Bunraku, japán bábművészet, kontra Kemény Henrik

Színház
PDF
A bárművészet rajongói egy különleges, japán ágazattal is megismerkedhettek pénteken este, a Bóbita Bábszínház Nagytermében. Mindez a 15. Pécsi Felnőttbábfesztiválon történt, ahol a tegnapi volt az utolsó „igazi” nap. Szombaton már csak Bartha Tóni Paprika Jancsija szórakoztatta a gyereket és felnőtteket. Aztán még záróakkordként fellépett a legendás Kemény Henrik is.

A Shinpan Utazaimon egy komoly, majdnem másfél évszázaddal ezelőtti történet, amit azóta is műsoron tartanak. A szépen felöltöztetett bábukat hárman mozgatják, nagy szakértelemmel, ennek a rendszernek a neve a bunraku. Nem könnyen tanulható a dolog, kapkodva nem lehet elsajátítani a fogásokat.

Mindezt Yoshida Kosuke, a csapat főmozgatója árulta el. A lábnál kezd a harmadik ember, ott mintegy húsz évet kell eltölteni, aztán máris jöhet a baloldali feladat. Itt „már” csak tizenöt idény vár arra, aki aztán egyszer főnök lehet, ha szerencséje van.

A bemutató után kérdéseket is lehetett intézni a mesterhez, aki tolmács segítségével adott betekintést a műhelytitkokba. Természetesen csak annyira, nehogy valaki hirtelen alapítson itt Európában egy konkurens kelti bábszínházat, elirigyelve a távoli ország sikereit.

Ehhez képest sokkal egyszerűbb volt Kemény Henrik produkciója. A Vitéz László figura lelke, szellemi atyja ugyan sérült, egy kutyaharapás miatt még mindig zsibbad is idős művész jobb alkarja. Ennek ellenére azért eljött Pécsre, egy kis előadást rögtönözni.

A fellépés után aztán létrejöhetett egy nagy találkozás is. A londoni Konrad Fredericks ölelkezett össze. „Heni” bácsival. A Punch és Judy figurák mozgatójával hosszasan szorongatták egymás kezét. Mert kiderült, az ő játékszereik szinte édestestvérek. A magyar komédiás az alig hatvanéves kollégát fiatalembernek minősítette. Persze, igaza volt, minden csupán nézőpont kérdése.  

Szombaton, 14 órától kezdődik a fesztiválzárás, a Bóbita Bábszínház Nagytermében. Ott aztán mindenki megtudhatja, milyen díjakat ítélt oda a zsűri, az egész héten látott produkciók alapján.  

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés