Parkolási kedvezmények júliustól

Parkolási kedvezmények júliustól

Bereczki Lajos Közélet
PDF
Szerda reggel jelentette be Páva Zsolt, Pécs polgármestere, hogy a következő hónaptól jelentős parkolási kedvezmények lépnek életbe a megyeszékhelyen. Köztudott, hogy a város parkolási ügyeit még 2011 őszéig intéző Gámán Kft-vel nem felhőtlen a viszonya a közgyűlésnek. Az ellentétek áthidalására szolgál ez a javaslatcsomag, amelynek elfogadásáról csütörtökön döntenek a képviselők.

A városvezetés célja a változtatásokkal az,  hogy polgárbarát legyen Pécs parkolási rendszere. A jelenlegi szolgáltatóval sajnos nem lehet szerzÅ‘dést bontani, mivel az jelentÅ‘s anyagi hátránnyal járna a város részérÅ‘l, így inkább kivárják a Gámán Kft-vel kötött szerzÅ‘dés lejártát. Mindezek ellenére sikerült megállapodásra jutni a velük, így a holnapi közgyűlésen, ha a többség támogatja  a javaslatot, enyhülnek a pécsiek terhei ezen a területen.
Az alábbi változásokat tervezik a következő hónap elsejétől Pécsett:

 Nem lesz több új zóna. Pécsett ezentúl nem lehet új területeket bevonni a fizetÅ‘s parkolási zónákba, azaz nem lehet több fizetÅ‘s parkoló.

A II. és III. zónákban hétfőtől-péntekig 18 óra helyett csak 17 óráig kell parkolási díjat fizetni (kivéve a Centrum parkolót), hétvégén pedig teljesen ingyenes lesz a parkolás ezekben a zónákban – csak a Centrum parkolóban és a Vásárcsarnoknál maradna meg a díjfizetés.

 Hogy a parkolási díjak ne emelkedhessenek az egekig, Pécsett maximálva lesznek a tarifák, ezek nem haladhatják meg a 95-ös benzin elÅ‘zÅ‘ évi átlagárának kétszeresét.

 Sem a várokozási, sem a pótdíjra nem lehet ezentúl késedelmi kamatot felszámítani, a fizetési kötelezettség elévülési ideje egy év, végrehajtás pedig kizárólag bírósági ítélet alapján történhet.

Pótdíjat ezentúl akkor kell fizetni, ha valaki parkólójegy nélkül várakozik, vagy a kifizetett várakozási időt egy óránál rövidebb időre történt fizetés esetén öt perccel, egy órára vagy annál hosszabb időre történt fizetés esetén legalább tizenöt perccel túllépi.

 A pótdíj összege 15 napon belüli befizetés esetén az adott óradíj kétszerese plusz a reggel óta eltelt idÅ‘ parkolási díja, 15 napon túli befizetés esetén az egyórai várakozási díj negyvenszerese.

 További kedvezmény, hogy ezentúl lehet 15 perces jegyet is váltani Pécsett.


Szeretnék megkönnyíteni a pécsi társasházakban élők parkolását is, ezért egy új programot dolgoztak ki, amelyet egyelőre kísérleti céllal vezetek be az Ifjúság útján. A program lényege, hogy a társasházak (például kertvárosi panelházak, uránvárosi tömbházak, stb.) előtti parkolókban az ott lakóknak elsőbbsége legyen, ne kelljen parkolóhelyet vadászniuk, amikor hazaérnek a munkából.

A polgármester közölte, amennyiben a programnak kedvező tapasztalatai lesznek, úgy a város kiterjeszti azt Pécs egészére, ehhez igazítva a város saját parkolási rendjét.



Hozzászólások

 
0 #3 Guest 2010-06-23 16:00
2 liter átlagára a max. parkolási díj? Azért itt tutira mennek egyesek!
Idézet
 
 
0 #2 Guest 2010-06-23 15:59
Jók ezek, csak majd kell egy itiner, hogy hol, milyen feltételekkel lehet parkolni, mert mindenhol más szabály lesz!
Idézet
 
 
0 #1 Guest 2010-06-23 15:55
Hááát nem valami nagy kedvezmények. Hol marad a pécsiek 1 órás ingyenes parkolása? A választásokon ígéret volt.
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés