Pécsett a Bauhaus legjobbjai

Bereczki Lajos Képzőművészet
PDF
 Vasárnap délután átadták a mintegy ötszáz műalkotást tartalmazó,  Káptalan utcai  kiállítótérben elhelyezett tárlatot. A munkák között hét pécsi származású, a Bauhaus alkotóműhelyéből kikerült alkotó életművének több fontos darabja látható a teljesen felújított múzeumi épületben. A fenntartó Baranya Megyei Önkormányzat, az EKF programján belül 1,2 milliárdos beruházással tette lehetővé, hogy méltó helyen láthassuk a múlt század nagyhatású művészeti irányzatának alkotásait.
Képünk a megnyitó előtt készült, Hargitai Jánostól balra dr. Fabényi Júlia, jobbról pedig Rubovszky Rita látható.
Írásunk végén tekintse meg képgalériánkat!

A pécsi Janus Pannonius Múzeum és a berlini Bauhaus-Archival szoros együttműködésében szervezett kiállítás mutatja be a magyarok részvételét a Bauhauson belül. A tárlat ezen kívül felvillantja a Kassák nevével fémjelzett konstruktivizmus, valamint a múlt század húszas éveinek elején előretörő expresszionizmus alkotóinak legkiemelkedőbb műveit.

Megtekinthetjük a pécsiek részvételét Walter Gropius építészirodájának munkáiban. Láthatjuk Breuer Marcell, Forbát Alfréd, Molnár Farkas Sebők István bútor és tárgy tervezéseit, Papp Gyula és Berger Otti reklámgrafikáit, Moholy-Nagy László és Molnár Farkas festményeit és grafikáit.

A hazai alkotókon kívül láthatjuk Paul Klee, Vaszilij Kandinszkij, Oskar Schlemmer és mások munkáit.

A tárlat magával ragadó, ami talán éppen változatosságának köszönhető. A festmények és grafikák mellett éppúgy megtalálhatók épület makettek és tervek, mint szobrok és fényképek. Egy közös bennük, az iskola amely egész Európában hírnevet szerzett magának. Pécs nem csak az alkotók egy részét vallhatja magának, hanem számos Bauhaus stílusban kivitelezett épületet is. Ezek különleges, buszos tárlatvezetés keretében „élőben” is megtekinthetők.

A kiállítás október 24-ig áll a nagyközönség rendelkezésére.

 
bauhaus1 bauhaus10 bauhaus11 bauhaus12 bauhaus13 bauhaus2 bauhaus3 bauhaus4 bauhaus6 bauhaus8 bauhaus9 hild_udvar_kis hild_udvar_nagy kotorman norbert kis odaliszk-4 marta_istvan pmfc_berlet_ar rum_uveg



Hozzászólások

 
0 #1 Guest 2010-08-17 06:40
Végre valami az EKF-nek nevezett lapos projekten belül.
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés