Űrhajós a földön, Farkas Bertalan Pécsett járt

Űrhajós a földön, Farkas Bertalan Pécsett járt

Közélet
PDF
Aki legalább harmincöt éves, az akár személyesen is jól emlékezhet rá, hogy éppen harminc évvel ezelőtt járt az első magyar űrhajós a világűrben. Akkoriban mindenki Bercije volt Farkas Bertalan, akinél népszerűbb ember nem akadt széles e hazában. Az évek elszálltak, az egykori vadászpilóta a földre szállt, már nem készül a kozmoszba.





A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Természettudományi Karának, hétfőn délelőtt megjelent Farkas Bertalan, nyugalmazott dandártábornok, aki egykoron egészen a csillagok közelébe jutott, a súlytalanság állítólag csodálatos állapotába.

Az összejövetelen szóba került, hogy a pécsi egyetemen is vannak olyan tantárgyak, amelyek az űrkutatással, ahhoz kapcsolódó stúdiumokkal foglalkoznak. Ennek ellenére persze mindenki – a szíve mélyén – azt az embert irigyelte, akinek sikerült a valódi repülés, az, hogy fentrÅ‘l nézhetett le a Földre. Nyolc napig tartott akkoriban a hatalmas a kaland, ennek megünneplése azonban nem csak az adott idÅ‘szakra vonatkozik, hanem elhúzódik egészen december 31-ig.  

Egy repülés története

Farkas Bertalan és Valerij Kubaszov 1980. május 26-án indult a világűrbe a Szojuz–36 űrhajó fedélzetén. A Szaljut–6 űrállomáson Leonyid Popov és Valerij Rjumin szovjet űrhajósok fogadták őket. A nyolcnapos úton Farkas a magyar kutatóintézetek által tervezett orvosbiológiai, fémtechnológiai, fizikai, távérzékelési és erőforrás-kutatási kísérleteket és megfigyeléseket hajtotta végre. 1980. június 3-án tértek vissza a Földre a Szojuz–35 űrhajó fedélzetén.

Hozzászólások

 
0 #3 Guest 2010-05-31 18:20
Farkas Berci ikon! Nem politikailag volt alkalmas. Igazi hőse a "jó kis ország"-nak. Csak a Farkatlan Bercy-k fikázzák. :-x
Idézet
 
 
+1 #2 Guest 2010-05-31 14:16
Tessék elmenni a világűrbe és tessék onnan visszajönni, akkor majd ön is megélhet harminc évig ebből. Egyébként messze nem ebből él...
Idézet
 
 
-1 #1 Guest 2010-05-31 14:15
Hej harminc évig lehet egy ilyen akcióból élni. Jó kis ország ez.
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés