A fenyőktől a pálmákig: csodakert Pécsbányán

L.J. Közélet
PDF
Berghauer Tibor és felesége Klári mintegy 40 éve kezdték kialakítani azt az arborétumot, ami most egy hektárnyi területen mutatja be Földünk szinte minden tájának növényvilágát.  A csodálatos kertben a fenyőktől a kaktuszokon át a pálmákig rengeteg növényfaj megtalálható. A tulajdonost, Berghauer Tibort faggattuk az arborétumról.
Képünkön az idős botanikus látható gyerekek gyűrűjében.



-    Mi indította arra, hogy arborétumot hozzon létre? Mikor telepítették az első növényeket?
-    Egy nagy botanikus kert megépítése gyerekkori álmom volt. Később biológia tanárként fontosnak éreztem a változatos növényvilág bemutatását, ezért már fiatal pedagógusként 1963-ban elültettem az első növényeket. Az arborétum nagyobb részét 1973-ban kezdtük el telepíteni. Akkoriban még nem itt laktunk a rendszerváltáskor költöztünk ide, s a költözést a növények is megsínylették. Soktól meg kellett válnunk.

-    Jelenleg hány faj található meg az arborétumban?
-    Az üvegházi növényekkel együtt több mint ezerhatszáz féle növényt gondozunk. Nem könnyű a gondozásuk, s ahogy mi is korosodunk, érezzük, hogy elkelne a segítség.

-    Hogy jutottak hozzá a különleges növényekhez?
-    Botanikai csere útján került hozzánk a legtöbbjük. 240 botanikus kerttel álltunk kapcsolatban, magokat küldtek nekünk, és mi is nekik, illetve régi arborétumokban dugványokat szedtünk, azokat ültettük el. Annak idején szinte az egész arborétum anyaga még tejfölös poharakban állt.

-    Mely növényre a legbüszkébb?
-    Erre a kérdésre nehéz válaszolni, mindegyiket egyformán kedvelem, mint szülő a gyerekeit.  De vannak olyan értékes fajták, amik nem mindenhol élnek, ilyen például a rododendron, ami a Pécs környéki meszes talajon nem él meg. Ezen a dombtetőn azonban savanyú talaj van, ezt kedvelik ezek csodaszép virágok. Májusban virágzáskor a legszebbek. E mellett a fenyők is kedvelik a savanyú talajt, 240 fajuk található itt meg. Vannak nagy mamutfenyőink, de lombhullató spanyolfenyő is.  Ennyi fa ezen az egy hektáros területen talán már soknak mondható, de mind közel áll a szívemhez, így nem vágjuk ki őket.

-    Mintegy a magashegyi fenyők ellentéteként, megtalálhatók a kertben a pálmák, a citromfa is.
-    Igen, a mediterrán növények azonban nem maradnak kint télre, ők a házban telelnek.

-    A szabadtéri növények mellett több trópusi virág a három üvegház valamelyikében él.
-    Az egyikben trópusi növények, broméliák és más epifita növények vannak, a pálmaházban laknak télen a pálmák, a harmadik pedig a kaktuszház. A hatalmasra nőtt kaktuszok némelyikét már félbe is kellett vágni, így tudnak tovább élni.

-    Nagy munkát igényel a kert gondozása. Kire számíthat ebben?
-    Magam végzek minden teendőt, feleségem, Klári segít. Szívesen vennénk önkéntesek segítségét is. A kertet már nem bővíthetjük, mert a terület adott, a fák már nagyok, de a fenntartás és a gondozás is elég munkát ad.

-    Fogadnak-e látogatókat?
-    Igen. Előzetes bejelentkezés alapján szívesen megmutatjuk a kertet, időnként jönnek óvodás, iskolás csoportok, családok. Mindenkit szívesen látunk.

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés