Mercurius bronzszobra és Pallas Athéné domborműve is látható lesz a Pécs Lexikonban

Irodalom
PDF
2010 szeptemberében ötezer példányban jelentetik meg a közel 5000 szócikket, mintegy 3000 fotót és ábrát tartalmazó, színes, kétkötetes, DVD-vel kiegészített Pécs Lexikont, a baranyai megyeszékhely ismerettárát. A lexikon a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program része, hiszen a rangos kiadvány megjelentetése is kitűnően kapcsolható ahhoz a nyertes pályázatban megfogalmazott gondolathoz, hogy Pécs a kulturális örökség és újítás városa.   
 Képünkön a Pécs-aranyhegyi szarkofág domborműve látható.

A Pécs Lexikon bemutatja a város történelmét, gazdaságát, kultúráját a jelenkorig számon tartott jelentős témáit, kiemelkedő személyiségeit is. A mintegy 3000 illusztráció között – Dr. Visy Zsolt egyetemi tanár, régész instrukciói alapján – felhasználják a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményében levő műtárgyak digitális fotográfiáit is. Ezek a különleges képek olyan tárgyak fotóit tartalmazzák, amelyek a mai Pécs belvárosához közeli villák (pl.: Pécs-Aranyhegy) 1930-as évek feltárásaikor kerültek felszínre, majd a restaurálás után a budapesti Magyar Nemzeti Múzeumba.

A fenti képek Pécs Lexikonba történő elhelyezéséről írt alá a napokban együttműködési megállapodást Magyar Nemzeti Múzeum és a Pécs Lexikon Kulturális Nonprofit Kft. A Magyar Nemzeti Múzeum és más gyűjtemények képi anyagainak felhasználásával állította össze Gál Éva képszerkesztő és Pesti András fotóművész a Pécs Lexikont illusztráló közel 3000 képet.
KÉPEK A MAGYAR NEMZETI MÚZEUM GYŰJTEMÉNYÉBŐL

•    Mercurius bronzszobra, kezében erszény (a kereskedők istene a forgalmi csomópontot jelentő Sopianae jelentős alakja lehetett)
•    A Pécs-aranyhegyi szarkofág domborműve Pallas Athéné, Perseus és Medusa ábrázolásával
•    A Pécs-aranyhegyi szarkofág domborműve Orestes és Pylades megszökteti Iphigeniat a taurosok földjéről
•    II. Valentinianus egy tálról vagy díszkorong közepéről letört mellszobra (a Lapisi „castrum” pénzleletei ebből a korból álltak)
 

Hozzászólások

 
0 #2 Guest 2010-06-24 13:38
Részletre is árusítják majd? Mert az érdeklődő, de kis pénztárcájú embernek ez baromira drága!
Idézet
 
 
0 #1 Guest 2010-06-23 15:58
5000 szócikk, szerintem már most látható, kevés lesz. Ez a város ennél gazdagabb!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés