Pécs az értékmentők városa

Közélet
PDF
Ha mi nem mentjük meg és nem őrizzük meg saját értékeinket, akkor senkitől sem várhatjuk, hogy ezt megtegye helyettünk. Nem egyszerű adománygyűjtés indul a városban, hanem egy társadalmi célú értékmentő mozgalom, amelynek négy fő célja van: ismeretterjesztés, közösségépítés, pécsi lokálpatriotizmus erősítése és adománygyűjtés. Azt szeretnénk, hogy minél többen csatlakozzanak majd a Gyugyi-gyűjtemény hazatérését támogató értékmentő mozgalmunkhoz.

Ennek érdekében egy ismeretterjesztő, közösségépítő és adománygyűjtő kampányt is indítunk, hogy minél többekhez közvetlenül is el tudjuk juttatni a világszenzációnak számító, és hamarosan megnyíló Gyugyi-gyűjteménnyel kapcsolatos információkat, illetve a gyűjtemény hazatérését támogató adományozási lehetőségekkel kapcsolatos közérdekű tudnivalókat.
A Gyugyi-gyűjtemény felbecsülhetetlen értéket képvisel. Gyugyi László igazi értékmentőként egy élet munkájával gyűjtötte össze a Zsolnay manufaktúra világszerte csodált különleges darabjait, és igazi értékmentőként viselkedett a város is, amikor lehetővé tette a világhírű Gyugyi-gyűjtemény hazatérését.
Amikor erről döntöttünk, elsősorban bizalmat kellett megelőlegeznünk. Azt a bizalmat, hogy mi pécsiek fontosnak tartjuk majd, ez a világon egyedülálló Zsolnay-kollekció itt Pécsett találjon végső otthonra. Itt, ahonnan ezek a számos nemzetközi díjat megnyert műremekek elindultak világhódító útjukra. Itt, ahol megszülettek, dédszüleink keze munkája nyomán.
A gyűjtemény hazatért, és szeptembertől mindenki számára megtekinthető lesz a Zsolnay Kulturális Negyedben nyíló állandó kiállításon.
Most eljött a pillanat, amikor mi pécsiek is hozzátehetjük a magunkét ennek a páratlan értéknek a megmentéséhez és bemutatásához.
A mozgalom jelmondata, amellyel minden pécsi polgárt szeretnénk megszólítani: Légy Te is értékmentő! A mozgalomba bekapcsolódni kívánók számára létrehoztunk egy internetes oldalt: ertekmentok.hu címen, ahol minden, a Gyugyi-gyűjteménnyel kapcsolatos információ megtalálható, és amelyen az adományozási módokról is folyamatos tájékoztatást nyújtunk.
Az adományozás, a személyes szerepvállalás nemes hagyománya a legszebb polgári tradíciók egyike. A Zsolnay értékvilága is ehhez a tradícióhoz kötődik.
Pécs városát mindig is a pécsiek tették naggyá. Azok, akiknek Pécs több volt egyszerű lakóhelynél, mert a város mindig is egy közösséghez tartozás élményét jelentette a számukra. Ez az, amire méltán lehetünk büszkék, és amiért érdemes áldozatot is vállalnunk.
Számunkra minden forint egyformán számít, mert az adományösszeg nagyságánál is fontosabb annak kinyilvánítása, hogy együvé tartozunk, közös értékeket vallunk.
Mindenki, aki hozzájárul az adománygyűjtéshez, egy kicsit a Gyugyi-gyűjtemény tulajdonosává is válik. Így lesz ez a világraszóló kollekció igazán közös kincsünkké.
A most induló ismeretterjesztő, közösségépítő és adománygyűjtő kampány keretében hamarosan minden pécsi polgár a postaládájában egy tájékoztató kiadványt talál majd a gyűjteményről, és az értékmentő adományozás módjáról.
A Zsolnay mindig is identitásunk része volt, hiszen Zsolnay volt az, aki világszerte hírnevet szerzett városunknak. Enélkül a hírnév nélkül aligha pályázhattunk volna sikeresen Európa Kulturális Fővárosának megtisztelő címére.
Ha valami, akkor a Zsolnay név, és az általa alapított legendás gyár aranykora megérdemli, hogy méltón ápoljuk emlékét. Közösségépítő, ismeretterjesztő és adománygyűjtő kampányunkat ezért egész évben folytatjuk, így annak számos formájával találkozhatnak majd városunk polgárai.
Legyünk együtt értékmentők!

dr. Páva Zsolt
Pécs polgármestere



A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés