Mobilmánia a X. POSzT-on: Csörgess meg!

Bereczki Lajos Színház
PDF

Az Egri Gárdonyi Géza Színház szerda esti előadásának nem véletlenül „Mobil revü színészekre és telefonokra” volt az alcíme. Kiváló színészek, rengeteg telefon és varázslatos revükép tarkította a játékot. Korunk eme rendkívüli találmánya átszövi életünket, meghatározza kultúránkat, életünk minden területén megtalálható. Máté Gábor a darab rendezője ennek a gondolatnak a mentén instruálta színészeit, és mondhatom igazán élvezetes perceket szerzett a zsúfolásig megtelt Pécsi Nemzeti Színház közönségének.

 

 Mozaikszerűen épültek egymásra a rövid epizódok az előadás során, mindegyik felkészültséget és pontos játékot igényelt a művészektől. Hol egy rendelőintézet folyosóján, máskor egy presszóban, lakógyűlésen, vagy egy váróteremben láthattuk a szereplőket -  az összekötő kapocs természetesen a mobiltelefon volt, amely meghatározta a hőseink sorsát, félreértésekre adott lehetőséget, vagy éppen bemutatta, milyen kitárulkozó is ennek a kis készüléknek a használata közben a magyar.


Semmi különöset nem kívánt a rendező ezzel elérni, csak egyszerűen tükröt tartott elénk, amelyben megbámulhattuk mindennapjaink esetlen, sokszor harsány kommunikációit.


Ezelőtt két-két és fél évtizeddel még nem sejtettük, hogy szinte mindenütt elérhetőek leszünk, sőt akár élőben láthatjuk a vonal másik végén csevegő társunkat. Mára a telefon nélkül nem érezzük jól magunkat, hiszen levelezünk vele, felmehetünk a világhálóra, képeket, szövegeket és táblázatokat küldhetünk, és ha kedvünk tartja még zenelejátszóként is használhatjuk. Bizonyára kihagytam sok funkcióját, a felsorolással csak azt kívántam érzékeltetni, hogy milyen nagy mértékben függünk ettől a kis eszköztől. Gyakorlatilag a magány és egyedüllét, mint ilyen megszűntek, hiszen a markunkban elfér az egész világ.


A darab ezt az új világot mutatja be, groteszk és humoros módon, a mai magyar társadalom mikrovilágain keresztül. Ha néha erőltetettek is az egymást váltó epizódok a darabon belül, egyet azért el kell ismerni, nagyon ötletesen nyúltak az egriek a témához, a siker tehát teljesen megérdemelt volt.

Hozzászólások

 
0 #4 Guest 2010-06-11 12:45
Lehet, hogy voltak rendezői döccenők, de maga az ötlet nagyon jó! Többen is elgondolkodhatn ának azon, milyen idióta viselkedésűvé vált az ember amióta mobilt használ!!!
Idézet
 
 
0 #3 Guest 2010-06-11 11:26
Azért a Máté Gábornak nem ez a legjobb rendezése
Idézet
 
 
0 #2 Guest 2010-06-10 17:51
Nagy élmény volt látni az egrieket, szuper előadás volt!
Idézet
 
 
0 #1 Guest 2010-06-10 13:14
Komoly nagy revü volt, főleg a végén és hatalmas poénok. Ezért érdemes volt elmenni.
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés