Pécsett újraindul az AIESEC

Bereczki Lajos Közélet
PDF
A múltban sikeresen működött már a Pécsi Tudományegyetemen az a nemzetközi szervezet, amely lehetőséget adott a világ 107 országában, a felsőoktatásban tanuló hallgatóknak arra, hogy a világ szinte minden részén megismerjenek munkavállalóként különböző gazdasági társaságokat, oktatóhelyeket, vagy netán önkéntesként vegyenek részt különböző programokban. Most a PTE-n felébresztették Csipkerózsika álmából ezt a hasznos szervezetet.

Tischler Tamara a Corvinus Egyetem hallgatója segédkezik az 1976-2007 között működő AIESEC irodájának újraindításában, most vele, és Pécsett a közgazdasági karra járó Borbíró Brigittával beszélgetek erről.

P.R.: Elsősorban az érdekel, hogy ez a nemzetközi szervezet miben tud segíteni a fiataloknak, egyáltalán kinek ajánlható ez a lehetőség?
T.T.: A legrégebbi ilyen szervezet  Magyarországon a Corvinus Egyetemen működik, ott 1972. óta folyamatosan tevékenykednek benne a hallgatók. Június 13-án viszont Pécsett is feláll új vezetőséggel a PTE AIESEC szervezete. A kérdésre válaszolva négy terület irányába orientálódhatnak a nemzetközi szakmai gyakorlaton belül a résztvevők, az első a menedzsment , a mely a közgazdász hallgatókat és az ilyen típusú végzettséggel rendelkezőket érinti, a második a tanári - oktatási terület, itt értelemszerűen a pedagógiai szakokon tanulók és dolgozók kapnak lehetőséget, majd a mérnöki és végül az önkéntes területek következnek. A fogadó országban elhelyezkedő fiatalok fizetést kapnak, az adott munkahely életébe integrálódnak és szaktudásukkal segítik az ott folyó munkát. Tulajdonképpen azzal az előnnyel kecsegteti a fogadó szervezetet, hogy egy friss és korszerű ismeretekkel felvértezett fiatalt „kap”, aki a tudásával lendületet adhat az ott folyó munkának. A fiatal munkaerő pedig megismerkedhet egy távoli ország vállalatának, termelési tapasztalataival, vagy oktatási rendszerével és az ott folyó munkával, vagy netán önkénteskedhet.

P.R.:Melyik az a korosztály, amelyik jelentkezhet erre a feladatra?
B.B.: Az egyetemisták mindenképpen jelentkezhetnek, de jó hír, hogy a fiatal pályakezdők harmincéves korig szintén pályázhatnak. Egyébként a „szolgálati idő” minimuma másfél hónap, a leghosszabb kinntartózkodás pedig nem haladhatja meg a másfél évet. Idehaza a munkaadók felé azt az ajánlást fogalmaztuk meg, hogy nagyjából nettó 130 ezer forint fizetést adjanak a hazánkba érkező külföldi munkavállalónak havonta, a szállásról és étkezésről pedig mindenki maga gondoskodik.  Itt szeretném megjegyezni, hogy várjuk a hazai munkaadók jelentkezését, akik hosszabb-rövidebb időre fiatal külföldi szakembereket foglalkoztatnának!

P.R.:Az önkéntes munka esetében fizetésről nem lehet szó, mi a csábító mégis egy fiatalnak, hogy ilyen tevékenységet vállaljon?
B.B.:Valóban, itt nem beszélhetünk pénzügyi motivációról, inkább arról, hogy nemes ügy mellé áll valaki. A másik vonzereje ennek a területnek, hogy távoli helyeket, idegen országokat ismerhet meg az önkéntes, az adott állam hétköznapjainak lehet a részese.

P.R.: Végül hadd kérdezzem meg, ha valaki kapcsolatba kíván lépni az AIESEC Pécsi Irodájával, akkor hogy teheti meg mindezt?
B.B.: Én személyesen a Pécsi Tudományegyetem Közgazdasági Karán tanulok, az iroda pedig ugyanott, az úgynevezett "toronyban" található. Ha levelezni kíván velünk valaki, akkor az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címre várjuk azt, telefonon pedig a 30-267-8058 számon vagyunk elérhetők.

Hozzászólások

 
0 #4 Guest 2010-06-12 17:53
oK ennek örülök A! Nekem tetszik a kezdeményezés!
Idézet
 
 
+2 #3 Guest 2010-06-11 22:20
Évente több száz gyakornok érkezik így az országba kisebb cégekhez, multikhoz, nonprofitokhoz.
Idézet
 
 
0 #2 Guest 2010-06-11 12:42
Oda-vissza nem ártana, ha megtapasztalnák a fiatalok milyen a munka világa máshol!
Idézet
 
 
0 #1 Guest 2010-06-11 11:30
Azért azt majd megnézem, hogy melyik magyar cég fog külföldi fiatalt felvenni rövid időre. Bár jó lenne, ha sokan lennének...
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés