Pulcinella kertészkedik

Bereczki Lajos Színház
PDF

Miután a bábművészek ráleltek a közönségükre, és a helyszínre „terelték őket”, már nem volt más gondjuk, csak az, hogy  minél előbb kezdődjön a vásári komédia! A Ziránó Bábszínház a 15. Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztivál egyik meghívott előadója, a címben szereplő, alapvetően gyerekeknek szóló előadásával lépett fel péntek délután, a Szent István tér árnyas fái között.

Tekintse meg a cikkünk végén látható képgalériát!

 

 Pfeifer Zsófia és Varga Péter bábművészek – akik „civilben” házaspár - a zalai Hottón szövögetik, dédelgetik az előadások történetét, figuráit, a zenei betéteket és a műsortervet, amikor éppen nem járják az országot. Most sem volt ez másképp, bár nagy bőrönddel érkeztek az előadásra, mégis meglepő volt, hogy egy egész világ elfért benne. A paravánná alakítható koffer kiváló játékteret biztosított Péternek, míg Zsófia az előtérben reneszánsz dalokat énekelt és  több hangszeren zenélt, nagyon is kiválóan. Tiszta hangja és  remek olasz nyelvtudása (nyelvtanár is egyben!) jól illett a comedia dell’ arte egyik híres figurájához Pulcinellához, aki Arleccino mellett talán a legnépszerűbb olasz bábhős a mai napig.


Talán azt is mondhatnánk, hogy Vitéz László dédapját tisztelhetjük benne, aki családcentrikus, de aluszékony, kissé bugyuta, de a végén mindig győzedelmeskedő népi figura. A történetben a répafőzelék elkészítése a cél, amihez Pulcinella felesége szolgáltat magokat. Főhősünk elveti azokat és négy szép répa lesz a jutalma munkájának. Igen ám, de a gonosz nyúl megdézsmálja a termést. A történet gerince a nyúl legyőzését dolgozza fel, ami a végén, bár nagy répaveszteség árán, sikerül is. A répás nyúlpecsenye azonban sohasem valósul meg, mivel egy kutya elorozza a legyőzött nyulat. Marad a répa és az eredeti cél, a répafőzelék.


A bő humorú vásári komédia elsősorban a gyerekeket vonzotta a paraván elé, bár néhány felnőtt is bekapcsolódott a szokásos kérdés-felelet játékba. Hiába, a jó bábjáték széles tömegeket mozgat és a humort pedig egyformán élvezi kicsi és nagy egyaránt.


 

zirano1 zirano10 zirano11 zirano12 zirano13 zirano14 zirano15 zirano16 zirano17 zirano18 zirano19 zirano20 zirano21 zirano22 zirano3 zirano4 zirano5 zirano6 zirano8 zirano9

 

 

 

Hozzászólások

 
0 #1 Guest 2010-08-27 18:21
Jó arcok aranyos előadás, mosolygós gyerkőcök, mi kell még?
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés