Jubilál az állatkert Pécsett

Bereczki Lajos Közélet
PDF
Ötven éve, azaz a szocializmus kellős közepén döntött úgy a baranyai megyeszékhely városvezetése, hogy a dolgozóknak kulturált szórakozási lehetőséget biztosít a Mecsek-oldalban. Nem csak állatkert, hanem vidám park is épült, mindkettőt a mai napig használják, bár ma már nem biztos, hogy ez a kikapcsolódás non plus ultrája. Mindenesetre így is sokan felkeresik és szeretik az intézményt, amelyről úgy tudtuk, hogy nemsokára új helyre költözik.


-    Nem szeretném rossz hírekkel kezdeni, elvégre az állatkert születésnapja lesz. Ezért beszéljünk először a kezdetekről – fordulok Szatyor Miklóshoz, az állatkert jelenlegi igazgatójához.
-    Pécs Város Tanácsa döntött úgy 1960-ban, hogy felépíti a Mecseki Kultúrparkot, amely az állatkerten kívül a vidám parkot is magába foglalta. A  munkálatok két év alatt befejeződtek, amit akkor nagyon szép eredménynek könyveltek el, de sajnos már az átadáskor nyugtázni lehetett, hogy ez az állatkert nemhogy a kor színvonalán nem áll, hanem attól évtizedekre lemaradt. Az állatok elhelyezése és a kiszolgáló épületek nem éppen a legszerencsésebb módon lettek megépítve és elhelyezve ezen a kis területen.

-    Ma az állatkerttől a város vízbázisát féltjük, akkor ez kérdés nem merült fel?
-    Csak egy szakember szólalt fel a vízbázis védelmében, de akkoriban nem tulajdonítottak ennek nagyobb jelentőséget. Igazán törvények sem védték azt, ezért nem foglalkoztak vele.  Egyébként akkoriban és még később is nagyon látogatott volt az intézmény, háromszázezren tértek be ide évente. Nyilván ez abból is adódott, hogy nem volt a maihoz hasonló lehetőség a kikapcsolódásra, másrészt a belépőjegyek fillérekbe kerültek, mivel az állam mindent dotált.

-    Jelenleg hányan látogatják az állatkertet?
-    Egy évvel ezelőtt még százhúszezer látogatónk volt, ami magyarországi viszonylatban jónak számít. Sajnos a válság hatására mintegy húsz százalékkal lecsökkent ez a szám. Dolgozunk rajta, hogy visszatornásszuk magunkat ide, bár nem könnyű a feladat.

-    A beszélgetés elején jeleztem, hogy nem a rossz hírekkel akarom kezdeni, de megkerülhetetlen. Tavaly még örültünk, hiszen az állatkert elköltöztetése karnyújtásnyira volt.
-    Ez sajnos egyre távolodik tőlünk, bár tényleg úgy tűnt tavaly, hogy minden adott az új állatkert felépítéséhez. Pályáztunk és sikeresek voltunk ebben, de az önkormányzat a jelenlegi gazdasági helyzetben képtelen letenni az önrészt, így maradunk a régi helyen. Nem csak amiatt rossz hír ez, hogy a vízbázis védelmében továbbra sem tudunk nagyon mit tenni, hanem mert a már eleve korszerűtlennek és kicsinek épült állatkertet szakmailag is nehéz tovább fejleszteni, korszerűsíteni. Bár igaz, ami igaz, leginkább „tűzoltásra” van energiánk, hiszen a látogatók előtt kevésbé látható részek katasztrofális állapotba vannak, életveszélyes némelyikben tartózkodni.

-    Nem szeretném, ha a negatív dolgok lennének túlsúlyba, ezért beszéljünk arról, melyek volt a Zoo park fényes korszaka?
-    Vannak természetesen csomópontok amelyek az állatkert életében fontosak, például ilyen az Akvárium-Terrárium átadása 1980-ban. A korábban említett nagy látogatottság ez után következett és tartott egészen a rendszerváltás utáni évekig.

-    Az ötven év azért mégis szépen hangzik, annak ellenére, hogy nem lehet egy szép, tágas, új helyen ünnepelni. Mit terveznek az évfordulóra?
-    Augusztus 14-én délelőtt 10 órától várjuk az érdeklődőket az állatkertben, amikor is egy rövid megnyitóval emlékezünk meg az eltelt évtizedekről. Utána koncertek, állatbemutatók, állatsimogató és még nagyon sok esemény lesz, amely bizonyára az állatbarátoknak is tetszeni fog. Például itt  mutatjuk be Nonit, az állatkert új kisoroszlánját. Igazi családi nap lesz, ezért érdemes minden korosztálynak benézni hozzánk!

Mivel lapunk is pártolja az állatkeret ügyét és igazán állatbarát is, ezért csak arra tudjuk biztatni olvasóinak is, hogy minél többen látogassanak ki szombaton a Mecsek-oldalba. A részletes programot kezdőlapunkon és az állatkert honlapján is olvashatják.

Hozzászólások

 
0 #1 Guest 2010-08-13 09:21
Csórikáim, most maradnak ugyanott, ugyanabban a kakiban és az állatok ugyanúgy szenvednek tovább a kis helyen. Még állatmenhelynek is gyenge a létesítmény!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés