A diszkrimináció áldozatai segítséghez juthatnak

dr. Gajda Zoltán Közélet
PDF
Az Egyenlő Bánásmód Hatóság tavaly ősztől minden megyében működteti azt az ügyfélszolgálatot, amelyen a diszkrimináció áldozatai részesülhetnek jogi segítségben. Amennyiben bárkit hátrányos megkülönböztetés ér, mert valamilyen, törvény által védett tulajdonsággal rendelkezik, úgy jogi tanácsot kérhet, illetve eljárást indíthat a hatóság előtt, a sérelmet okozó szervvel, intézménnyel, céggel szemben.

Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvény által védett tulajdonságok rendkívül sokrétűek. Ide tartozik az egészségi állapot, az életkor, a nemzetiség, anyanyelv, nemzeti, vagy etnikai kisebbséghez tartozás, a politikai, vagy más vélemény, a vallási, vagy világnézeti meggyőződés, az érdekképviseleti szervhez való tartozás, a nemi identitás, a bőrszín, a terhesség, illetve a gyermeknevelés, a társadalmi származás, a vagyoni helyzet és még sok egyéb, a sérelmet szenvedett személy lényegi jellemvonásának, vagy sajátosságának tekinthető körülmény.

Diszkriminációs ügyben előbb – utóbb bárki sértetté válhat. Például a gyermeket váró kismama, a kisgyermeket nevelő munkavállaló, a testi, vagy értelmi fogyatékkal élő, a más anyanyelvű, vagy az országhatáron túlról érkező magyar nemzetiségű, a többséghez képest valamilyen megkülönböztető külső jellemzővel rendelkező személy, a túl idősnek, vagy túl fiatalnak vélt személy.

A diszkrimináció lényege az, hogy a fennálló körülmények között, az adott élethelyzetben tárgyilagosan nézve teljesen közömbös a sérelmet szenvedő személy valamely védett tulajdonsága, ennek ellenére, a védett tulajdonság miatt őt hátrányba hozzák. A hátrányos megkülönböztetés nagyon gyakori a munkavállalás és bizonyos szolgáltatások igénybevétele során, de alkalmanként a vendéglátásban és a hatósági ügyintézés során is tetten érhető.

Pécsen az Esélyek Házában (Pécs, Rákóczi út 55., földszint) hétfőnként 14-16 óráig, valamint szerdánként 13 és 15 óra között működik az Egyenlő Bánásmód Hatóság ügyfélszolgálata. Minden hónap utolsó hetében a megye más városaiban is módjuk van az ügyfeleknek a hatóság megbízottját felkeresni, aki a kistérségi központokban rendszerint a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatok épületeiben fogadják az ügyfeleket.

A hatóság által megbízott és a panaszfelvételt végző ügyvéd azoknak is tanácsot ad, akik nem biztosak az általuk igénybe vehető jogi lehetőségekben, illetve abban, hogy pontosan milyen eljárást indíthatnak. Az Esélyek Házában működő ügyfélszolgálatot tehát jogi tanácsadás miatt is érdemes felkeresni. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság előtti eljárás, ide értve a megyei ügyfélfogadásokat, panaszfelvételt és tanácsadást is, a sérelmet szenvedett panaszosok számára ingyenes.

A hatóság a megyei ügyfélfogadásokat „A diszkrimináció elleni küzdelem – a társadalmi szemléletformálás és a hatósági munka erősítése” címet viselő TÁMOP projekt keretében tartja.

Hozzászólások

 
0 #2 Guest 2010-07-18 14:27
Javaslom, hogy az új kormány vezesse be az ún. BÖRTÖNTARTÁS KÖLTSÉGEIT!

Miért a mi adóforintjainkb ól tartsák jól a cuslágokat, hunvaldokat, imhofokat?

Van összeharácsolt pénzük bőven. FIZESSENEK!!!

Szegény Kazinczy élete végéig fizette a börtöntartásána k költségeit.
Van különbség Kazinczy és a mai jellemtelenek között.

FIZESSENEK, AKIK ODA VALÓK!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!! !!!!!
Legalább ennyit, ha már az okozott kár túl nagy, s azt nem fizetik ki.

Ez az intézkedés is találkozna a közvélemény egyetértésével.
Idézet
 
 
0 #1 Guest 2010-07-16 11:06
Gondolom lesz munka bőven, kis országunk nem híres a diszkriminációr ól! Kicsit sem...
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés