Pedagógusok és az ő napjuk

Bereczki Lajos Jegyzet
PDF
Tizenkét éve raktam le a krétát és fordítottam vélhetően végleg hátat a katedrának. Azóta sem felejtettem el azokat a szép napokat, amikor így június elején abban a bizonyos általános iskolában megjelentek a tanítványok, szép és kevésbé tetszetős, ám nekem akkor is kedves csokraikkal és mosollyal arcukon. Ilyenkor feledte minden tanár az egész éves hajtást, a kudarcokat, a megbántást és megbántódást, egyszóval  mindent.  


Milyen kár, hogy semmi sem tart örökké! Még az ilyen emelkedett és „egymásratalálós” napok sem. Nemsokára bizonyítványt kell kiállítani, és ugye mindenki tudja, ilyenkor a pedagógus is vizsgázik. Aztán hamarosan elkezdődik a nem is olyan távoli szeptemberre való felkészülés. Ki lehet osztályfőnök és ki nem, kinek milyen osztály jut, sőt, lesz-e állása némelyeknek?

Szóval az ünnepek és az öröm percei nagyon is rövidek. Utána visszahuppanunk a koszlott iskolai folyosóra – hiszen festésre már évek óta nem sikerült pénzt szerezni. Benézünk a szertárak misztikus, ám egyre inkább muzeális világába, majd rápillantunk  a kollégánkra, aki próbálja  társadalmi pozícióját turkálós eleganciával szinten tartani.

Többször faggatom egykori tanár társaimat, mi változott amióta elmentem, de csak legyintenek. Rosszabb lett minden,  a feltételek, a gyerekek – „hiszen olvasol újságot, nézel televíziót, látod már a tanárokat is verik”. Atomizálódik a társadalom, nincsenek szilárd értékek, széthulló családokban, mint a csalán nő fel a gyerek, mitől is lenne másképp?

Legbelül az önigazolás önelégült mosolyt csal a számra, azaz csak mosolyognék, ha nem lennék teljes mértékben együtt érző volt kollégáimmal. Ha nem tudnám, hogy mennyit dolgoznak fillérekért, ha nem tudnám mennyi áldozatot hoznak azokért, akik sokszor a semmibe veszik őket. Elvégre a jövőt építik, azokkal foglalkoznak, akikből miniszterek, tudósok, szakemberek lesznek, sőt oktatáspolitikusok...

Tizenöt év munka és hiábavaló csatározásai után éreztem azt , hogy "nem látom az alagút végét". Elegem lett az pár száz forintokon való öldöklő küzdelmekből, abból, hogy egyesek mások elárulásából húztak pillanatnyi hasznot, hogy minden év elején wc papír és szalvéta pénzt szedjek, hogy mindig mindenre a szülőktől kérjek segítséget. Ez persze csak az egyik oldal,  a másik az, hogy miközben tanfolyamok és továbbképzések tucatjait végeztem el másokkal együtt, jottányit sem nőtt a bérem, az a bér, amely a szintén pedagógus feleségemmel együtt a megélhetésre is éppen csak elég volt.   

Így nem csoda, hogy először én tettem le a lantot, majd később a nejem is. Szerencsére a tanításon kívül úgy tűnt máshoz is volt tehetségünk, így tíz évnél is régebb óta pályaelhagyók vagyunk.

Messziről tiszteljük és szeretjük a szakmát és szurkolunk neki, hogy szebb és boldogabb idők is jöjjenek már. Ne csak pedagógusnapon, hanem minden tanítási napon, legyen kiegyensúlyozott és harmonikus kapcsolat a nevelők és neveltek között, ahogy kell. Most nem sok esélyt látok erre, de  talán hamarosan változni fog a világ. Legalább is bízzunk benne, hiszen egy pedagógus általában optimista. Főleg ezen a napon.

Hozzászólások

 
0 #4 Guest 2010-06-14 20:37
Amíg annyiból áll az oktatás reformja, hogy 2 fizikaóra helyett heti 1, két énekóra helyett is csak fele, addig csak sajnálkozhatunk , mert törvényileg gyengítették, miniszteriálisa n tették tönkre azt, ami jó volt.

Ha javítani nem tudtunk, legalább ne rontsunk!

Az új vezetés legsürgősebb feladata, hogy ami jó volt, de elrontották, sürgősen állítsák vissza!
Idézet
 
 
0 #3 Guest 2010-06-07 09:10
A "világ forog, csak forog", ahogy a dalban hallani és ennek okán nem is változik semmi, csak visszatér önmagába. Miiért pont ez a terület menne előrébb. Azért persze végtelenül sajnálom...
Idézet
 
 
0 #2 Guest 2010-06-07 06:32
Az alacsony bérek és az ehhez társuló még alacsonyabb társadalmi megbecsülés hozza létre a jelenlegi tantestületeket . Mondjuk ki, sok kontraszelektál t pedagógus tanít manapság. Az egyetemek pedig ontják az ilyen-olyan tanári szakokon tanuló embereket.
Idézet
 
 
0 #1 Guest 2010-06-06 10:47
Keserű a karamella. Az iskola a méltatlanság hivatása lesz. Tovább folytatódik az iskolák átjátszása a kapzsi egyháznak. De azok sem lesznek jobbak. Amíg csak háziasszonyok dolgoznak az iskolákban és nem tudnak egységesen kiállni a saját érdekükben, addig veszett fejsze nyele. Aztán nyafoghatnak a szülők és boncolgathatják a Vekerdy Tamás féle társadalomtudós ok, hogy mi az oka mindennek. Tudja mindenki. Meztelen a király. Csak valakinek ki kellene mondani.
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés