A Pipacs utcában sajnos a víz az úr

Közélet
PDF
Áldatlan állapotok uralkodnak Pécsett, a Pipacs utcában, ahol drámai a helyzet. De nem csak ott, hanem az arra merőleges Fűzfa utcában is a folyékony elem foglalja el a legnagyobb területet. Aki nem tudja, hogy huszonöt-harminc centi mélyen út húzódik, az joggal hiheti, hogy ott egy patakocska lépett ki a medréből. Pedig erről szó sincsen, csupán kocsiúton gyűlik össze a hegyekről, dombokról lezúduló esővíz egy jelentős része. A fotó a Fűzfa utcában, kedden, kora délután készült.

Pécs Megyei Jogú Város egyik legmélyebben fekvő területe s várost kettészelő sínpályákhoz nem túl messze, déli irányban van a belvároshoz képest. Régebben is volt, hogy felgyűlt a környéken az eső, de ilyen mértékben azért még nem volt erre példa. Igaz, senki se feledje, ezen a héten, hétfőn déltől szinte egy teljes napon keresztül hullott az égi áldás.

Akadt több olyan területe a megyeszékhelynek, ahonnan lefelé hömpölygött az ár. A lapos mélységből azonban nem volt hová szaladnia a felhők terhének. Hát maradtak a kisebb tengernyi pocsolyák arra, ahol egyébként emberek élnek, kisebb nagyobb veszélyben.

Szinte tehetetlen romák álldogáltak kedden, kevéssel délidő után, a két eltűnt utca sarkán, a fűben, alig valamivel a vízszint felett. Sokat tenni nem tudtak volna, mert szivattyúk, csövek, más egyéb eszközök nélkül nem maradt számukra más, mint a sajnálkozás.

– Az elmúlt hetekben már többedszer, egymás után kiöntött minket a víz a házainkból – panaszolta egy fiatal férfi. – Bárki, aki erre jár, „láthassa”, senki sem tesz értünk azok közül, akiknek ez lenne a feladatuk. Pedig kisgyermekek is vannak az utcában!

– Meg a lovak, bátyja – vette át a szót egy fiatalabb legényke.

Valóban, a Pipacs utcában vannak lovak, meg elsősorban inkább emberek. Alapvetően, életveszélyben senki sem volt a helyszínen, de az élet alaposan megnehezedett az elmúlt huszonnégy órában.

– Nem csak alulról, illetve oldalról, de felülről is ázunk – szólt közbe egy ifjú roma származású lány. – Korábban leverte a jég a cserepeket a fejünk fölül, a szobákban csorog lefelé a csapadék a padlások át. Sok dolog ennek okán tönkrement már eddig is, de ha ez folytatódik, abban az estben még rosszabbra fordulhat a sorunk.

Amíg eddig jutottak a siránkozásban az érintettek, megérkezett a furgon, ami a város felé vette az útját. A lehető legjobbkor gördült az álldogálók felé. Négyen is beültek hátulra, aztán megkezdték a lassú átkelést a vízen. Amit alig kevert fel a lassan guruló járgány, amelynek a kerekei legalább egyharmad részben merültek el az áradatban, amikor útnak indultak a képzeletbeli túlsó partnak. Mert itt az átevickélés hosszanti irányba zajlik, ellentétben az általánosan megszokott keresztezéssel.

Egyébként meg mindegy, honnan, merre tart valaki, a baj nem kicsi, a város „mélyén”.
 
 

Hozzászólások

 
0 #4 Guest 2010-06-02 13:49
Gondolom a hivatalok mutogatnak egymásra, a víz meg mivel nem tud erről semmit, csak jön és jön.Mire kiderül, hogy kihez tartozik az ügy, addigra nyár közepe lesz és a víz eltűnik. Marad utána a leázás és a károk, ami majd senkit sem fog érdekelni. Hát itt tartunk manapság.
Idézet
 
 
0 #3 Guest 2010-06-01 19:57
Gyötrődünk, hogy panellakásunk ma már negyedszer ázott le mindenütt.

Jelentettük már háromszor a biztosítónak.

Na, a Pipacs u.-t látva..., hát, ott még nagyobb a baj.

Most az más kérdés, hogy oda soha nem mentem volna lakni, mert ott már máskor is lehettek elázások.

RÉSZVÉTÜNK, MERT MÁST MOST 22 ÓRA TÁJBAN NEMIGEN TUDNÁNK TENNI. DE HOLNAP SEM.

Viszont Hagyóék, Hunvaldék az összegyűjtögete ttekből adhatnának a károsultaknak!! !

Wiesz is a "kölcsönből!" Esetleg Imhof úr is!
Idézet
 
 
0 #2 Guest 2010-06-01 19:48
Megnéztem a térképen, s látom, hogy a város egyik legmélyebb része.

Tud jelentőset segíteni a tűzoltóság?
Hová lehet nyomatni a vizet?
Idézet
 
 
0 #1 Guest 2010-06-01 18:10
Nem számít a Pipacs utca, meg a környéke, elvégre nincs semmi potentátnak arra ingatlana. Kinek a körzete, kedves képviselő úr, nem kellene megmozdulni most már?
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés