Textilkisokos

2019. február 13. szerda, 14:51 Közélet
PDF
Az elegáns megjelenéshez nem csak a divatos ruhák és a kiegészítők vagy a mesterien elkészített smink és frizura tartoznak hozzá. Az is nagyon fontos, hogy megfelelően karban tartsuk a ruhatárunkat, hiszen hosszú távon csak így tehetnek jó szolgálatot. Lehet, hogy egyes anyagok több törődést igényelnek, de megéri foglalkozni velük, hogy kedvenc ruháink hosszan eredeti pompájukban tündököljenek. Ezért mi most eláruljuk az egyes anyagok karbantartásának legfontosabb trükkjeit, melyeket gyerekjáték lesz elsajátítanod!
 

Selyem
 

A selyem az egyik legnemesebb, legelegánsabb, de pont ezért az egyik legszenzitívebb anyag is. Körültekintően kell vele bánni, de megéri a pepecselést, hiszen egy kibolyhosodott, szálhúzódásokkal teli selyem ruhadarab már minden, csak nem elegáns. Az esetek többségében éppen ezért kézi mosás javasolt, langyos, szappanos vízben dörzsölés nélkül. Az öblítésnél lehet ecetet is használni, ez a titkos összetevő karbantartja az anyagot és megóvja a kifakulástól.  Szárításnál is körültekintően kell eljárni: szárítógép és kicsavarás helyett törülköző segítségével felitathatjuk róla a fölösleges vizet, majd ki is teríthetjük a ruhadarabot. Vasalással még rásegíthetünk a száradásra: viszont csak addig, amig nyirkos, de akkor is lehetőleg csak vasalóruhán keresztül. És még valami: fontos, hogy a fehér selymet ne érje közvetlen napfény, mert hamar megsárgulhat.  
 

Gyapjú
 

Talán mindenki találkozott már összement, eldeformálódott gyapjúpulóverrel, és aki egyszer kivett a mosógépből egy ilyen darabot, az biztosan nem szeretné többé átélni ezt az érzést. Hasonlóan a selyemhez a gyapjú is elég érzékeny, nem szabad forró vízzel vagy klór alapú tisztítószerekkel kezelni. A kézi mosás a legjobb megoldás, de a kevert anyagú darabokat mosógépbe is lehet tenni, viszont ebben az esetben is inkább egy rövid, kímélő program javasolt, centrifugálás nélkül. Figyeljünk arra, hogy ha kézzel mossuk a 100% gyapjú pulóvert, a víz hőmérséklete ne haladja meg a 30 fokot, és speciálisan gyapjú termékekhez készült tisztítószerek használata is javasolt. A ruhadarabok kinyúlását pedig megelőzhetjük, ha kicsavarás nélkül egy száraz törölközőre fektetve hagyjuk, hogy megszáradjon, hiszen ha felfüggesztjük, hamar kinyúlhat és eldeformálódhat az anyag. A nem megfelelő tisztítás következtében a gyapjú szálai megkeményedhetnek. Ha már megtörtént a baj, akkor érdemes samponos hideg vízbe áztatni a pórul járt ruhadarabot, ettől visszanyeri a rugalmasságát.
 

Pamut
 

A legtöbb ember tudja, hogy a pamutból készült ruhákkal van a legkevesebb gond, gépben és kézzel is jól moshatók, az viszont tévhit, hogy ezekre az anyagokra nem kell vigyázni. Az egyik legfontosabb tudnivaló róluk, hogy a pamut ruhadarabokat sem szabad 30 foknál melegebb vízben mosni, mert csak így őrzik meg a színüket.  Az esetleges foltokat pedig mindenféleképpen külön kell kezelni a gépbe dobás előtt. A fehér ruhákat fehér darabokhoz készült speciális mosószerrel érdemes tisztítani, hogy ne sárguljanak be, ugyanis a pamut hajlamos erre. A szárítógép is bátran bevethető, még az elasztánnal kevert pamutruhák esetében is. Vasalni pedig könnyebb őket még nedves állapotukban. A nyomott mintás pamutfelsőkre, ruhákra pedig fokozottan figyeljünk, a minta épségét kézi mosással tudjuk legbiztosabban megóvni hosszú távon.
 

Viszkóz
 

A viszkóz egy félszintetikus, természetes növényi rostokat is tartalmazó anyag. A rostok különböző vegyszeres kezeléseknek köszönhetően érik el a végső formájukat, ezért a közhiedelemmel ellentétben nagyon is óvatosan kell bánni ezzel az anyaggal: maximum 40 fokos gépi mosás javasolt, kímélő programon. Ráadásul arra is figyelni kell, hogy a mosógépet maximum kétharmadáig töltsük, ha ilyen ruhákat mosunk. A gépi szárítása egyáltalán nem javasolt, mosás után egyszerűen ki kell teregetni a ruhaszárítóra, vasalni pedig csak akkor vasaljuk, ha még nedves. Akkor sem kell megijedni, ha a kedvenc viszkózból készült ruhánk összemegy, mivel egy kis hőkezeléssel, vasalással visszanyeri eredeti méretét.
 

Lenvászon
 

A lennek nagyon jó tulajdonságai vannak, ezért készülnek belőle ágyneműk és könnyű nyári ruhák is. Szellős, hűvös tapintású, a nedvességet könnyen felveszi, de könnyen le is adja. Aki viszont hord lenruhákat, az pontosan ismeri ennek a természetes anyagnak a negatívumát is: nagyon hajlamos a gyűrődésre.  A fehér lenvásznat maximum 60 fokon, míg a színes darabokat maximum 40 fokon, kifordítva lehet mosni. Teregetés előtt érdemes kicsit meghúzogatni az anyagot, hogy a szálak visszarendeződjenek. Gépen vagy tűző napon szárítani a lenvászonból készült darabokat sem javasolt, viszont még nedves állapotban, kifordítva, nem túl magas hőfokon érdemes vasalni őket, akkor gyönyörűen kisimulnak.
 

Figyelem, plusz törődést érdemelnek!

Vannak olyan ruhadarabok, amelyeknek nem is kell megnéznünk az összetételét, biztos, hogy kiemelt figyelemmel kell őket kezelnünk. A fehérneműk például ilyenek, sokkal tovább megőrzik a színüket és a formájukat, ha nem gépben mossuk őket. Ha mégis inkább ezt a megoldást választanád a kézi mosás helyett, akkor használj mosózsákokat vagy egyszerűen tedd a fehérneműket egy párnahuzatba és kapcsold a gépet kímélő fokozatra. Bélésük miatt a párnák, paplanok, pufikabátok és hálózsákok is kényesek, ha mosásról van szó, egy egyszerű trükkel viszont elkerülhetjük, hogy a bennük található töltőanyag összecsomósodjon: csupán egy-két teniszlabdát kell helyezni a dobba.


 
Hirdetés
Hirdetés