Fényutazás – Mengyán András kiállítása

Fényutazás – Mengyán András kiállítása

2018. június 22. péntek, 15:34 Rövid Hírek
PDF

A Pécsi Galériában június 28-án 17 órakor  Fényutazás címmel nyílik kiállítása Mengyán Andrásnak. A kiállítást megnyitja P. Szabó Ernő művészettörténész .

Mengyán András Munkácsy Mihály-díjas festő, designer munkái 2011-ben már szerepeltek a Pécsi Galériában. A mostani kiállításnak Mengyán új munkái és a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. által rendezett Zsolnay Fényfesztivál is aktualitást ad, amit 2018-ban harmadik alkalommal rendeznek meg a városban. Mengyán kiállítása a Fesztivál egyik kiemelt programja kíván lenni. A világhírű képzőművész-designer szakmai előélete vitathatatlan, a fény, mint médium, a legkülönbözőbb módon jelenik meg munkáiban. Olyan neves elődökkel dolgozott, mint Kepes György, aki a műfaj egyik legjelentősebb képviselőjének számít. Mengyán többek között közreműködött az egri Kepes Központ létrehozásában. Ez az együttműködés mély inspirációt jelentett további művészetében a geometrikus formák és térábrázolások látvány-központú, a modern technikák különféle eszközeit is alkalmazó, rendszerszintű szemléletében.

A kiállításon szereplő művek a fény anyagként való kezelésével és formálásával foglalkozik, új lehetőségeket kínálva a vizuális műfajok részére. A kétszer tíz perces lézer animációt Mizsei Zoltán zeneszerző munkája kíséri, a kiállításon ezt a kompozíciót is látni lehet majd. A Pécsi Galéria tereiben kiállított munkák, mint önálló kiállítás is megállja a helyét, a Fényfesztivál részeként pedig kontextusba helyezi a képzőművészet aktuális, kiemelkedő fényművészet egyik kortárs képviselőjét is. A jelenlegi kiállítás célja, nem utolsó sorban egy, a Zsolnay Fényfesztivált kísérő, olyan kortárs képzőművészeket felvonultató sorozat elindítása, akik a fényt, mint médiumot használják. A kiállítás megtekínthető július 15-ig.

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ma 2024. március 28., csütörtök, Gedeon és Johanna napja van. Holnap Auguszta napja lesz.
Sok boldogságot kívánunk!

FaceBook

Archívum

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés