Repülőgépről irtották a kis repülő „dögöket”

Közélet
PDF
A felhőket kémlelve, rengeteg pécsi lakos tapasztalhatta, hogy megnőtt a levegőben a forgalom a város felett. Egy AN-2-es szovjet gyártmányú „légi traktor” szántotta le-fel az eget, például csütörtökön is, méghozzá meglehetősen alacsonyan. Mindez úgy történt, hogy eközben permetszert szórt szét a lakott terület felett. A szúnyoginvázió ellen szólt a támadás, ami az emberekre veszélytelen vegyszert jelent, ám a méhészek retteghettek tőle, mert az ő „kollégáik” számára komoly veszélyforrást jelentett a lé.
A képen az alacsonyan szálló légijármű látható. Nyugalom, minden rendben ment!

A Pécs-Pogányi Repülőtéren, a személyforgalom mellett más jellegű gépek is szoktak felszállási engedélyt kérni, a betonról. Közéjük tartozik az a duplaszárnyú masina is, amelynek a tartálya ugyan eredetileg 1500 literes, de nem szokott 1000 liternél többet magával vinni, a túlsúly miatt. Amúgy 1000 hektár területre 600 liternyi anyag elegendő, ami szakszóval élve 0,6-os koncentrációt jelent. Bár ez az átlagos olvasót kevésbé érdekli, a szúnyogok számára viszont fontos üzenet lenne, ha eljutna hozzájuk. De csak a lötty zúdul rájuk, ha nem is nyakukba.

Az ilyen feladatok elvégzéséhez az irtást végző cégek igyekeznek mindig helyi pilótákat megbízni. Mert alacsonyan, kis sebességgel, a toronyházak és antennák között kell szállniuk a „versenyzőknek”. Amit persze rutinból meg s szoktak tenni. Igaz, a zajhatás nagy, de az eredmény érdekében ennyi áldozatot mindenki kibírhat.

Egy Pécs nagyságú városban, általában napnyugtakor, illetve másnap, napkeltekor 90-120 perces munkával oldható meg a szúnyogvadászat. Remélhetőleg úgy, hogy annak érezhető jelei is lesznek a polgárok körében. Mert az utóbbi idők rengeteg esőzése kimondottan kellemes életközeget biztosított az apró, kellemetlen vérszívóknak a léthez. Most megkapták az ellenlökést!

Hozzászólások

 
0 #2 Guest 2010-07-03 07:32
Először egy gép végezte a permetezést, majd hirtelen megjelent még egy, és amit az előző már megpermetezett, újra végigszórta. Mi nem bántuk, mert így biztosabb a hatás. De ez így lett megtervezve, vagy csak kommunikációs hiba történt?? Egy darabig ketten repkedtek, majd csak az a gép maradt, amelyik másodiknak érkezett.
Idézet
 
 
0 #1 Guest 2010-07-02 11:26
Villanyoszlop és egy pötty kis UFO? Netán a szúnyog?
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés