Küszöbön a digitális oktatási forradalom - és partner benne a Pécsi Tudományegyetem - Hivatalosan is elindult az Európai Egyetemek Szövetsége program

Küszöbön a digitális oktatási forradalom - és partner benne a Pécsi Tudományegyetem - Hivatalosan is elindult az Európai Egyetemek Szövetsége program

2019. november 08. péntek, 17:49 Közélet
PDF
Gyökeresen fogják átalakítani Európa felsÅ‘oktatását azok az egyetemi szövetségek, melyek kezdeti formálódása 2019 nyarán kezdÅ‘dött. Az Európai Bizottság november 7-én Brüsszelben hivatalosan is elindította az "Európai Egyetemek Szövetsége" elnevezésű új programját, melynek célkitűzése, hogy egy átjárhatóbb, globális értelemben is versenyképesebb felsÅ‘oktatási tér jöjjön létre Európa-szerte. 

Magyarországról a Pécsi Tudományegyetem az EDUC (European Digital UniverCity) konzorcium tagjaként a hattagú szövetség nemzetköziesítési és regionális kapcsolatfejlesztési munkaprogramját koordinálja.  

Versenyképesebb európai felsÅ‘oktatást 
A cél arra ösztönözni az Európai Unió egyetemeit, hogy közös képzési programokkal, oktatási és kutatási együttműködésekkel fokozzák az egyetemi hallgatók, oktatók és az adminisztrációban dolgozó munkatársak mobilitását. Az elképzelés ugyan nem újkeletű, azonban az új program segítségével lehetÅ‘ség kínálkozik arra, hogy külön EU-s támogatásból az egyes szövetségi konzorciumokban működÅ‘ partneregyetemek új oktatási módszertanokat fejlesszenek ki, virtuális campusokat hozzanak létre, online képzési formákba is bevonják az intézményeikben tanulókat, mindezekkel pedig fokozzák hazai és nemzetközi láthatóságukat, ismertségüket. 

Más, mint az eddigiek
Nagyívű, kimondottan ambiciózus a program, és gyökeresen átalakítja majd az európai felsőoktatást: e tekintetben erőteljesebben formálja majd a világ és a kontinens jövőjét, mint a jelenleg futó programok. Az Európai Bizottság az első 3 éves pilot-jellegű időszaktól előremutató munkaprogramokat vár. A brüsszeli eseményen jelentették be, hogy az első pályázati fordulón nyertes eddigi 17 egyetemi szövetség számát – a november elején megjelent új pályázattal – további 24-gyel tervezik emelni 2020-tól.

Magyar szál, és a Pécsi Tudományegyetem
A Pécsi Tudományegyetem egyike annak az 5 magyar egyetemnek, amelyek rögtön az első pályázati felhívást követően egy "Európai Egyetemi Szövetség" tagjává válhattak. A november 7-i brüsszeli programindító konferenciát megelőzően, november 6-án késő estébe nyúló konzorciumi ülésen vett részt a Pécsi Tudományegyetem képviseletében Dr. Betlehem József stratégiai és kapcsolati rektorhelyettes és Dr. Tarrósy István, a pécsi pályázat szakmai megvalósításáért felelős Kapcsolati és Nemzetköziesítési Igazgatóság vezetője. Az EDUC szövetség tagjaként a Pécsi Tudományegyetem a nemzetköziesítési és regionális kapcsolat-fejlesztési munkaprogramot koordinálja, és a hattagú szövetség számára egy Nemzetköziesítési Stratégiai Keretet fog megalkotni a program végére.

Hallgatók a jövőért
A 17 szövetségben az EU 24 országának egyetemi vesznek részt, 114 egyetemet reprezentálva. A jelenlegi hagyományos  megközelítésű, fÅ‘leg fizikai jelenléttel megvalósuló  hallgató cserék nagyjából a felsÅ‘oktatási hallgatók 11%-át teszik ki, amit a projekt keretében a mobilitás  széles alapú értelmezésével 50%-ra szeretne az EC felemelni. A változások irányításában a jelenlegi szövetségeknek lesz úttörÅ‘ szerepe.

A pilot-jellegű pályázat az európai tudás ökoszisztéma kialakítását is szolgálja, erÅ‘sítve az európai kohéziót és a kulturális diverzitásban rejlÅ‘ lehetÅ‘ségeket. 25 hallgató is részt vett a konferencián,  kialakítva a fiatalok álláspontját a fenti kérdésekben. Közöttük volt a Pécsi Tudományegyetem doktorandusza, Lechner Zoltán is, a PTE BTK IDI Politikatudományi Programjának hallgatója!

Ugyanakkor számos kérdést is felvet a most kialakult európai egyetemi szövetség rendszer, ami elsősorban az egyetemek oktatásban, kutatásban, innovációban és a társadalom szolgálatában elfoglalt helyének hatékonyságáról szól. E négyes az egyre többet hangoztatott "tudás négyszöge" (knowledge square), amely áthatja az egész programot is.


PTE


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ma 2024. március 28., csütörtök, Gedeon és Johanna napja van. Holnap Auguszta napja lesz.
Sok boldogságot kívánunk!

FaceBook

Archívum

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés