Végvárak a szórványban Arad és Temes megyében - Rendhagyó osztálykirándulás a Határtalanul pályázat segítségével

Végvárak a szórványban Arad és Temes megyében - Rendhagyó osztálykirándulás a Határtalanul pályázat segítségével

2017. június 26. hétfő, 08:01 Bereczki Lajos Közélet
PDF

Az év végi kirándulás mindig nagy kérdés pedagógus és diák (no meg szülő) számára. A Határtalanul program lehetőséget nyújt arra, hogy általános iskolás csoportok a magyarság lakta, határon túli területekre látogassanak. A nem csekély adminisztráció fejében jelentős állami támogatással válhat mindez valóra. Egy hosszúhetényi pedagógus, Folkmann Judit számol be utazásukról.

Iskolánk hetedik évfolyamos tanulói idén a Határtalanul program pályázatának segítségével Románia magyarok által szórványosan lakott vidékére, a Bánságba látogattak. A háromnapos kirándulás elsÅ‘ állomása a kisiratosi Páter Godó Mihályról elnevezett iskola volt. A kis, zömében magyarlakta falu iskolásai szeretettel fogadták tanulóinkat, idegenvezetéssel egybekötött falubemutatót tartottak, s mi is bemutattuk községünket, természeti környezetét, kulturális kincseit, és műsorral emlékeztünk meg a Nemzeti Összetartozás Napjáról.

 

A kishantosi gyerekek bemutatkozó műsora
 
 
Innen Aradra indultunk, megtekintettük a magyarlakta területen egyetlen Boldog Gizella templomot, megcsodáltuk ereklyéjét, majd aradi városnézésre indultunk. Ennek során felmentünk a víztoronyba és megtekintettük a Szabadság-szobrot is. 
A városnézés után az aradi VesztÅ‘helyre mentünk, ahol megemlékeztünk a 13 vértanúról és elhelyeztük koszorúnkat tiszteletünk jeléül.  Ezután elfoglaltuk szállásunkat az Olimpia Panzióban, ahol meleg vacsorával vártak minket.
A második napon Világosra látogattunk, ahol a Bohus kastélyban megtekintettük azt az íróasztalt, amin Görgey Artúr aláírta a világosi fegyverletételt, láthattuk Bem apó pisztolyát és egy rabláncból kovácsolt gyűrűt is. 
 

Ezen az asztalon írta alá Görgey a fegyverletételt
 
 
Innen Menyházára indultunk, ahol találkoztunk Magdi nénivel, aki az utolsó magyar a faluban, megcsodáltunk a Monarchia korában virágzó fürdÅ‘hely látnivalóit, majd megkoszorúztuk Czárán Gyula, az erdélyi turizmus megteremtÅ‘jének sírját. 
Utazásunk következÅ‘ állomása Máriaradna volt, a második legnagyobb Mária-kegyhely Erdélyben, majd bevettük a közelben magasodó Solymosvárat is. 
Az utolsó nap délelÅ‘ttjét Végváron töltöttük, a Bánság keleti részében, ahol rácsodálkoztunk a helyi gyerekek néptánctudására, és ahol moldvai táncokat is tanultunk. Itt mi is bemutattuk Hosszúhetényt és a végváriak is kaphattak egy kis ízelítÅ‘t Hosszúhetény néptáncaiból valamint népi kultúrájából. 
 

Vendégek és vendéglátók Végváron
 
 
Ezután temesvári városnézés következett, ahol tanulóink új ismereteket szerezhettek az 1989-es romániai forradalommal kapcsolatban, majd bejártuk a belvárost, megnéztük a nevezetességeket, végül felkerestük a temesvári csata város mellett lévő emlékhelyét, és elhelyeztük ott koszorúnkat.
 

A csata egykori helyszínén a hosszúhetényi gyerekek és pedagógusok
 
 
Már csak a hazaút volt vissza a tartalmas és tanulságos három nap után. Kirándulásunk zárása az iskolánkban megtartott projektnap volt, ahol tanítványaink diáktársaikkal is megosztották élményeiket, és megtanították nekik a Bánságban tanult moldvai táncokat. 
 
 
 
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ma 2024. április 18., csütörtök, Andrea és Ilma napja van. Holnap Emma napja lesz.
Sok boldogságot kívánunk!

FaceBook

Archívum

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés