Kürtszó harsant a pécsi belvárosban

Zene
PDF
Már június 25-én, vagyis pénteken megkezdődött Pécsett a I. Nemzetközi Vadászkürtös Verseny, méghozzá az Expo Centerben. Azután szombaton, a belvárosban, a Jókai téren, illetve a Színház téren már a versenyzők vették át a főszerepet, meg persze a szépen fénylő hangszereik, amelyeknek a hangja is zengő, csodaszép volt. A rendezvény  aPécs2010 Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat keretében került sorra.

Minden a legnagyobb rendben zajlott a találkozó második napján. Még akkor is, ha az időjárás egy cseppet sem fogadta a kegyeibe a külföldi, illetve hazai résztvevőket. Igaz, kiderült, a vadászkürtösök nincsenek cukorból, holmi égi áldás nem rettenthette őket vissza attól, hogy elfújják a zenéjüket, a zsűri előtt, no meg a hallgatóság örömére.

A várost ellepő vadászokról, első ránézésre is bárki megállapíthatta, elegánsak voltak. Bár a csapatoknak, no meg az egyedi indulóknak is egyedi formaruhájuk volt, néhány stílusjegyben hasonlóságokat is felfedezhetett a figyelmes szemlélődő. Különösen igaz volt ez a kalapra, nyakkendőt helyettesítő ékre, a gyakran feltűnő térdnadrágra.

Üde színfoltnak számított, amikor a férfiak között vadászruhába öltözött hölgyek is feltűntek. A női vadászkürtösök voltak ugyan kevesebben, ám akik megjelentek, azok közül egyesek úgy néztek ki, mint akik most léptek ki egy divatlapból, pontosabban egyik egyenruhás oldaláról.

Ami még feltűnő volt a baráti hangulat mellett, hogy a hűvös időre való tekintettel nemes italok is kézről-kézre keringtek, a nevezők között. Körbejárt az üveg, kis poharakba csurrant az illatos nedűkből. Látszott, mindenre felkészültek a szakemberek, bár a puskáikat most nem hozták magukkal.

Annyit érdemes megjegyezni, a vadászkürtnek nem kizárólag művészeti szerepe van a szakmában, mivel a vadászatok alkalmával bizonyos jeleket a fémfúvós hangszer segítségével szoktak eljuttatni a vadászokhoz, erdőn, mezőn keresztül.

Hozzászólások

 
0 #2 Guest 2010-06-28 11:00
"Harsan a kürtszó úttörők sej mi sorainkba büszke ki lép..."
Idézet
 
 
0 #1 Guest 2010-06-27 17:06
Tényleg látványnak is szépek, jó ez az összetartozás, meg hogy még van ilyen szakma.
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés