Lezárták a Petőfi utca - Ifjúság utca kereszteződését

Közélet
PDF
Türelem, körforgalmat terem! Bár eredetileg ez a mondás nem így szólt, de elferdítve igaz lehet. Megkezdődött Pécsett, a Petőfi Sándor utca, illetve az Ifjúság utca kereszteződésében az építkezés. Azonban még messze van a dolog vége, pontosabban jelenleg csupán a munkálatok elején vannak a munkások. Pillanatban szinte semmi sem látszik még a végeredményből.
A képen a Petőfi utcai útfelbontás látható, kedden délutáni állapotokat tükrözve.

Zsákutcává változott a korábban jelentős forgalmat lebonyolító Petőfi Sándor utca, a Hungária úttól északi irányban. Pontosabban, mindez a Nagy Jenő utcától érvényes, mert a lámpás kereszteződés mellett még akad egy kisebb utcácska, onnan kezdve viszont már valóban csak egy darabig lehet továbbmenni, akár kocsival, akár kerékpárral. Hamarosan tisztán látszik, az árkokon nincsen átkelés, legfeljebb az árokásó gépeknek.

Jó hír viszont, hogy jelenleg a közlekedéstől elzárt területtől kissé nyugatibb irányban, már lehet közlekedni a Kodály Zoltán, Aradi vértanúk, Bartók Béla, Klimó György utcák kereszteződésében. Ott egy lámpás útszakaszt alakítottak át körforgalommá. Ezzel igyekeznek rugalmasabbá, gyorsabbá tenni a forgalom ritmusát.

Szakemberek már régen tudják, egy kör alakú tér kialakítása ugyan sokkal drágább, mint egy egyszerű kereszteződés, lámpával. Csakhogy, utána viszont az üzemeletetés jelentősen olcsóbb, hiszen a körforgalomban már nem kell költeni semmi másra. Nincs karbantartás, üzemzavar, áramdíj. A burkolat felújítását ne számítsuk bele, mert az a modernebb változatnál ugyanúgy szükséges.

De ne feledjük, többször bebizonyosodott, biztonságosabb a körbe-körbe haladás, mert az szinte kizárt, hogy valaki keresztülrobogjon egy ilyen útszakaszon. Nem úgy a másik esetben, amikor a sietős sofőrök, a sárga szín végén, a piros elején még átsuhanhatnak az úton, jelentős veszélyforrást jelentve a többiekre.

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés