Levendulaszínház - bábművészet felsőfokon, nem csak gyerekeknek

Bereczki Színház
PDF
Lassan tízéves lesz a Szabó Zsuzsa művészeti vezető nevével fémjelzett pécsi Levendulaszínház, amely a bábjátszás szinte minden eszközét és vállfaját felsorakoztatja előadásaiban. A társulat összetétele változó, akárcsak az előadások helyszínei.


 
Alternatív színházuk próbatermét Zsuzsa biztosítja, az előadások műhelymunkával jönnek létre, sokszor a szövegek is helyben születnek meg.

-    Mi a forrása a bábjátéknak és van-e még igény erre a mai "multimédiás" világban?
-    Sokféle forrásból tápláljuk virágunkat: kortárs magyar költők műveiből, a magyar népmesekincsből, európai kultúránkból a hagyományok útján, de alkalmanként kísérletezésbe is fogunk. Mivel nincs állandó kőszínházi játszóhelyünk, szabadtérre alkalmas előadásokat is készítünk. Ezek között van harsányan komédiázó, és érzékenyen költői. Többnyire gyermekeknek, de felnőtteknek is játszunk. Természetesen van igény a játékunkra, hiszen az meglehetősen interaktív, színes, sokszor zenei betétekkel társul, ami magával ragad gyermeket és felnőttet egyaránt. Ezért lehetünk valódi alternatívái a számítógépes játékoknak és a televíziónak.

-    Nincs állandó helyszíne fellépéseiknek, mégis, hol lehet sűrűbben találkozni a produkciókkal?
-    Két helyet említhetek, ahol gyakrabban fellépünk, az első a Szivárvány Gyerekház, amíg a másik a Művészetek és Irodalom Háza. Az említett helyeken sűrűn megfordultunk és remélem,hogy még fogunk is, hála a két intézmény adottságainak és kiváló közművelődési szakembereinek. Általánosságban elmondható, hogy ott lépünk fel, ahová hívnak bennünket, ez lehet egy iskola, óvoda, művelődési ház, de szabadtéri helyszíneken is szívesen fellépünk.

-    Nagy sikerrel fogadták vallási témájú művüket a Bábos biblia 1-et és ha jól tudom, közben készül a második rész is?
Eddig elsősorban olyan témákat dolgoztunk fel, amelyek az élet profán területeit ölelte fel, nemrég kezdtünk foglalkozni spirituális témákkal, például a bibliával. Nem előzmény nélküli az említett két előadás, hiszen a Lánghordozó lovag című előadásunk egy itáliai lovaglegenda, faragott, bábokkal s ékes énekekkel előadva a Levendulaszínház és az Évkerék Társulat által.
A Lánghordozó Lovag legendája Raniero Ranieri firenzei keresztesvitéz különös fogadalmának történetét beszéli el. A kegyetlen, duhaj lovag puszta virtuskodásból megfogadja, hogy a meghódított Jeruzsálem oltárán gyújtott gyertya lángját hibátlanul megőrzi, hazaviszi, s a firenzei Dóm oltárán lángot gyújt vele. Útja a misztikus megigazulás gyötrelmes útja, s aki Firenzébe érkezik, már más ember. Ezzel az előadással idén nyáron, Kolozsváron díjat is nyertünk az ottani bábfesztiválon.

- Melyek  a terveik a jövő évre?
- Az EKF évében szeretnénk minél több helyre eljutni, tervezzük, hogy rendhagyó irodalomórákat tartanánk a pedagógusokkal együttműködve különböző iskolákban. Új, felnőtt előadás is van a tarsolyunkban, amellyel indulunk a kecskeméti májusi bábfesztiválon, illetve a pécsi felnőtt bábfesztiválon is a nyár folyamán. Rendkívül izgalmas előadás lesz, mivel a beszédhangok jelentéskifejező és árnyaló hatására épül. Tulajdonképpen beszédhangok kísérik a bábjátékot. A „tesztfázis” már megvolt és mondhatom, hogy jók a visszajelzések a darabbal kapcsolatban. Aki kíváncsi rá,feltétlenül jöjjön el a fesztiválra. Ennek pontos idejét a későbbiekben a Pécsi Riport oldalain is olvashatják az érdeklődők.

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés