Dokumentumfilm-rendező szak indul az egyetemen

2019. június 04. kedd, 18:04 Film
PDF

A Pécsi Tudományegyetemen 2003 óta működő Filmtudományi és Vizuális Tanulmányok Tanszék idén szeptembertől új mesterképzést indít: a szeptemberben induló gyakorlati MA-szak fókusza a dokumentumfilm-készítés lesz. A képzés célja, hogy a kortárs filmkultúra egyik legkurrensebb és legdinamikusabban változó ágát, a dokumentumfilm-rendezés gyakorlati és elméleti oldalát ismertesse meg a hallgatókkal.

Mivel hagyományosan a dokumentumfilmek szorosan kapcsolódnak a humán- és társadalomtudományokhoz, ezért az induló szak fontosnak tartja a más tudományterületekkel való aktív párbeszédet: az intenzív gyakorlati képzés (pl. rendezési és operatőri ismeretek) mellett színes elméleti betekintést is kapnak majd a hallgatók a pszichológia, az antropológia és a szociológia kapcsolódó területeibe. Az induló szak ezen felül a kurrens formákat és határterületeket is kiemelten kezeli, ezért a kísérleti dokumentumfilmek, a videóújságírás és a videóesszé-készítés is a tananyag gerincét fogja képezni.

A képzés fontosnak tartja, hogy az átalakuló piaci és technikai környezethez alkalmazkodó szakmai alapokat adjon a hallgatóknak, illetve, hogy a dokumentumfilm-rendezés széleskörű hátterét, interdiszciplináris tudásanyagát megalapozza. Ezenfelül olyan gyártáselméleti órák is a képzés részét képezik, mint a forgatókönyvírás, a vágás, a pályázatírás, illetve a filmes vállalkozások vezetése. A szakon olyan elismert oktatók és szakemberek fognak tanítani, mint Tarnay László filmesztéta, Turnacker Katalin filmtörténész, Lichter Péter filmrendező és filmesztéta, Janisch Attila filmrendező, Nagy V. Gergő forgatókönyvíró vagy Soós Ágnes filmrendező. A szeptemberben induló szak utófelvételin keresztül várja a hallgatók jelentkezését nappali és levelező tagozaton egyaránt.

A képzés elméleti és gyakorlati modulokból áll.  Az első két félévben a XXI. század igényeinek megfelelően témájában és megközelítési módjában alapvetően interdiszciplináris jellegű. Széleskörű lehetőséget kínál a társadalmi problémák (pl. kisebbségi lét, szociális területek, kultúraközvetítés) a mozgókép intermediális formái (pl. képregény, animáció, dokudráma, fikciós film stb.) és a tudományos módszerek (pl. kognitív pszichológia, narratológia, művészetterápia, esztétika, a mozgókép elmélete és története) megismerésére és elsajátítására. A második két félévben a gyakorlati képzés során lehetőség van részképzésre különböző hazai és külföldi stúidókban és központokban, így a pécsi UnivTV-nél, a budapesti  az Értékmegőrző Kortárs Művészeti Stúdió és Filmarchívumban és a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió karán, ahol magas technikai szinten a szakmai legkíválóbbjainál lehet elsajátítani a filmkészítés tudományát.

A felvételi követelmények és jelentkezés részletei a tanszék honlapján olvashatók.

Hirdetés
Hirdetés