Összefogtak a civilek Pécsért!

Bereczki Lajos Közélet
PDF

 Csütörtök este rendhagyó összejövetel volt az Apáczai Nevelési Központ Művelődési Házában. Civil szervezetek gyűltek össze a városból azért, hogy az egyesületek vezetői beszélgessenek egymással és összefogjanak közös programok szervezéséért. A tanácskozáson mindannyian egyetértettek abban, hogy eztán jóval több figyelmet kell fordítani a városvezetőknek a civilekre, cserébe öntevékeny és a városi intézményeket segítő szolgáltatásokra számíthatnak a részükről.

Képünkön a tanácskozás résztvevői láthatók.

 Fodor Ibolya a vendéglátó Kertvárosiak az Élhető Kertvárosért Egyesület vezetője (KÉK) szerint jól állnak a tárgyalások a város vezetésével. Legújabb elképzelésük az, hogy Kertvárosban egy úgynevezett „decentrumot” hozzanak létre, amelynek segítségével az itt élőknek nagyjából feleslegessé válik a belvárosban található önkormányzati hivatalok látogatása. A helyi, leegyszerűsített és gyors ügyintézéssel mindenki jól jár, a polgárok felesleges utazgatást és sorban állást spórolnak meg, a hivatalok pedig segítséget kapnak munkájukhoz.

 

Ezen kívül egy játszótér gondozását és működtetését is végzik már, de tervezik más zöld területek rendbetételét és folyamatos ápolását is. Az egyesület vezetője szerint a saját kezűleg elvégzett munka magával hozza annak megbecsülését is. Minden érdeklődő talál magának munkát, várják az itt élő emberek ötleteit, javaslatait arra, hogy milyen feladatokat vehetne át az egyesület a várostól. Nem kívánnak senkit kirekeszteni ebből a körből, ezért fiatal és idősebb polgárokat egyaránt szeretnének megnyerni az ügynek.

 

Csizi Péter országgyűlési képviselő, a város népjóléti és sport bizottságának elnöke is részt vett a megbeszélésen Kővári János képviselőtársával együtt. Csizi szerint a civil egyesületekre egyre nagyobb szerep vár a közéletben. Náluk senki sem tudja jobban, hogy azon a területen, ahol élnek, mire lenne leginkább szükség. Sok Nyugat-európai példát látott, ahol a mostani kezdeményezéshez hasonlóan a civilek szervezik az adott városrész kulturális, sport és közéleti eseményeit, részt vesznek a lakóterület gondozásában, működtetésében. Az országgyűlési választás kampányában a képviselő egyik választási ígérete volt, hogy a körzetében a civileket bevonja  az önkormányzati feladatok ellátásába. Most úgy érzi, hogy ezek az elképzelések kezdenek testet ölteni.

 

Az est egyik kellemes színfoltja volt, hogy a KÉK borlovagja Dombi-Mirolya Erzsébet, aki egyben a művelődési ház igazgatónője, profi borkóstolással lepte meg az egybegyűlteket. A rozé borok kortyolgatása közben a keleti, déli és nyugati városrészek egyesületeinek képviselői a civil szervezetek összefogásának lehetőségéről és a közéleti szerepvállalásukról beszélgettek.

 

 

 

 

Hozzászólások

 
0 #4 Guest 2010-07-19 17:25
Félek tőle, hogy már késő aggódni. Szépreményű Kővári János is milyen nagy civil volt, aztán tessék, bekajálta a politika!
Idézet
 
 
0 #3 Guest 2010-07-19 11:27
Nem lehetne ahhoz hozzászólni, ami a hozzászólás felett található? Milyen gyűjtemény, milyen helyesírás? El tetszett téveszteni kedves névtelen a cikket! A polgármesteri hivatal egyébként sajnos kiad egy-két szörnyen hibás nyilatkozatot, de gondolom egy médiumnak ne kell ezeket javítgatni, hiszen így hiteles!!! A témáról: jó kezdeményezés, örülök, hogy a civileket kezdik komolyan venni, csak ne legyen az egész átpolitizálva!
Idézet
 
 
0 #2 Guest 2010-07-17 13:17
"LEGYEN ÖN IS ÉRTÉKMENTŐ!"

Ne bízza félműveltekre, POLGÁRMESTER ÚR, ha adományokat vár, mert a szép kivitelű, drága papír nem hordozhat 1 oldalon 4 helyesírási hibát!

Csak a "gyűjtemény" szó kétszer is rövid "ü"-vel szerepel, s nincs abban semmi "bensőségesen felemelő'", ha a BENSŐSÉGESEN 2 "n"-nel, tehát hibásan így szerepel: "bennsőségesen".
Így lett volna jó: "bensőségesen". Az eggyel több "n" nálam -FORINTBAN- eggyel kevesebb nulla.

Az Ön aláírása is megkövetelné, hogy helyesírási hiba nélküli szöveg alá kerüljön a neve.

Tízezer Ft-ot szántam a GYUGYI-GYŰJTEMÉNY-re, de 1 nullát -a slendriánság miatt- megvontam a támogatásból.
Mások is hasonlóan megkérdőjelezhe tik.

A nemtörődöm felületesség bizalmatlanságo t vált ki az adományozóból.
Azt az érzetet kelti, hogy forintjainkat is ilyen ellenőrizetlenü l fogják kezelni.

A magyar helyesírás is érték.

LEGYEN ÖN IS ÉRTÉKMENTŐ!
Idézet
 
 
0 #1 Guest 2010-07-16 12:29
hahahahahaha
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés