Valódi művészet - homokból

Bereczki Lajos Képzőművészet
PDF
Egy pécsi bevásárlóközpontban, hatalmas ládákban préselődik a homok, amelyből ügyes kezek hétfő délután kezdték el kifaragni a szobrokat. A több mázsás, három-négy méter magas művek az EKF idei fővárosai, Essen, Isztambul és Pécs nevezetes épületeit, építményeit ábrázolják. Ezen kívül egy portré is készül korabeli grafika alapján, amely Zsolnay Vilmost ábrázolja.
A képen balról Piski András, jobbról pedig M. Tóth Zsolt látható munka közben.


M. Tóth Zsolt szobrászművész, aki kollégájával Piski Andrással éppen a Zsolnay mellszobron dolgozik, lapunknak elmondta, hogy a műveket holland szobrászokkal közösen pécsi felkérésre készítik. Az EKF projekt része a mostani akció, amely feltehetően nagy érdeklődést kelt majd. Nem ez az első ilyen munkája, külföldön már több homok és jégszobor került ki a keze alól. A mostani alkotás előkészítését vasárnap éjszaka kezdték, ekkor döngölték a homokot a fa keretekbe és tömörítették azt megfelelő keménységűre.

Elmondása szerint nem egyszerű ebből az anyagból dolgozni, mivel nincs arra lehetőség, hogy a lefaragott részeket esetleg visszaillesszék. Ezért nagyon pontosan, centiről-centire kell haladni az alkotó munkában. A portrét egy grafika alapján készítik, a talapzat körül pedig a Zsolnay gyár egykori termékeit láthatjuk majd., szintén homokból megformázva Nagyjából még 10-11 napot versz igénybe a műalkotások kifaragása, utána pedig még egy hónapig láthatja a pécsi közönség azokat.

Kérdésünkre M. Tóth Zsolt elmondta, hogy a kész művek természetesen nem az örökkévalóságnak készülnek, de meglepően sokáig, akár három hónapig is megtartják eredeti formájukat, csak után kell elbontani azokat. Mindenesetre érdemes megnézni az alkotás fázisait, illetve tíz nap múlva a már kész műveket, hiszen Pécsett most először lehet ezzel a szobrászati technikával találkozni.

Hozzászólások

 
0 #1 Guest 2010-07-12 15:40
Ma éppen beleütköztem a szobrászok csapatába, nagyon édekes amit csinálnak az ...kád üzletházban!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés