Néma diszkó négy nap és négy éjszaka

Néma diszkó négy nap és négy éjszaka

Zene
PDF
Párizsban született, de Pécsre Lipcséből érkezik. A lényege: szól is a zene, meg nem is. A Mátyás király okos lányához hasonló EKF megmozdulás neve: Nemzetközi Szabadtéri Privatelektro Headphone Fesztivál. A fentebb kissé talányos módon vázolt rendezvény helyszíne a Király utca 65. szám lesz, ahol június 17-e és 21-e között szól a zene, vagy mégsem - az utolsó napon egészen a hajnali órákig.

A projektgazda, Christian Gracza, Robert Bosch kulturális menedzser, aki a Lenau Egyesülettel együtt a rendezvény házigazdája, elmondta: egy Headphone Fesztivál a zenerajongók, a zenészek és a hang-designerek találkozása, ahol a városi zajszint-szabályozások miatt a zenét fejhallgatók segítségével közvetítik.

 Az ötlet egy párizsi zenészcsoporttól származik, amely a 90-es évek végén hozta létre az ún. "Placard" fesztivált, amelyen csak a résztvevÅ‘k hallották a zenét, a környék lakói nem - magyarázta Gracza, hozzátéve: a rendezvénytípus francia ötletgazdája nevét viseli. Ez az innovatív megoldás futótűzként terjedt világszerte. 2003-ban a "privatelektro" márka egy saját "headphone" fesztivál megrendezését határozta el Lipcsében, melynek népszerűsége évrÅ‘l évre emelkedik.

A pécsi "Privatelektro Headphone Fesztivál" helyszíne a Király utca 65., a Labor2 által felépítendő Varázskert lesz. Külön élményt nyújtanak a "hangszigetek", ahol mindenki fejhallgató-erősítőkbe dughatja saját fejhallgatóját, hogy közvetlenül a keverőpultról hallgathassa a zenét. A Privatelektro Headphone Fesztivál célja a közép-kelet-európai audiovizuális művészetek fejlődésének közvetítése. Az alkotók és a befogadók a projekt révén megvitathatják a hallottakat, felismerhetik az európai azonosságokat és különbségeket.

A program az európai identitás kérdésének egyik vezérgondolatát követi: a kulturális egység és ezen belül a sokszínűség megélését. Christian Gracza hozzátette: a projekt rámutat arra is, hogy a német nemzetiségi kulturális élet szervezői a hagyományőrzés mellett a kortárs zeneművészeti trendek iránt is érdeklődnek.

Hozzászólások

 
+1 #5 Guest 2010-06-20 21:05
Hol vannak az esőhelyszínek?
Idézet
 
 
0 #4 Guest 2010-06-15 17:46
Egyszer arra kell sodródni a négy nap közül és kiderül milyen zene szól. Vagy netán zenék!
Idézet
 
 
0 #3 Guest 2010-06-15 14:57
Nade mégis milyen zene lesz hallható? A "privatelectro"-ból gondolom, hogy valamilyen elektronikus zene, de azért annak elég sok ága van.
Idézet
 
 
0 #2 Guest 2010-06-15 13:48
Érdekes lesz, ahogy a fejhallgató végén rángatóznak a polgárok, körülöttük pedig csend! Jópofa ötlet!
Idézet
 
 
0 #1 Guest 2010-06-15 13:41
Nagyon aranyos a gyerek. Na kb így kell élvezni a zenét!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés