Ön is legyen zenebarát

Bereczki Lajos Zene
PDF
Ezt most már mindenki könnyen megteheti, mivel nemrég megalakult a Pannon Zenebarát Kör (PZK). A társaság célul tűzte ki, hogy minden erejével népszerűsíti és támogatja a komolyzenét és annak művelőit, legfőképp a Pannon Filharmonikusok zenekarát. A tagság most szerveződik, jelenleg nagyjából harmincan vannak. Mivel ezernél is többen járnak rendszeresen koncertekre Pécsett, ezért nem aggódnak a létszámot illetően, bár leginkább cselekvő, tettrekész embereket várnak.
Képünkön balról Bális Eszter, mellette Pentz Mónika látható.


Pentz Mónika és Bális Eszter a PZK vezetője és egyik vezetőségi tagja beszél a nonprofit szervezet létrejöttének előzményeiről és a tervekről a Pécsi Riport olvasóinak. Elmondásuk szerint két évvel ezelőtt egy a zenekar tagjai által a koncert hallgatóságának kiosztott kérdőív feszegette először ezt a kérdést. Akkor a közönség soraiból sokan kitöltötték azt és jelezték, szívesen támogatnák valamilyen módon a Pannon Filharmonikusokat. Ennek a régi listának a nyomán indították el a mostani szervezést, és nagyon örültek, hogy már az első találkozóra sokan eljöttek. Ezen a megbeszélésen már több ötlet és felajánlás is elhangzott. Ezek közül az egyik például abban próbált segíteni a filharmonikusok tagjainak - akik közül sok a fiatal kisgyermekes házaspár - hogy a koncertek és próbák ideje alatt felügyel a gyermekekre. A fizikai segítségnyújtáson kívül érkeztek pénzbeli és tárgyi felajánlások is, amelyeket szintén tudnak a zenebarátok hasznosítani. Az egyik ilyen felajánlás például egy pécsi cégtől érkezett, amely azt célozta meg, hogy a zenekar nem pécsi tagjainak kedvezményesen biztosít lakásokat, így segítve az ő munkájukat.

A két hölgy kiemelte, az új koncertterem nagy kihívás lesz, még egy ilyen kiváló zenekarnak is, hiszen a hangversenyeket célszerű teltházzal megtartani. A koncertek népszerűsítésében és a közönségszervezésben is segíteni kívánnak. Nagyon egyszerű, de hatékony módszerekkel kívánják mindezt elérni, a személyes kapcsolatok révén, ahogy fogalmaztak, a barátok barátait kívánják elérni azért, hogy még több zeneszerető és zeneértő ember hallgassa az új hangversenyteremben az előadásokat.

A PZK egyébként jelenleg harminc taggal rendelkezik, azért ennyivel, mivel két tagnak kell javasolni egy új belépőt, a létszám azonban emelkedik, az érdeklődés nagy a kör iránt, nyár végére a százas nagyságot célozták meg.

A társaság rengeteg jó elképzeléssel rendelkezik, ám amit nem szeretnének, az az, hogy a zenekar vezetése úgy érezze, hogy kívülről próbálnak beleszólni az életükbe. Sokkal inkább azt szeretnék ha egyfajta segítő, támogató szervezetként a Pannon Filharmonikusok mellett egyfajta „segítő kézként” jelennének meg a komolyzene pécsi barátai. Erre minden esélyük megvan, hiszen jó a kapcsolat a zenészekkel és a zenekar vezetőivel is. Most már csak sok lelkes tagra van szükség, akik a következő évadban szeptembertől jó ötletekkel és még több munkával segítik a komolyzene népszerűsítését és a zenekar koncertjeinek szervezését, lebonyolítását elősegítik. Ha ez a jövőben így lesz, akkor Pécsett ismét egy remek civil szerveződésnek örülhetünk, vélhetően egyre többen és egyre gyakrabban.

Hozzászólások

 
0 #4 Guest 2010-07-23 13:44
Végülis nem baj, ha ez a motiváció, csak aztán megszeretni a komolyzenét is!
Idézet
 
 
0 #3 Guest 2010-07-23 12:21
Csinosak a lányok, még a végén én is belépek a körbe!
Idézet
 
 
0 #2 Guest 2010-07-23 07:08
Jó ötletnek tartom a baráti kört szerintem lelkes önkéntes fiatalokat is be kéne vonni
Idézet
 
 
0 #1 Guest 2010-07-22 13:37
Ha egy ekkora városban, ahol zeneiskolák, kórusok és felsőfokú zenei képzés is van, nem lesz elég koncertlátogató , az nagy szégyen lenne.
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés