Hamarosan szabad, sőt kötelező lesz a tánc a városban

Tánc
PDF
Negyedszer is összejönnek a táncosok, természetesen Pécsett! Mert három sikeres összejövetel után nem is nagyon lehet ez másképpen. Így aztán a baranyai megyeszékhelyen rendezik meg a IV. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót, méghozzá szeptember 20-a és 27-e között. A rendezvénysorozat a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa rendezvényeinek szerves része.
A képen jobbra Uhrik Dóra látható, akinél többet kevesen tudnak a tánc titkairól.
A hazaiak mellett a színpadon lesznek japán, ukrán, szlovén kubai, francia, kanadai, izraeli, szerb, valamint szerbiai magyar művészek is. Vagyis szinte az egész világ itt fogja ropni, egy teljes héten keresztül. Méghozzá a Pécsi Nemzeti Színház különböző termei mellett a közterületeken szintén.

Mindez a szerdán rendezett sajtótájékoztatón derült ki, ahol mások mellett megjelent Szalay Tamás, az EKF művészeti igazgatója illetve Vincze Balázs, a Pécsi Balett igazgatója. Társaságukban volt Kardos József, programigazgató is. De talán inkább Uhrik Dórával, a helyi tánckar alapítójával illett volna kezdeni a sort.

A klasszikus balett, a modern tánc mellett természetesen nem maradhatott ki a kínálatból a pécsi néptáncos együttesek bemutatója sem. Nagy lesz a kavalkád, ezt ígérték a szervezők. Az érdeklődésre sincsen panaszuk, a jegyek jól fogytak, sokan jelentkeztek az elektronikus világhálón keresztül, már korábban.

– Számos olyan lehetőség adódik egy ilyen összejövetel során, ami máshol elképzelhetetlen – árulta el Uhrik Dóra, Kossuth-díjas balettművésznő. – Táncosok, koreográfusok találkozhatnak össze egymással, a közönségen kívül a szakmai érdeklődők is azonos helyszínen láthatják azt, ki hol tart éppen. A pécsiek is építettek már ki ilyen formában később virágzó munkakapcsolatot. Már ezért is megéri megrendezni a fellépéséket.

A teljes fesztivál költségvetése, a tervek szerint, 35 millió forintra rúghat, ami az idei kulturális évben kiemelkedőnek számít, ebben a műfajban. Ezért hát nincs más hátra, lassan indulhat a tánc, bár a nyitányig még némi türelemre van szükség, az érdeklődők körében.

Hozzászólások

 
0 #1 Guest 2010-09-09 20:50
A tánc kapcsán kérdezem, hogy a Bordalfesztivál ugye újra Széchenyi téren lesz.

Nagyon várom már, mert szerintem jó a tér, "nagyobb", és a hagyományos vasárnapi borünnep -ha az idő is engedi-, az eddigi legjobb lehet.
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés