szavába a megszólított. – De fellép Vidákovics Szláven is, ezek szerint ez lesz az igazgatók alkotása. Mást be sem veszünk a játékba – jelentette ki kellően komolytalanul a színpadi látvány felelőse, megálmodója.

Mindez csak ízelítő volt a programból, a színjátszás szerelmesei természetesen bőven találnak még olyat, ami a szívüknek kedves lehet. Idő és válogatási lehetőség bőven akad, nincs más hátra, irány a nagy nyári szórakozás.  

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés