Változó hanggal énekel népdalt Sturcz Noémi

Zene
PDF
Korához képest felnőttesebb a hangja Sturcz Noéminak. Bár még csak tizenhárom esztendős az ifjú hölgy, aki csak népdaléneklését hallja, de nem látja, talán többnek gondolná. Ráadásul, éveihez képest már számos sikert elkönyvelhetett. Ahol elindul egy-egy versenyen, onnan nem szokott üres kézzel hazatérni. A zsűri, illetve a publikum tetszését rendszeresen elnyeri Burkus Istvánné, Magdi néni tanítványa. Hamarosan, a Mesterek és tanítványok sorozatban, a június 21-ére meghirdetett fellépésen, a Pannon Filharmonikusokkal közösen szervezett koncert alakalmából mindenki meghallhatja, miként lehet nagyon szépen, érzelmesen bemutatni a magyar népdalkincs csodás darabjait.
A zeneelméleti órák során, a pécsi Liszt Ferenc Zeneiskolában, több tanévvel ezelőtt tűnt fel Burkus Istvánné pedagógusnak, hogy Sturcz Noémi énekhangja egyrészt kiemelkedik a többi gyermek közöl. Másrészt viszont nagyon alkalmas egy olyan hangzásvilág előadására, ami a népdaléneklésben nagy előnyt jelent.

– A példaképem Sebestyén Márta – árulta el a n népzene ifjú előadója, Sturcz Noémi. – Gyakran szoktam a jeles előadó lemezeit meghallgatva felkészülni egy-egy program kiválogatása előtt. Mert ahogyan tőle megtanulom, az már csak jó lehet.

– Közösen szoktuk összeállítani azt a három-négy dalt, ami az erőfelmérőkön elhangzik – vette át a szót Burkus Istvánné. – Ez azért fontos, mert például legutóbb, amikor a mohácsi Schneider Lajos Népdaléneklési Versenyen Noéminak sikerült megszereznie az I. helyet, akkor értelemszerűen sváb énekekkel állt ki a pódiumra. Hiszen széles a repertoárja, ami amúgy folyamatosan bővül is.

– Mióta tudja, hogy tanítványa nem egy a sok közül, hanem olyan, aki a legjobb úton halad azon az úton, ami egy zenei világ magyar hírességei közé emelheti?

– Van annak talán már ötödik éve is. A szolfézs közben, illetve az együttes dalolás során figyeltem fel a különleges, középmagas, altba hajló hangjára. Ami egyébként folyamatosan változik, javul, válik teltebbé.
 
– A szövegek tartalmát is meg szoktuk beszélni, mielőtt egy dal bekerül a műsorszámaim közé – árulta el Noémi. Hiszen igazán átéléssel csak akkor lehet tolmácsolni a tartalmat, ha azt az énekes tökéletesen érti.

– A diákom összesen három népdalt fog bemutatni, a közös fellépés során, a Pannon Filharmonikusokkal. Ebből egy szólóének, kettő pedig olyan, amikor a kiváló zenészek kíséretében csendül majd fel a műsor.

– Egészséges drukkra szükség van, ha valaki kiáll a hallgatóság elé – állította határozottan Noémi, aki a kora ellenére már jelentős előadói tapasztalatokkal rendelkezik. – Mindez azonban csak addig tarthat, amíg az első hangok el nem hangzanak. Nagy meglepetés engem nem érhet, mert addig még rengeteg próba vár rám. Úgy kell nekivágni a dolognak, hogy minden eshetőségre legyen megoldás. Ami nem csaphat át elbizakodottságba, mert az hiba lenne! Megfelelni az elvárásoknak, ez a cél, meg az, hogy a pécsi Belvárosi Iskolában, az osztálytársaimnak se okozzak csalódást. A szüleim is elégedettek legyenek, meg persze Magdi néni is dicsérjen meg, amikor lejövök a színpadról.         
 

Hozzászólások

 
0 #5 Guest 2011-03-04 14:24
ismerem.^^
Idézet
 
 
0 #4 Guest 2011-02-16 10:34
Szerintem egy nagyon tehetséges lány,és mély átéléssel énekli a dalait.T
Idézet
 
 
0 #3 Guest 2010-06-15 21:07
Irigylem ezt a lányt!
Idézet
 
 
0 #2 Guest 2010-06-14 20:15
Látom, hogy szerepelt már a POSZT-on is.

Én is várom, hogy halljam!
Idézet
 
 
0 #1 Guest 2010-06-09 17:24
Nem ismerem még S. Noémit, de hallottam már autentikus helyről dicsérni.

Várom, hogy halljam!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés