Pécsett most sem emelkednek a közüzemi díjak

Közélet
PDF
Ahogy tavaly decemberben is világossá tette a városvezetés, hogy véget ért az automatikus díjemelések kora Pécsett, úgy most is ez a helyzet. Az új városvezetés szakított az eddigi rossz gyakorlattal, ezért továbbra sem lesz közüzemi díj-emelés Pécsett. Így nem kell többet fizetni például a szemétszállításért, a fűtésért, a csatornahasználatért, és a tömegközlekedés díjai sem emelkednek.

Az új városvezetés szerint nem indokolt a közüzemi díjak rutinszerű emelése. Az átvilágítások során kiderült, van elég tartalék a közszolgáltató cégeknél, az elmúlt években ugyanis sokszor úgy emeltek díjat, hogy arra valójában nem volt szükség.

- Mi abban hiszünk, hogy válság idején nem elvenni kell az emberektől, hanem adni. Sokan elveszítették állásukat, egyre nehezebbek a mindennapok, a megélhetés. Egy ilyen helyzetben a városvezetés kötelessége, hogy megpróbálja segíteni a polgárok boldogulását, megpróbálja megkönnyíteni az életüket – mondta dr. Páva Zsolt.

Pécs polgármestere bejelentette, az elmúlt időszakban sikerült hatékonyabb, olcsóbb és gazdaságosabb működést kialakítani a városi közszolgáltató cégeknél, ezért továbbra sem kell felemelni a díjakat Pécsett.
- Az elmúlt években szinte gondolkodás nélkül emelte az MSZP-s városvezetés a közüzemi díjakat. Mi azonban nem a pécsieken akarjuk behajtani azt a pénzt, amit elődeink elköltöttek – jelentette ki Páva Zsolt. - Nem a pécsiek pénzéből szeretnénk befoltozni a lyukakat, ők ugyanis nem tehetnek arról, hogy a szocialisták több milliárdos adósságot halmoztak fel.

Páva Zsolt hozzátette, természetesen a városnak pénzre van szüksége, ezt azonban elsősorban a cégek átszervezése, a munkafolyamatok ésszerűsítése, és tényleges vagyongazdálkodás során próbálják behozni. Az önkormányzat ezért alakította át például elsőként a Holdingot.

- Ahogy ott megszüntettük a felesleges – pénznyelő – osztályokat, úgy ezt máshol is meg fogjuk tenni, ahol szükséges, és ez már folyamatban van – magyarázta.

Pécsett tehát 2010-ben egyetlen közszolgáltatás ára sem emelkedett, és nem is fog, sőt a vízdíjat még csökkenteni is tudta a város, amelyre 15 éve nem volt példa.

Azzal, hogy az országban egyedül Pécsett változatlanok a közszolgáltatások díjai, egy átlagos család évente közel 35 ezer forintot takaríthat meg, az áremelések ugyanis ennyit vettek volna ki a pécsiek zsebéből.


Polgármesteri Kabinetiroda
Pécs, 2010-06-25

Hozzászólások

 
0 #1 Guest 2010-06-26 12:09
Szeretem ezt a vízdíjcsökkenté ses példát, de vajon ki veszi észre a számláján?
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés