Roma Színházi Találkozó, sikerrel, üzenettel

Színház
PDF
Befejeződött, méghozzá sikerrel, az Országos Roma Színházi Találkozó, Pécsett. A rendezvényt a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa sorozatában tartották meg, június 17-e és 20-a között, a Pécsi Horvát Színház épületében. Az előadások iránt általában nagy volt az érdeklődés, de nem csak a romák részről, hanem azoktól is, akik kíváncsiak voltak arra, milyen tartalmat, látványt tudnak nyújtani az érintettek.

Képünkön Jónás Judit színművész látható.




Számos dolog kiderült, ami eddig talán kevesebb nyilvánosságot kapott. Ilyen volt, hogy egyáltalán létezik a Reneszánsz Roma Műhely, illetve a Cinka Panna Cigány Színház. Ez utóbbi például – bár kis térben –, teljesen betöltött nézőtéren lépett fel. A prímet Jónás Judit, a Pécsi Nemzeti Színház korábbi művésznője vitte, a Gyere Josephine! című musical bemutatása során.

A főszereplőnőt csak egy kissé zavarta, hogy egy baleset miatt, a jobb csuklóján rögzítőkötéssel volt kénytelen fellépni a színpadra. Az egybegyűltek ebből csak keveset vettek észre, a puszta tényen kívül, bár elsőre még akár az is hihető lett volna, hogy mindez része a produkciónak.

A gyógyászati segédeszköz tehát nem volt kellék, annál inkább az eszköztár részévé vált az énekhang, ami tisztán szólt, miközben a címszereplő megidézte a magyar valóságot, amikor az elmúlt évszádban, a két világégés között ellátogatott Budapestre Josephine Baker.

Mindez már át is vezetett a megkülönböztetések, a kirekesztések világába, amire bőséges volt utalás, az akkori korban csak négernek, netán félig négernek nevezett amerikai, korabeli sztár estében.

A műsor tehát lepergett, a vastaps, a ráadás sem maradt el. Talán azért sem, mert a főhősnő jól vonta be az egybegyűltek a játékba, miközben többször is felsétált a nézőtérre. Így mindenki úgy érezhette, közülük való az, aki arra szegődött, hogy szórakoztasson. Miközben azért üzenni is akart mindenkinek, kirekesztőknek és a kirekesztetteknek egyaránt.

Hozzászólások

 
0 #2 Guest 2010-06-25 05:29
Kedves Volga!
A válaszom:nem!Pé csett sem a kirekesztést szolgálja a Horvát Színház,Szekszá rdon a Német színház,Szarvas on a Szlovák Színház stb.
Remélem egyszer vendégül láthatjuk a Cigány Színházban is!
Üdv.:Jónás Judit
Idézet
 
 
0 #1 Guest 2010-06-21 13:58
Hallottam, hogy külön roma színházat is szeretnének, jól meggondolták? Nem a további kirekesztést szolgálná?
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés