Pécsre látogatott a RUHR.2010 igazgatója

Pécsre látogatott a RUHR.2010 igazgatója

Bereczki Lajos Közélet
PDF
Szombaton városunkban járt Fritz Pleitgen, a német kulturális főváros programjának vezetője. Először jár Pécsett és lenyűgözte a város mediterrán hangulata, a történelmi díszletek és a baráti fogadtatás. Elismeréssel szólt az itt tapasztalt programokról és a beruházások jelenlegi állásáról. Talán utóbbi méltatása meglepő számunkra, de mint elmondta, náluk sincs ez másképp, bizony több létesítményt ez év végén, vagy a következő évben fognak átadni.
Képünkön balról
Fritz Pleitgen, mellette Szalay Tamás látható.
Lapunk kérdésére Fritz Pleitgen elmondta, hogy Németországban is javában zajlanak a kulturális főváros eseményei. Koncertek, kiállítások, színházi és utcaművészeti események egész sora zajlik az 53 várost összefogó programsorozatban. Bármilyen meglepő, a Ruhr-vidéken találjuk ma a színházak, koncerttermek legsűrűbb hálózatát a világon. A térségben mintegy ötmillió ember él, és 170 nemzetiség érzi magát e helyen otthon. Az egykor főleg nehéziparáról ismert vidéken 120 színház, mintegy 100 koncertterem, kétszáznál több múzeum, ezernél több ipari emlékmű mutatja a kulturális gazdagságot. Nem véletlen, hogy az események is ennek megfelelően grandiózusak. Az ügyvezető elmondta, hogy egy-egy kiállítást több százezren tekintenek meg.

Még ebben e hónapban rendeznek egy különleges eseményt, amelyre nem is százezres, hanem milliós közönséget várnak. Tizenhat kilométer hosszan lezárják a Ruhr-vidék legfontosabb, Dortmundot Duisburggal összekötő, autópályáját. Az útszakasz egy gigantikus méretű asztalsornak ad majd helyet, amelyen részben gasztronómiai csemegék, másrészt különböző multikulturális események lesznek.

Egy másik, időben közeli programon kötelek segítségével 80 méter magasba engednek léggömböket. A sárgaszínű, nagy gömbök az egykori bányaaknákat jelzik, hiszen egykor ez a vidék a szénbányászat egyik európai központja volt.

Szalay Tamás a Pécs2010 EKF menedzsmentközpont kulturális igazgatója, a találkozó házigazdája hozzátette, a két területnek sok közös vonása van, hiszen a bányászat Pécsett is jelentős munkaadó volt az ágazat felszámolásáig, csakúgy, mint a Ruhr-vidéken. Ipari emlékek pedig mindkét helyen jelentős számban maradtak fenn. A kisebbségek megléte szintén a közös párbeszéd alapja régiók között, bár a német partnernél lényegesen népesebb a számuk. Érdekességként a kulturális igazgató elmondta, hogy a RUHR.2010 beruházásai sem állnak jobban, mint itt, sőt, van olyan létesítmény, amelynek a kivitelezését még el sem kezdték. Az ottani sajtó és a lakosság azonban jóval megértőbb a miénknél, mivel ebben ők semmi kivetnivalót nem találtak, hiszen mindenki tudja, hogy nem egy évről szól ez a projekt.

A közös, szám szerint 18 kulturális program is arról tanúskodik, hogy a két országot, illetve az EKF programokat sok szál fűzi össze, ezek azonban nem szűnnek meg az idei év végén, sok civil kapcsolat szerveződött, amelyik a maga útját járja és a jövőben is önszerveződő lesz. Ennél többet nem is lehet remélni a civil kapcsolatoktól - fejezte be Szalay Tamás a gondolatmenetet.

Hozzászólások

 
0 #2 Guest 2010-07-12 15:37
itt járt Fritz s minden tetszett neki. Naná majd nem...Na ezek az események elég magvasak. De legalább sok pénzbe kerülnek.
Idézet
 
 
0 #1 Guest 2010-07-11 13:25
hogyne tetszett volna minden, jót vacsorázott...
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ma 2024. március 28., csütörtök, Gedeon és Johanna napja van. Holnap Auguszta napja lesz.
Sok boldogságot kívánunk!

FaceBook

Archívum

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés