Nevelési világkonferencia Pécsett

Bereczki Lajos Közélet
PDF
A World Council for Curriculum and Instruction (WCCI) pedagógiai világszervezet szervezésében valósul meg Magyarországon először az a nemzetközi nevelési konferencia, melyet az EKF is jelentős összeggel támogat. A WCCI 1970-ben alakult Kaliforniában, és azóta 2-3 évente rendez a világ több országában 150-300 fős  szakmai összejöveteleket. Klein Sándor, a Pécsi Tudományegyetem pszichológia professzora alapító tagja a WCCI-nek, és részt vett már több hasonló konferencián. Két évvel ezelőtt Koltai Dénes dékán úrral közösen hívták meg a szervezetet Pécsre, amely örömmel fogadta el a magyarok invitálását.
Képünkön Klein Sándor, a rendezvény egyik fő szervezője látható

-    Az egyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kara a helyszíne a majd egyhetes tanácskozásnak, ahol Klein professzor is oktat. Hogyan jött létre ez a kapcsolata WCCI-vel?
-    A szervezet megalakulásakor éppen én is az USA-ban voltam, azon a tanácskozáson, ahol elhatározták, hogy létrehozzák a WCCI-t. Mivel Kelet-európaiként egyedül voltam jelen, így be is választottak a vezetőségbe is. Ezt követően szerte a világban 2-3 évente szervezünk nevelési konferenciákat, ahol a Föld minden részéről érkező szakemberek tartanak előadásokat és osztják meg egymással tapasztalataikat. Koltai Dénessel már régóta tervezzük, hogy helyt adunk a WCCI egyik tanácskozásának, most érkezett el az ideje ennek.

-    Hány országból érkeztek neveléstudományi szakemberek Pécsre?
-    Harminc országból jöttek hozzánk, sokan érkeztek Afrikából, Ázsiából, Amerikából és természetesen itthonról, Magyarországról is szép számmal vannak érdeklődők.

-    Mi a konferencia fő gondolata?
-    Ez nem egy szűken értelmezett oktatási konferencia, a célunk az, hogy az oktatás, nevelés az egész ember fejlődését szolgálja. A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program keretében megrendezett összejövetel témája „A pedagógia az ABC-n túl: demokrácia, vállalkozás és szabadság”. Angolul jobban hangzik a cím, mert a „demokrácia”, „vállalkozás” és „szabadság” szavak a d, e és f betűkkel kezdődnek. Az alapvető készségek megtanításán túl, tehát az a feladatunk, hogy alkalmassá tegyük a nevelés tárgyát, a gyermeket arra, hogy a folyamatosan változó világban megtalálja a helyét. Tudniuk kell élni a demokratikus jogokkal, a szabadsággal, anélkül, hogy visszaélnénk vele és vállalkozni kell az egyénnek és a közösségnek egyaránt.

-    Lesz-e a konferenciának olyan összefoglaló dokumentuma, melyet az oktatásban dolgozók a későbbiekben használhatnak majd?
-    Bizonyára lesz ilyen jellegű hozadéka is a tanácskozásnak, de a legfontosabb szerintem az, hogy a résztvevők szemléletét formáljuk és minél több tapasztalatot gyűjtsünk össze a világ minden pontjáról idesereglett szakemberektől.




Hozzászólások

 
0 #1 Guest 2010-07-14 09:16
Csak tudnám miért kell pénzt benyomni az EKF-nek egy ilyen klasszikusan egyetemi rendezvénybe, ahol alakossági jelenlét eleve kizárt.
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés