A város írónője minket, pécsieket figyel

Irodalom
PDF
A németek számára sok dolog fontos az életben. Többek között az is, hogy Németország, és a szomszédos, Európa közepén, illetve keleti régióiban élő németajkúak között alakuljon ki kapcsolat. Ennek a gondolatnak az erősítése érdekében hozták létre, a „Város írója” nevű ösztöndíjat. A kitüntető címet 2010-ben Pécs városában, Maike Wetzel írónő kapta meg.
A képen a Bajországban tanult vendég látható, aki rólunk fog írni, jót, talán rosszat is

Az irodalom németországi művésze, Maike Wetzel összesen öt hónapot fog eltölteni a baranyai megyeszékhelyen. Az időszak júliustól novemberig tart majd. Ezalatt, természetesen a pécsi létben fog mozogni, megismerkedik a helyi viszonyokkal. Naplót is vezet majd, ami nem csupán anyanyelvén, de magyarul is felkerül a világhálóra, mert lefordítják.

A Kelet-európai Német Kultúrfórum adja az ösztöndíjhoz nélkülözhetetlen pénzt. A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa Menedzsmentközpont viszont a pécsi Művészetek és Irodalom Házában szálláslehetőséget biztosít a vendégnek.

A jövetel, a tartózkodás célja egyébként a kultúrák hagyatékának széles körben való megismertetése is. Ezért mindig egy kiemelkedő város élhet a lehetőséggel. Korábban a lengyelországi Danzig (Gdanks) is hozzájutott az esélyhez.

Az bizonyos, a német hölgy, aki hosszabb ideig fogja napi életünket figyelemmel kísérni, kiemelten szeretne foglalkozni a labdarúgással. Hiszen előtanulmányai, tájékozódása során megtudta, hogy 1954-ben, a svájci Bern városában, emlékezetes világbajnoki döntőn, az akkori Nyugat-Németország 3:2-re legyőzte Magyarországot. Ezután mindkét nemzet sorsa másképpen alakult, a finálé hatására, ami egy ifjú hölgy számára is lehet izgalmas téma.

„A város írónője”, Maike Wetzel a tanulmányait a Müncheni Filmművészeti Főiskolán, illetve Nagy-Britanniában végezte. Megjelent elbeszélései mellett filmforgatókönyvek is kerültek ki a kezéből, de újságíróként sem ismeretlen a hazájában. Több irodalmi díjban is részesült, alkotásait már horvátul, illetve magyar is olvashatták az érdeklődők.  

Hozzászólások

 
0 #2 Guest 2010-07-18 19:13
Nemigen írhat nagyon rosszat, mert 66 évem alatt száznál több külföldi úton jártam, s elfogultság nélkül mondhatom, Magyarország jó hely!

Pécs különösen az.

Várom a rokonszenves írónő jövendő RÓLUNK-KÖNYVÉT!

Ja!

Dolgozzon zavartalanul és sikeresen!
Idézet
 
 
0 #1 Guest 2010-07-15 06:44
Csinos a hölgy,remélem látjuk még!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés