Jövő héten indul a Sétatér fesztivál!

Színház
PDF
A város egyik legjelentősebb nyári eseménye a régi közösségi érzést hozza vissza a sokak által Európa egyik legszebb tereként emlegetett pécsi Sétatérre. A világörökségi helyszínekkel övezett Sétatér – közismert nevén használva a bazilika előtti Szent István tér gesztenyefáktól árnyékolt sétányát – visszakapja eredeti jellegét: újraéled elevensége, ismét találkozási helyévé válik a pécsieknek és célpontjává a kikapcsolódásra vágyó turistáknak.

Az itt zajló fesztivál zenei kínálata elsősorban a fiatalokra fókuszál. Fellépnek a könnyűzenei szcéna legfrissebb hazai előadói és neves külföldi zenekarok is, de a kortárs jazz muzsika legjobb magyar formációi és a fiatal pécsi együttesek sem maradnak ki a programból. Emellett világ- és népzenei koncertek, hétvégenként pedig gyermekprogramok várják a közönséget. Az esti műsorokat követő jóízű beszélgetések, a régió kitűnő borainak hűsítő társasága, a közösen átélt kulturális élmények, a varázslatos helyszín teszik felejthetetlenné a fesztivált.



PROGRAM:


VII. BRIT NAP
június 12. 17.00
Barbakán várárok

16.00 Kiállítás Gergely Anikó nagy-britanniai fotóiból

17.00-18.00 Rosy Apples
A Simply English együttes gyermekműsora
1909-ban Alice Gillington népdalgyűjtő kiadta azokat a gyermekdalokat, dallamokat, amelyeket Anglia déli megyéiben és a Wight szigeten gyűjtött.
A megjelenés 100. évfordulóján ezekből a dalokból válogatott és készített CD-t a Simply English.

19.30-22.00 Angol népzenei est
A 15. éves jubileumát ünneplő Simply English és a The English Fiddle (Becki Driscoll és Nick Wyke) koncertje    

Szervezők: Spechel Angol-Magyar Kulturális Egyesület, Pécsi Kulturális Központ
Házigazda: a Simply English együttes (Andy Rouse, Babarci Bulcsú, Zajzon Tamás)
Támogatók: TESCO, Pécs M. J. Város Önkormányzata, Nortonbury Bt.

Esőhelyszín: Dominikánus Ház



SHEKETAK
június 12. szombat 20.30
Dóm téri színpad

A Sheketak csapatát 1997-ben alakította Danny Rachom és Zahi Patish. Az együttes Európa, Amerika és a Távol-Kelet több mint 30 országában lépett fel. Danny és Zahi 2003-ban hozta létre a Sheketak – Rhythm in Motion című 12 fős, nagyobb szabású show-t, amely a ritmuson és az utcai energiákon alapuló mozgás, élő zene és videomunka kombinációja. Az energikus, humoros és rendkívül látványos új show Tel Avivban a Hot Dance fesztiválon debütált, s azóta bejárta a világot. Tizenkét életvidám ember a színpadon mindenből ritmust farag, dallamot csalogat ki. Feltűnnek forgó fejű babák, régi lábasok, fantasztikus dobszólók és lihegő táncosok, akik csak látszólag fáradtak. Lehet velük együtt tapsolni, dobogni, énekelni. A táncosok a hivatásuk iránt érzett szeretetet és életkedvet viszik a közönség elé, utolérhetetlen technikai bravúrral. Őszinteség, perfekcionizmus és leplezetlen öröm, amiben előadó és néző egyaránt osztozhat.



„JÁRD KI LÁBOM, JÁRD KI MOST”
A Kerek Erdő Zeneműhely programja
június 13. 11.00
Barbakán Várárok

Találós kérdésekkel, közös mondókázással, énekléssel és tánccal várja a gyerekeket Balassa Édua és Zajzon Tamás



GABESZ JÁTSZÓHÁZ MINDENKINEK
június 13. 15.00-19.00
Sétatér

Nemezelés, gyöngyfűzés, könyvjelző és képeslap készítés filcből, leporelló készítés Pécsről, agyagtárgyak készítése.



PIROSKA ÉS A FARKAS
A VSG Kamarabalett táncmeséje a Grimm testvérek nyomán
június 13. 16.00
Barbakán Várárok

A közismert mese ezúttal rendhagyó módon, táncművészek előadásában, táncmozdulatokkal elevenedik meg a színpadon!

Zene: Részletek Csajkaovszkij, Mozart, Sztravinszkij gyermekeknek írt műveiből
Rendező-koreográfus: Vass Sándor Gergely
Óvodásoknak és kisiskolásoknak ajánljuk!

Esőhelyszín: Pécsi Ifjúsági Központ



FÚVÓS TÉRZENEI KONCERT
június 13. vasárnap 18.00
Sétatér

Közreműködik a Gyárvárosi Gyermek és Ifjúsági Fúvószenekar (Pécs).
Karnagyok: Kerekes Csaba és Maronics Zsolt.




ESTI SZERENÁD
június 13. 20.00
Barbakán várárok

Nyár este, nyugalom, halk zeneszó...
Az egész éves munka gyümölcseként elérkezett pihenéshez nyújt kellemes környezetet a Várárkot bezsongó szerenádmuzsika, amit a Deák-testvérek együttese nyújt. A vonóstrió tagjai, Deák Márta (Pannon Filharmonikusok – Pécs), Deák Anna (VKI Liszt Ferenc Zeneiskolája – Pécs), és Deák György (Nemzeti Filharmonikus Zenekar – Budapest) első díjat hoztak el a 2010-es országos Weiner Leó Kamarazenei Versenyről, amelynek hangulatát elegyítve a kikapcsolódás és nyugalom évszakának zamatával, Beethoven, Weiner Leó és Dohnányi Ernő szerenádzenéjén keresztül, kellemes percekkel ajándékozza meg az embereket.

Műsor:
L. v. Beethoven: D-dúr Szerenád op.8
Weiner Leó: g-moll vonóstrió, op.6
Dohnányi Ernő: C-dúr Szerenád, op.10

Esőhelyszín: Dominikánus Ház



ÉDESKESERŰ
TÁNC ERDÉLYI MUZSIKÁRA
A MAGYAR ÁLLAMI NÉPI EGYÜTTES ELŐADÁSA
június 13. 20.30
Dóm téri színpad

Nagy és nemes feladatra vállalkozik a Magyar Állami Népi Együttes „erdélyi antológiájának” színpadra állításával. Az előadás, miközben demonstrálja azt a sokszínű, egészen a középkorig visszanyúló táncos és zenei hagyományt, mely szinte napjainkig ránk öröklődött, mégsem leltár és nem tudományos összegzés. Nem tisztára törölgetett üveglapokkal kerített múzeumi tárló, hanem a kultúra folyamatosságának a felmutatója. Annak bizonyítéka, hogy széthulló hagyományos közösségeink felgyülemlett javai – új közösségek révén – átmenthetőek a ma embere számára.

Zenei szerkesztő: Kelemen László
Koreográfusok: Farkas Zoltán „Batyu” (Harangozó-díjas), Mihályi Gábor (Harangozó-díjas), Orza Călin
Közreműködik: a Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara
Szólót énekel: Enyedi Ágnes, Herczku Ágnes, Hetényi Milán
Zenekarvezető: Pál István „Szalonna”

Esőhelyszín: Pécsi Ifjúsági Központ



CANTORES MINORES
A HELSINKI KATEDRÁLIS FIÚKÓRUSA ÉS MARKUS MALMGREN (ORGONA) KONCERTJE
2010.június 14. 19.30
Pécsi Bazilika
Vezényel: Hannu Norjanen
Műsoron: Arcadelt, Bach, Mendelssohn, valamint finn szerzők művei

A belépés díjtalan

LAST FOR ONE & DODO FUSION HARMONY (KOREA)
BREAKDANCE-BEMUTATÓ
június 14. 21.00
Sétatér

A szöuli tánccsoport elsősorban az „utcai tánc” néven ismert stílusban ad elő, amely különböző táncstílusok (b-boying, popping és locking) különös ötvözete. A csapat ebben a műfajban a világ egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő együttese. Rendszeresen fellépnek világszerte és a rajongói tábora a szó szoros értelmében világméretű, az USA-tól Európán keresztül Ázsiáig.

A DoDo Fusion Harmony a hagyományos koreai női ütőszene kiemelkedő képviselője, amely napjainkban különböző zenei kalandozások során, a hagyományos ütőszene újraértelmezésével a műfaj új horizontjait hódítja meg.



BIN-JIP
június 14.00 20.00
Barbakán várárok

A szokatlan hangzású név (ejtsd: bin dzsip) mögött négy sokoldalú, fiatal zenész rejtőzik. Bár a zenekar léte és a tagok közös munkája egy ideje nyílt titok, a csapat nem akarta elkapkodni a színre lépést: több, mint egy évig írták és csiszolgatták eklektikus, a korábbi munkáikhoz képest modernebb és kísérletezőbb hangzású – triphop, elektro és nu-jazz hatásoktól sem mentes –, mégis dalközpontú műsorukat, mielőtt koncertezni kezdtek volna vele.

A Bin-Jip zenekar igen demokratikus munkamódszerrel dolgozik: a zenészek szinte egyenrangú zeneszerzőkként, hangszerelőkként és producerekként vesznek részt a munkában - nemcsak saját hangszeres szólamaikkal járulnak hozzá az egészhez, hanem együtt alakítgatják a dalszerkezeteket, hangszíneket, effekteket, stb. Nem egészen egy év alatt egy teljes nagylemeznyi anyagot vettek fel, amelynek végső keverését két kiváló hangmérnök, Moldvai Márk (ex-Neo, Mitsoura) és Schram Dávid végezte. A bemutatkozó lemez hamarosan a boltok polcaira kerül, a dalokkal való ismerkedést addig a zenekar myspace oldalán és természetesen a koncerteken lehet elkezdeni, ahol az új dalokat a zenészek korábbi koncertjein és live act-jein megszokott közös improvizációk egészítik ki.

A zenekar nevét az azonos című koreai film után kapta, a kötődési pont – túl azon, hogy ez a tagok egyik kedvelt filmje – az, hogy a különös hangulatú alkotás lakásokban, szobákban játszódik, a zenekar eddigi léte pedig szintén egyetlen szobában, Andrew nappalijában zajlott, ahol a különös hangulatú dalok készültek, és a zenészekből - számukra is észrevétlenül - zenekar lett.

Az együttes tagjai:
Harcsa Veronika – ének
Kaltenecker Zsolt – billentyűs hangszerek
Gyémánt Bálint – gitár
Andrew J – Ritmusok, hangminták, scratch

További info: http://www.myspace.com/binjipofficialspace

Esőhelyszín: Pécsi Est Café




BABYLON CIRCUS
június 15. kedd 20.30
Sétatér

A Babylon Circus 10 tagú ska- és reggae-zenekar, amely 1995-ben alakult meg Lyonban. Az együttes izgalmas és szórakoztató módon ötvözi a ska, a reggae, a punk, a funk, a sanzonok, a folk és az afrobeat jellegzetes vonásait. Számos európai és amerikai fesztiválon (köztük 2007-ben a Szigeten) léptek fel nagy sikerrel. Majdnem 15 év, és több mint 1000 koncert után a csapat úgy határozott: a zenéjét vizuális show-val egészíti ki. Két nyelven, angolul és franciául adják elő műsorukat, miközben a színpadot színházként használják. Előadásaik során szociális és politikai problémákra is megpróbálják felhívni az emberek figyelmét. Koncertjeiken hihetetlen energiával adják elő a dalokat - láb nem maradhat mozdulatlan, ha a Babylon Circus van a színpadon!

A csapat tagjai: Biloul (ének), Basile (basszus), Olivier (billentyű), Jo (gitár), David (ének, gitár), Laurent (fúvósok), Vincent (szaxofon, klarinét), Rimbaud (fúvósok), Clemsent (fúvósok), Dade.

www.babyloncircus.com

Esőhelyszín: Pécsi Ifjúsági Központ


BARBAKÁN DALKERT
június 15. kedd 20.00
Barbakán várárok

NEOFOLK KONCERT
(világzene/etno-jazz)

A pécsi székhelyű zenekart Bonyár Judit és Hűvösvölgyi Péter hozta létre 2005-ben. A NeoFolk  lüktető és érzelemgazdag világzene, különleges hangulatú, néhol a Kárpát-medence, a Balkán, másutt a Közelkelet zenei hagyományait idéző saját szerzemények és népdalfeldolgozások virtuóz megszólaltatója. Az együttes 2007-ben Kaleidoszkóp díjat és  Zene.hu  szakmai különdíjat kapott,  2008-ban elnyerte  a Magyar Állami Népi Együttes és a Hagyományok Háza által  kiírt zeneszerzői verseny fődíját.  2009-ben megjelent Babás Szerkövek című második lemezük a mecsek-aljai eredetmagyarázó monda táncszínházi megzenésítése. A Jakab-hegy oldalában elhelyezkedő jellegzetes kőtömbök  keletkezésének történetét a  tágabb régió zenei örökségére támaszkodva dolgozták fel a népzene és a kortárs jazz szabadon használható eszköztárának segítségével. A zenekar 2010-ben Bosznia-Hercegovinába, Olaszországba, Ausztriába és Németországba kapott meghívást. Ezen a koncerten a régi dalok mellett, melyek új hangszerelésben szólalnak meg, szólisztikus  és improvizatív kompozíciók is helyet kapnak.

Az együttes tagjai:
Bonyár Judit – ének, cselló, tilinkó
Szemző Angéla – hegedű, brácsa, vokál
Hűvösvölgyi Péter – gitárok, mandolin, bouzouki
Gáspár József – szaxofon, furulya, kaval, ütőgardon, szájdoromb, töröksíp
Balogh Balázs – cajon, darabuka, udu, jembe,  shaaker

Vendég: Franczia Dániel - darabuka, kanna

További információk: www.neofolk.hu

Esőhelyszín: Dominikánus Ház



NÉMET TÁNCHÁZ
június 16. 18.00
Sétatér

Közreműködik: Leőwey Táncegyüttes zenekara (Pécs)
Táncházvezető: Heil Helmut



A KATONA TWINS (UK) GITÁRDUÓ KONCERTJE
június 16. szerda 18.00
Dómmúzeum

A Katona Twins – Katona Péter és Katona Zoltán – a világ egyik legismertebb klasszikus zenei gitárduója. Magyarországon születtek, német állampolgárok és jelenleg Liverpoolban élnek. Számos alkalommal léptek már fel a világ legnevesebb koncerthelyszínein, többek között a new york-i Carnegie Hallban, a bécsi Konzerthausban vagy a tokiói Suntory Hallban.
Az ikrek több mint tíz nemzetközi díjat nyertek különböző versenyeken New Yorkban, Londonban, Németországban, Franciaországban és Magyarországon.

Gazdag repertoárjukban Bach-tól Piazzolán keresztül a pop klasszikusokig szerepelnek művek. Számos kortárs zeneszerző írt kifejezetten számukra műveket.

Több alkalommal hívták őket felvételre a BBC stúdiójába és más nemzetközi televízió, illetve rádió állomásokra.

Eddig megjelent CD-iken többek között Scarlatti, Händel, Albéniz, Piazzola és Manuel da Falla műveit dolgozták fel.

Belépő: 900 Ft, diák / nyugdíjas: 500 Ft



„KAPCSOLÓDÁSOK”
A HONVÉD FÉRFIKAR KONCERTJE
június 16. szerda 20.30
Sétatér

A műsor azon a merész és szokatlan képzettársításon alapul, amely középkori, reneszánsz és barokk műfajokkal kapcsolja össze a magyar népzenét, méghozzá nem egymás után, hanem egymásba ágyazva. Machaut zenéjében gyimesi keserves szól, Esterházy Pál egyházi tánctételei népi hangszeres díszítéssel, VIII. Henrik madrigálja moldvai táncokkal, Tormis népdalai szatmári dudálással kapcsolódnak. Kodály ismert művei „visszaíródnak” népi tánczenévé.



RETRÓLEUMLÁMPA
MAGYAR DALOK 1960-TÓL NAPJAINKIG
június 16. 21.00
Barbakán várárok

Ágoston Béla új formációja, a Hawaii Karibu egzotikus érzéseinek forrása a híres mesebeli város: Rhingazsd el Maghad. A magyar popzene első slágereit latin dalok mintájára írták. Ezt a hangulatot keveri a mai elektro hangzással akusztikusan a Hawaii Karibu. A beatbox érdekes párosítás a steel drum nevű hangszerrel, amelyet a magyar közönség a Boney M. együttes dalaiból ismerhet. Az izgató hangzást basszusgitár és harmonika teszi megnyugtatóvá. A műsor ízelítőt ad a kortárs ambient zenei világból is, melyre a steel drum „karaokézik” a dj-vel.

Közreműködnek: Ágoston Béla (steel drum), Móser Ádám (harmonika), Tabbouch Totti (basszusgitár), Szarvas Dávid (beatbox, rap), Wahorn Matzaa (laptop)



A POLICE BIG BAND KONCERTJE
június 17. csütörtök 20.00
Sétatér

A big band 2008 januárjában jött létre a Határőrség és a Rendőrség zenekarainak összevonásával. Az együttes hagyományos big band felállásban működik, a swinges műfaj legnemesebb hagyományaira épülő műsora mellett latin, rock és modern szerzemények bemutatását is magas színvonalon űzi.

Művészeti vezető, karmester: Szalóky Béla

Esőhelyszín: Ifjúsági Ház



BARBAKÁN DALKERT
június 17. 19.00
Barbakán várárok

19.00 CSŐKE RENÁTA PROJEKT: BALLADÁK-MOST
Etnojazz

Közreműködők: Csőke Renáta – ének, Ferenczi Roland – gitár, Krommer Balázs – ütőhangszerek, Baksa Péter – nagybőgő

A repertoárt többnyire archaikus, kevésbé ismert lovári balladák  alkotják, melyeket a kelet hangzásvilága csakúgy inspirál, mint a jazz vagy latin.
Sajátos értelmezésben szólalnak meg a népdalok, teret engedve azok szépségének, időtlenségének, mindezt jazz-es improvizációkkal fűszerezve.

Csőke Renáta 2005 óta egyik alapítója és énekese a pécsi Dutar zenekarnak. Énekét karakteres hangzású, érzékeny, őszinte előadásmód jellemzi.

20.30 NYESŐ MARI KONCERTJE
Az énekesnőnek tavaly július 17-én jelent meg a „Meteorológus” című lemeze. A lemez a magyar nyelvben kettős jelentésű „idő” témakörét járja körül, ami egyaránt vonatkozik az időjárásra és az eltelt évekre. A koncerten erről a lemezről is hallhatunk dalokat és a készülő új lemezről, az „Explorer”-ről is.

Az Explorer egy Világ körüli nagy utazás lesz térben és időben egzotikus tájakon, egzotikus zenékkel. Elvezet India, Pakisztán, Afrika és egy észak-amerikai indiántörzs énekein keresztül akár a XVI. századi shakespeare-i Angliába, vagy a XXI. századi internet virtuális, tértelen és időtlen világába. Az Explorer közös vezérfonala a szerelem. Ki hogyan éli meg a szerelmet és milyen tradíciók kötődnek ehhez más-más világrészeken és más-más korokban. Az utazás végcélja persze Budapest, a Mari konyhája, ahol már készül a zöldségleves és a palacsinta.

Esőhelyszín: Dominikánus Ház


„ÉN ELMENTEM A VÁSÁRBA FÉLPÉNZZEL...”
NÉPMŰVÉSZETI KIRAKODÓVÁSÁR ÉS KÉZMŰVES BEMUTATÓK
június 18-20. 10.00-18.00
Sétatér



KELETI SZÉL (VENTS D'EST)
június 18. péntek 20.00
Sétatér

Hosszú évek után ismét pécsi színpadon muzsikál Miquèu Montanaro és a legendás formáció, a Keleti szél. Műsorukban új szerzemények és régi Vents d'Est -számok is felhangzanak.
„Íme egy hiteles európai zene, a szó legnemesebb értelmében, mely egyszerre új és mégis ismerős, sokszínűségében gazdag és csodálatos egységet alkotó.” (Jean Théfaine)

Közreműködnek: Écsi Gyöngyi, Nagy Niké és Gülseren Yildirim (ének), Baltazar Montanaro (hegedű), Eredics Gabor (harmonika, baszprím tambura), Eredics Kálmán (bőgő), Eredics Áron (tambura), Borbély Mihály (szaxofon, klarinét, tárogató, furulyák), Brczan Miroslav (tambura), Szendrődi Ferenc (brácsa, tambura), Pukkai Attila (cimbalom), Bujak Andor (brácsa, szaxofon), Miquèu Montanaro (harmonika, furulyák...)



DELTA
FILMVETÍTÉS
2010. június 18. 21.00
Barbakán Várárok

Színes, magyarul beszélő, magyar-német filmdráma, 96 perc, 2008

Egy hallgatag fiatalember visszatér a Duna-delta világtól elzárt, vad vidékére. Ez a hely a vízi utak, apró szigetek és a nádas labirintusa, melynek lakói teljesen elszigetelődtek a külvilágtól. Az ifjú, aki gyermekkora óta nem járt itt, megismerkedik addig soha nem látott húgával. A lány törékeny, félénk és eltökélt. Úgy dönt, testvéréhez költözik annak vízparti kunyhójába. Együtt kezdenek el építeni egy lábakon álló házat távol mindentől és mindenkitől, a tó közepére. Egy napon meghívják a falubelieket egy közös lakomára, ám nyilvánvalóvá válik, hogy a földhözragadt helyiek nem fogadják el „természetellenes” kapcsolatukat.

Díjak, jelölések:
A film a Cannes Nemzetközi Filmfesztiválon 2008-ban elnyerte a Fipresci-díjat!
39. Magyar Filmszemle (2008) Legjobb eredeti filmzene: Lajkó Félix
39. Magyar Filmszemle (2008) Gene Moskowitz-díj: Mundruczó Kornél
39. Magyar Filmszemle (2008) Arany Orsó-díj: Mundruczó Kornél
Cannes (2008) Arany Pálma jelölés: Mundruczó Kornél

Főszereplők:
Lajkó Félix, Tóth Orsolya, Monori Lili, Gáspár Sándor
Rendező: Mundruczó Kornél
Forgatókönyv: Bíró Yvette, Mundruczó Kornél
Zeneszerző: Lajkó Félix
Operatőr: Erdély Mátyás
Forgalmazza: Budapest Film
Hossz: 92 perc


VARRJUNK A SZABADBAN!
2010. június 19. 10.00-18.00
Szent István tér, a szökőkút mellett

Minden foltvarrót, kézimunkázót, kötőt, csomózót, bigyózót szeretettel várunk!
Kiállítás és szabad-játék minden korosztálynak
Jókedv, varródoboz ne maradjon otthon!

A szervezők:
Hunyor Vasutas Foltvarró kör
PÉCS- WORK Vasutas Foltvarró Csoport
VOKE Vasutas Művelődési Ház



ZIRÁNÓ SZÍNHÁZ: A HÁROM KISMALAC
ZENÉS MARIONETT-JÁTÉK 3 ÉVES KORTÓL
június 19. 11.00
Barbakán várárok

Az előadásban a klasszikus mese jelenik meg, drótos marionettbábok játékának segítségével, üde zenei kísérettel. A három kis malacnak ezúttal is sok gondja akad a farkassal, de a végén felépül az a ház, amely menedéket nyújt mindhármuknak.

Rendezte: Boráros Milada
Tervezte és készítette: Boráros Szilárd
Zenéjét szerezte: Schulteisz Gábor
Játsszák: Pfeifer Zsófia, Varga Péter

Esőhelyszín: Dominikánus Ház



KISINASOK KÉZMŰVES TANODÁJA
JÁTSZÓHÁZ A KAPTÁR EGYESÜLET TAGJAIVAL
június 19. 15.00-19.00
Sétatér



BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT!
15 ÉVES A SÖNDÖRGŐ, 35 ÉVES A VUJICSICS EGYÜTTES
június 19. 19.00
Sétatér

Az európai folk-zenekarok élvonalába tartozó Vujicsics Együttes 35 éve - az akkoriban kibontakozó táncházmozgalom részeként - kezdetben a helyi szerb, majd Vujicsics Tihamér gyűjtéseinek nyomán a hazai horvát közösségekben megőrzött népzenei hagyomány ápolásával kezdte meg működését. A tragikusan elhunyt népzenekutató és zeneszerző munkásságát folytatva, több mint három évtizede hagyományőrző tisztelettel tárják fel a magyarországi délszláv zene gyökereit. Koncertjeiken sajátos hangzású hangszereken, virtuóz technikával szólaltatják meg különös műgonddal kiérlelt népzenei feldolgozásaikat. Eredics Gábor és alkotó-, zenésztársainak repertoárja az archaikus hagyományokból merít, de egyben újra is teremti, újra is éli azokat. Ezen a különleges koncerten együtt muzsikálnak mesterek és tanítványok, apák és fiúk, kezet ad egymásnak múlt és jövő.

Az ünnepi koncerten fellép a Söndörgő és a Vujicsics együttes, Boban Marković, Gyenis Katalin, Greges Marica, Frei Erika, Horváth Zoltán, Versendi Kovács József, Gadányi Pál és Végh Andor.
Közreműködnek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének hallgatói, valamint az együttes pécsi zenész barátai.



A SÁRIK PÉTER TRIÓ KONCERTJE
június 19. 20.00
Barbakán várárok

Közreműködnek: Sárik Péter – zongora, Frey György – basszusgitár, Berdisz Tamás – dob

A Trió 2007-ben alakult. Tagjai a magyar jazz élvonalába tartoznak, pályájuk során jelentős szakmai sikereket értek el: Sárik Péter és Frey György 2004-ben Emerton-díjat kaptak, Berdisz Tamás szintén abban az évben átvette az Artisjus kitüntetését, 2008-ban pedig a Magyar Ütőhangszeres Kultúráért Alapítvány Arany Dobverő Díját. Frey György 2009-ben nyerte el az Artisjus Díjat.

Sárik Péter szerzeményei több alkalommal döntőbe jutottak az USA és az Egyesült Királyság legnagyobb dalszerző versenyein.  Legutóbb 2008-ban az amerikai székhelyű International Songwriting Competition dalversenyen az "I'll catch you" című dala harmadik lett jazz kategóriában és a közönségdíj kategóriájában is. Péter 2007-ben a Jazzy rádió dalversenyén elnyerte a "Legjobb szólista" elismerést.

A zenekar Magyarországon kívül rendszeresen koncertezik szerte Európában, visszatérő vendégei Anglia, Németország, Svájc, Románia, és Szlovákia klubjainak és fesztiváljainak.
Műsorukban mindhármuk szerzeményeit játsszák, zenéjük dallamos, ritmikus és rendkívül változatos. Koncertjeik sikerei és a közönség lelkes visszajelzései alapján mindenki számára élvezetes vérbeli jazz.

Esőhelyszín: Dominikánus Ház



AZ ÜVEGHEGYEN IS TÚL...
A KATÁNG EGYÜTTES KONCERTJE GYERMEKEKNEK
június 20. 11.00
Barbakán várárok

Megzenésített gyerekversek segítségével, kalandos utazáson vehet részt a közönség az Üveghegyen túli világban, ahol találkozhat a mesék állandó szereplőivel: a királykisasszonnyal, tündérekkel, óriásokkal és még sok más teremtménnyel.
Zeneszerző: Kaczúr Csilla

Esőhelyszín: Dominikánus Ház



FÚVÓS TÉRZENEI KONCERT
június 20. 18.00
Sétatér

Közreműködnek: Pécsváradi Ifjúsági Fúvószenekar, Mecseknádasdi Német Nemzetiségi Fúvószenekar
Karnagy: Wágner József
KALÁKA-SZÉLKIÁLTÓ
MEGZENÉSÍTETT VERSEK, VÁLOGATÁS RÉGI ÉS ÚJ DALOKBÓL
június 20. vasárnap 20.00
Sétatér

Az elmúlt években a nagy sikernek és érdeklődésnek köszönhetően már-már hagyományossá vált a Szélkiáltó és a Kaláka közös koncertje a Sétatéren, ahol varázslatos környezetben élvezhetjük a verséneklés műfajának két klasszikus előadóját.

A műsorban mindkét együttes megmutatja az elmúlt év legújabb versmegzenésítéseit, de a közönség bizton számíthat arra is, hogy a koncerten elhangzanak a „nagy” Kaláka és Szélkiáltó „slágerek” is, és az is biztos, hogy most is lesznek olyan dalok, amelyeket a két együttes közösen ad elő.

Sikereik titka, hogy a ritmust és a dallamot  a legtermészetesebb módon muzsikálják ki a versekből. Művészetük divatoknak nem engedő, maradandó támpont napjaink kesze-kusza világában.

A Kaláka együttes tagjai:
Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, Becze Gábor és Radványi Balázs

A Szélkiáltó tagjai:
Lakner Tamás, Fenyvesi Béla, Rozs Tamás és Keresztény Béla

A koncert után A Kaláka (első) 40 éve c. könyvet dedikálják az együttes tagjai

www.kalaka.hu
www.szelkialto.hu



WORD&JAZZ KONCERT
június 20. 20.30
Barbakán várárok

Az IMPROFESZT Kortárs Improvizációs Zenei Fesztivál keretében többször Pécsett szereplő és ismerté vált zenekar öt éve működik, melynek tagjai a magyar jazz élvonalába tartozó nemzetközileg is elismert művészek, Fekete-Kovács Kornél( trombita, szárnykürt), Sárik Péter (zongora), Horváth Kornél (ütőhangszerek), Frey György (basszusgitár), Füzy Tibor (jazzgitár). A kifejezetten a fesztiválra összeállított programban, a produkció nevéhez illően a world music és a jazz stílusjegyeit magán hordozó, afrikai, latin amerikai, és európai zenei hagyományokat és ritmusokat ötvöző,a nagyközönség által befogadható, művészileg igényes saját kompozíciók hangzanak el, melyeket az improvizációk tesznek különlegesen izgalmassá.

Esőhelyszín: Dominikánus Ház


Hozzászólások

 
0 #3 Guest 2010-06-16 06:43
istenem de kár hogy vége lett :cry: szívesen elmentem volna velük 8) és megfogták a kezem meg közös képet csináltattam mert értem a yelvüket :D
Idézet
 
 
0 #2 Guest 2010-06-04 08:00
Tetszik a program, jó lesz! Ez végre minden pécsi számára nyitott lesz.
Idézet
 
 
0 #1 Guest 2010-06-03 13:58
Jó programok, de mitől EKF rendezvény (a logót látva)?
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés