Szakmai érvek szólnak a bányászok, kohászok mellett

Közélet
PDF
A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat nem kizárólagosan azt jelenti, amit az elnevezése sugall. Annál tágabb értelmezést is kaphat, bizonyos szakmai konferenciákkal. Mindezt dr. Páva Zsolt, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere mondta el, amikor bejelentette, hogy Pécs ad otthont a 13. Bányász-Kohász Találkozónak, idén. A rendezvénysorozat május 27-től 30-ig zajlik a városban. A kép a megnyitón készült, dr. Tolnay Lajos (balra) mellett dr. Páva Zsolt foglalt helyet.

A polgármesteri nyitóbeszéd során ott olt dr. Tolnay Lajos, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) elnöke is, aki felhívta a figyelmet arra, mennyire fontos szakmai feladat ráterelni a politikusok figyelmét a szakma gondjaira. Ha ugyanis a jelenlegi folyamatok megmaradnak, akkor nem csupán Magyarországról, de egész Európából is eltűnhetnek. Abban az esetben pedig a kínaiak, dél-amerikaiak veszik át az üzletág feletti uralmat, amivel a találkozó résztvevői szerint mindenképpen hibás irány vesznek, vennének.

Az eseménysorozatra a rendező Magyarország nagy örömére, számos európai országból fogadták el a meghívást. Ezért aztán – szigorúan betűrendben – Ausztria, Belgium, Bosznia és Hercegovina, Csehország, Hollandia, Lengyelország, Olaszország, Oroszország, Románia, Szlovákia és Ukrajna delegáltja jelezte azon szándékát, hogy ellátogat a baranyai megyeszékhelyre.

Számos programpont mellett az egyik leglátványosabbra május 29-én, vagyis szombat, 16 órától kerül sorra. A díszfelvonulás a pécsi városközpontban lesz. Mindezt a vendégek egybekötik a zászlószalagok ünnepélyes felkötésével is.   

Egy nappal később, vasárnap az Ágoston téren mise lesz a korábbi bányászok és kohászok emlékére. Vagyis az egyház sem maradhatott ki az egész eseménysorból, ahol két nagyon nehéz mesterség elkötelezettje előtt hajtanak fejet az érintettek.

Hozzászólások

 
0 #1 Guest 2010-05-28 09:29
nincs is már bányánk és kohászati nagyhatalomnak sem számítunk! (Talán egy bánya és egy kohó van.) Azért vicces erről konferenciázni...
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés