A pécsi „felolvasó”

L.J Közélet
PDF
"Vak vezet világtalant" - tartja a mondás. Jelen esetben ez azonban kétszeresen sem igaz. Egyrészt, mert a nem látó ember   - cseppet sem "világtalan",  hanem mindössze a vizuális érzékelés képességével nem rendelkezik. Másodjára nem vezeti, hanem segíti őket, mozgásában korlátozott társuk, mivel folyóiratokat olvas fel, melyet számítógépen rögzítenek, így a későbbiekben a nem látók is képesek az újság tartalmát "böngészni". A nemes kezdeményezés a Kerek Világ Alapítványtól ered, ők kérték fel Szeifert Ritát az írások felolvasására. A munkáról, merthogy ez nemcsak hobbi, hanem valódi állás, Ritával - aki nyitott gerince miatt mozgásában korlátozott - beszélgettem.


- Hogyan lett éppen Ön a „felolvasó”?
- Erre a munkára a Kerek Világ Alapítvány akkori vezetője, Kónya Zoltán és munkatársa Kiss László György kért fel. Velük már régebbi az ismeretség, hisz a Malomvölgyi Szociális Otthon lakójaként többször kerültem már kapcsolatba az alapítvánnyal. Tudták, hogy az otthonban rendezett szavalóversenyeken többször már sikeresen szerepeltem, jó az orgánumom, így felkértek erre munkára.

- Ez akkor tehát hivatalos elfoglaltság?  
- Igen.  Heti háromszor jövök a Minerva Könyvtárba, alkalmanként három órát dolgozok.  Azért vállaltam el ezt a feladatot, mert szükségem van a változatosságra, így az otthonból is kicsit kiszabadulhatok. Ott sokszor bezártság érzetem van. Szerencsémre a Malomvölgyi Szociális Otthonból induló mozgássérülteket szállító busz háztól házig visz, azaz onnan ide a könyvtárba és vissza. Az alapítvány választotta ezt a helyet a felvételek rögzítéséhez, mert ez teljesen akadálymentes, így kerekesszékkel is megközelíthető. Ősszel lesz három éve, hogy ezt a munkát végzem, és még mindig olyan szívesen csinálom, mint a legelején. Kezdetben nem ment könnyen, hisz nem ismertem a számítógépet. Kiss László azonban sokat segített, így mára már önállóan is meg tudom rögzíteni a felvételeket. Persze azért megnyugtat, ha ő is itt van velem.

- Hogyan zajlik a munka, ki választja ki az újságcikkeket?
- Ez az én döntésem, saját választásom. Több hetilapot, folyóiratot böngészek. Általában teljes számokat felolvasok. Több újsággal van szerződése az alapítványnak, így azok tartalma mindig felkerül a világhálóra. Kezdetben volt a Képmás, Humaitás és a Kismama újság, mostanában a Nők Lapja a kedvenc, illetve a HVG.  Persze a felvételeket később megvágják, kiveszik belőle az esetleges bakikat. A felvételek az internetre kerülnek, egy vakoknak készített oldalon találhatók meg. Így elvileg bárki számára hozzáférhetők.

- Kapott-e már visszajelzést a hallgatóktól? Van-e esetleg „kívánságkosár”?
-Visszajelzést még nem kaptam, és kívánságkosár sincs. Ennek ellenére szívesen végzem ezt a munkát, mert én ebben, a másokon való segítésben találom meg azokat a pillanatokat, amikért érdemes élni. Jó érzéssel tölt el, hogy sérült létemre is tudok segíteni.


Hozzászólások

 
0 #2 Guest 2010-06-15 07:02
Azért jó lenne, ha azok, akiknek készül a felolvasás, valamilyen módon visszajeleznéne k a hölgynek. Annak ellenére, hogy szívesen végzi a feladatát, biztosan jólesne neki egy kis pozitív megerősítés.
Idézet
 
 
0 #1 Guest 2010-06-14 13:03
Igazán szép. hogy egy olyan ember vállal munkát más sérült emberekért, aki maga sem teljesen egészséges.Példamutató amit csinál!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés