Vörösszőnyegen hozzák Pécsre a világot

2018. augusztus 25. szombat, 13:07 Film
PDF

A háborúba, a migrációba, a rabszolgaságba és a világ különböző térségeinek egyéb problémáiba enged bepillantást az a 41 film, amely a szeptember 3-a és 9-e között Pécsett rendezendő Seven Hills International Film Festival (SHIFF 2018) fináléjába jutott. (Képünkön: Ragályi Elemér, a SHIFF zsűrielnőke a fesztivál előtti sajtótájékoztatón, 2018. augusztus 23-án).

 

Az alkotásokról mértékadó nemzetközi zsűri dönt majd – hangzott el az augusztus 23-án a helyi Uránia Moziban tartott sajtótájékoztatón, amelyen dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő, Tóth László fesztiválelnök, Ragályi Elemér zsűrielnök és Ziad Abdullah művészeti igazgató ismertették a döntőbe jutott filmeket és a filmünnep tervezett programjait.

– Hullámhegyek és hullámvölgyek után ismét felívelést tapasztalhatunk a filmes szakmában, és igény mutatkozott arra, hogy a fesztiváltérképen hiányként jelentkező időszakban, helyszínen és műfajokban jelenjen meg végre egy új fesztivál – így utalt dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő a SHFF előzményeként szolgáló tavalyi I. Komlói Hét Domb Filmfesztiválra, amelynek nemzetközi szekciója idénre önálló, nagyszabású fesztivállá nőtte ki magát. – Elképesztően nagy számú, több mint háromezer alkotást neveztek összesen 106 országból – és nemcsak Közép-Európából! A világban tetten érhető filmes szakma nagy érdeklődéssel fordult a fesztivál felé, ami egy ilyen fiatal esemény esetében már önmagában sikert jelent. Igencsak hívogató a zsűri összetétele, a tervezett programok sokszínűsége, ezért bízom abban, hogy Pécs kiválóan szerepel majd és a közönség kíváncsi lesz a SHIFF-re – tette hozzá.

– A fesztivál új, ezért az érdeklődő filmesek előtt nem tudtunk a sikeres múltra hivatkozni; mindössze azt kértük, hogy jöjjenek, mert Pécs csodálatos város, ahol az emberek nagyon várják őket – tájékoztatta a sajtó képviselőit a fesztiválelnök. Tóth László elmondása szerint az előválogatást és előzsűrizést követően 25 kisjátékfilm, 11 nagyjátékfilm és 5 dokumentumfilm került a döntőbe. Az említett alkotások és további meghívott filmek vetítésére szeptember 3-tól 7-ig, naponta 10 és 22 óra között kerül sor az Apolló és az Uránia Moziban, és a Cinema City-ben. A belvárosban kialakítandó ingyenes, úgynevezett gerillamozikban (vagy filmkávézókban) pedig már ismert filmek kerülnek vetítésre. Tóth László kiemelte, hogy a fesztivál remélt sikeréhez több mint hatvan pécsi vállalkozás különféle támogatásai is hozzájárultak.

– A kiválasztott 41 versenyfilm független képet ad a multikulturális világunkról, kreatív eszközökkel engedve betekintést a világ különböző térségeinek problémáiba. A fesztivál fontos küldetése, hogy a népek sokszínűségét, a köztünk lévő különbségeket is bemutassa – fűzte hozzá Ziad Abdullah művészeti igazgató.

A fesztivál hat napja során az ítészek a célegyenesbe fordult filmekből választják ki a legjobb nagyjáték-, rövid- és dokumentumfilmet, valamint ítélik oda a zsűri különdíját, a legjobb rendezőnek, színésznek és színésznőnek járó elismeréseket. A döntés Robert Dornhelm osztrák származású hollywoodi rendező-forgatókönyvíró, Báron György szerkesztő-filmesztéta-filmkritikus, Khaled Soliman Al Nassiry palesztin-szír költő-irodalomkritikus-tervezőgrafikus-rendező, George Ovashvili grúz filmrendező-forgatókönyvíró-producer és Felix Tissi svájci író-rendező-forgatókönyvíró-producer, valamint a zsűri elnöke, Ragályi Elemér kezében van. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr a sajtótájékoztatón elmondta, számára Pécs szép régi filmes emlékeket idéz, a zsűriben helyet foglaló kollégái közül pedig többekkel is volt már munkakapcsolata:

– Olyan ízlésű emberekkel dolgozhatok majd együtt, akikkel meg fogunk tudni állapodni abban, hogy mi jó és mi nem jó. Kíváncsian várom, hogy áttekintést kapjak arról, hogy mi folyik a világban, hogyan kell ma filmet csinálni, mi érdekli az embereket. Ha pedig a SHIFF-en bemutatandó valamelyik film sikeres lesz a világban, akkor az a fesztivál jó hírét is viszi majd.

A SHIFF ideje alatt egyébként számos, a filmművészetet, filmszakmát bemutató és népszerűsítő közönségtalálkozóra is sor kerül: az érdeklődők alkotókkal, főszereplőkkel, sőt, nemzetközi (európai, hollywoodi, bollywoodi) és magyar filmes szakemberekkel és sztárokkal is találkozhatnak. Az idei fesztivál díszvendége az ázsiai szigetország, Bahrein lesz, így az egyéb kiemelt programok – a nagyszabású nyitógála, a jótékonysági gálaest, az egykori pécsi magasház helyén rendezendő utcabál és emlékkoncert, valamint a díjátadó est – mellett szeptember 5-én este bahreini filmkulturális gálát tartanak a Kodály Központban a Pannon Filharmonikusok közreműködésével, amelyen az arab szigetország magas rangú küldöttsége is részt vesz.

További részletek: www.shiff.hu.

Hirdetés
Hirdetés