Jót beszélgettünk - AnBlokk

Bereczki Lajos Irodalom
PDF
Csütörtök délután a Pécs-Baranyai Tudományos Ismeretterjesztő Társulat és a TIT Kossuth Klub Egyesület az AnBlokk közéleti-kulturális magazin szerkesztőségének két munkatársát látta vendégül Pécsett a Felsőmalom utcában. Az esemény a Nemzeti Kulturális Alapprogram támogatásával megvalósuló Folyóiratok Háza  rendezvénysorozatának egyik állomása volt, amely még a későbbiekben  folytatódik.
A képen balról Gagyi Ágnes, mellette Kovai Cecília.

Sokadszor ültek össze érdeklődők és szerkesztők a TIT pécsi székházának könyvtárában, hogy megosszák egymással gondolataikat. Tegnap Gagyi Ágnes és Kovai Cecília szerkesztők beszéltek az eddig megjelent két AnBlokk folyóirat tartalmáról, a cikkek keletkezésének hátteréről. A lapcím arra utal, hogy a magazin több, egymástól elkülönülő, de tartalmilag kapcsolatot létesítő elemből áll. A két éve elindított lap első száma az ügynök kérdést járta körül, nagyon alaposan és egyedi szemszögből vizsgálva azt, a főcím is erre utalt: Rendszerváltás, ügynökügyek.

A nemrég utcára került példány pedig a Cigányozás címet kapta, amit talán magyarázni sem kell. Mindkét téma mélyreható társadalmi változásokat elemez és vizsgál meg a szociológia, politológia tudományos módszereivel.

A hölgyek közül Gagyi Ágnes társszerzője is a Cigányozás témájú tanulmánynak, maga is a terepen járva, testközelből tapasztalta meg ennek a kisebbségnek a problémáit, kirekesztettségének okait és életkörülményeiket.

A magazint egyelőre könyvesboltokban lehet megvásárolni, és bizony igyekeznie kell az érdeklődőknek, mivel egyelőre 600 példányban jeleneik meg az elsősorban a szakmának és a témák iránt fogékony olvasóknak szánt periodika.

A Z   E G Y E S Ü L E T R Ő L


Az AnBlokk Egyesület-et 2008 végén alapította meg 11 fiatal társadalomkutató (doktorandusz), azzal a céllal, hogy aktuálisan jelentős közéleti és társadalmi problémákat vessenek fel a széles (nem kizárólag szakmai) nyilvánosságban; hogy publicitást biztosítsanak tudományos igényű közéleti elemzéseknek és állításoknak; hogy ösztönözzék az ezekről folytatott nyilvános vitát; és hogy a fontosnak tartott társadalmi problémák kapcsán oktatási, kulturális és művészeti tevékenységet folytassanak. Az Egyesület további céljai közé tartozik, hogy elérhetővé és közérthetővé tegye a jelenkori társadalmi problémákkal kapcsolatos társadalom- és kultúra- tudományos meglátásokat, értelmezéseket, megoldási javaslatokat, továbbá, hogy a tudományos kereteket meghaladva vonjon be társadalmi szereplőket a közéleti gyakorlatba. Ezért nyitottak vagyunk mindenki felé, akinek tudományos, kulturális vagy művészeti tevékenysége termékenyen összeegyeztethető az Egyesület céljaival. Ezen kívül keressük az együttműködést társadalmi szervezetekkel, művészeti műhelyekkel, alkotókkal, kulturális és oktatási intézményekkel.
Közéleti céljainak megvalósítása érdekében az Egyesület elsősorban
- társadalomkutatási, kulturális és művészeti, illetve oktatási tevékenységet folytat, amelyek tapasztalatait feldolgozza és publikálja kiadványaiban (könyvek, folyóiratok, egyéb publikációk),
- konferenciákat, fesztiválokat, workshopokat, előadásokat, kiállításokat szervez,
- oktatási és képzési tevékenységet folytat,
- együttműködik olyan külföldi és hazai szervezetekkel, amelyek hasonló indíttatású kulturális, tudományos és művészeti tevékenységet végeznek,
- kutatási tevékenységet folytat, és támogatja a tagok és az együttműködők elméleti és empirikus kutatómunkáját (a pszichológia, a kulturális antropológia, a szociológia, a kommunikáció–, az irodalom-, valamint a történelemtudományok területén).




Hozzászólások

 
0 #5 Guest 2010-05-29 19:07
komolyan, ez a legfontosabb, Ági és Cili, Cili és Ági?
Bakker ez egy jó lap, ennél többet érdemelne a tisztelt hozzászólóktól!
Idézet
 
 
0 #4 Guest 2010-05-29 15:41
Ja:
"A képen balról Gagyi Ágnes, mellette Kovai Cecília."

Mint olvasható fentebb!!
:cry:
Idézet
 
 
0 #3 Guest 2010-05-29 14:15
Hülye kommentelő van a szájton? (#2)

Jéééééééééééé!
Idézet
 
 
0 #2 Guest 2010-05-28 19:04
Gagyi Ágnes van a képen?

Jéééééééé!
Idézet
 
 
0 #1 Guest 2010-05-28 09:02
Jó folyóiratokra szükség van, hogy a pártok által elhülyített népek agyát kicsit helyretegyék hozzértő szakemberek!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés