Egészséges Eroica

Bereczki Lajos Zene
PDF

 A "Segítség, komolyzene!" című sorozat idei évadjának első állomásaként Beethoven III.  - „Eroica” szimfóniáját boncolgatta a Pannon Filharmonikusok zenekarának előadásában Bujtor Balázs első koncertmester (képünkön mikrofonnal), László Csaba színművész segítségével. Egyébként a gyermekeknek és szüleiknek szóló, a komolyzenét népszerűsítő előadásra szombaton este került sor, kivételesen az együttes próbatermében, a Zeneparkban.

 

 

 Igazságtalanság lenne kihagyni a sorból Vass Andrást, a zenekar állandó karmesterét, aki tökéletes partnere a fent említett két úriembernek. Nem csak a zene, hanem a finom humor és irónia is úgy tűnik, a sajátja. Ebben persze Bujtor viszi a prímet, aki lapunknak adott nyilatkozatában elmondta, hogy a humor ott és akkor keletkezik, hiszen az estnek csak a kereteit fektetik le precízen, azon belül pedig lehet improvizálni, akár a zenében. Nos, ebből nagyon jók a pécsiek, még akkor is, ha Beethoven kerül terítékre egy szimfóniája kapcsán.

Sokan voltak kívánvsiak az előadásra

Azt tudtuk, hogy a zenekar csodálatosan játszik, sőt ezt csütörtökön este meg is csodálhattuk a POTE aulájában, ráadásul az említett zeneszerző híres művét ott is előadták – nem akárhogyan – hatalmas sikerrel. A Zeneparkban viszont egy kicsit másképp kellett a témához nyúlni, hiszen a közönség zömmel gyerekekből állt, négy és tizennégy éves kor között, ahogy elnéztem. Természetesen nem lehet a komolyzenét megszerettetni úgy, hogy az érdeklődést ne keltsék fel iránta. Ez is ragyogóan ment. A művészek bemutatták a művet és a zeneszerző eszközeit, a szimfonikus zenekar előadásában. A zenei idézetek nagyon szemléletesek voltak és jól tette a sorozat magálmodója hogy nem törekedett a teljes zenemű előadására. 

A gyerekek „motiválását” játék is szolgálta, amely nagy pedagógiai érzékkel a szerző munkásságára épített és szemmel láthatóan a közönség fel is készült ebből. Nem csak a kalandpark belépőjegye volt itt fontos, hanem az, hogy az est egy kicsit oldottabb és kikapcsolódást szolgáló legyen. Ez is ragyogóan sikerült. Ha valaki nagyon nem bírta már a komolyzenét, azt egy emelettel feljebb játszóház „tehermentesítette” egy kis kézműves foglalkozással. A nagyon érdeklődő gyerekek viszont akár be is ülhettek a zenekar soraiba és testközelből nézhették, hallgathatták a zenekart, annak munkáját. Telitalálat ez is, tovább talán nem is méltatom a produkciót, tessék elmenni gyermekestől, hiszen a puding próbája ugyebár az evés. Borítékolom, hogy senki sem fogja elcsapni a hasát és talán szülő-gyermek egyaránt vidámabb arccal tér haza, mint ahogy elindult Itt jegyzem meg, az első koncertmestertől megkérdeztem, miért nincs felnőtteknek szóló, hasonló programjuk? Szerintem lenne rá igény, ahogy elnézem ötlet és erő a kivitelezésre a másik oldalon is adott.


Ha kedvet csináltam a „Segítség komolyzene” programjához, akkor azok, akik most nem tudtak eljönni, a következőt november 22-én hallhatják, melynek témája a TV maci lesz, de egy kicsit másképp! A helyszín ekkor már a megszokott ANK Színházterem lesz.

Hozzászólások

 
0 #4 Guest 2010-10-06 18:20
Ahhoz, hogy a kultúra megfelelő helyét elfoglalja életünkben, kiművelt emberfőket kell nevelni! Nem elegendő a pénzeket megszerezni, koncerteket szervezni, ha műveletlen, tudatlan a közönség nem éri el célját a dolog. Megoldás: a nevelő, oktató munkában rejlik, aminek hosszú évek múltával jön meg a gyümölcse. Addigra hol lesznek a Magyar bálint és bandája-féle felelős trógerok? Felelnek -e nemzet ellenes magatartásukért ? Remélem a rács túloldalán lesznek hamarosan! Minden szempontból él optimizmusom!
Idézet
 
 
0 #3 Guest 2010-09-20 20:17
A jövő zeneértőire és igénylőire is gondolni kell. Helyes!

Így kell csinálni, de még valami: az új kormányzatnak vissza kell állíttatni az ált. iskolákban a heti MINIMUM 2 énekórát.

Még mást is, mert Magyar Bálinték nagy garázdálkodást végeztek.

Nem lesz könnyű, mert megszüntetni mindig könnyebb, mint visszaállítani.
Összerombolni könnyű. Felépíteni nehéz.

Hogyan lehettek ennyire korlátoltak!
Azt szüntették meg, amiben világelsők voltunk, amiért ide járt tanulni még Japán is!!!
Idézet
 
 
0 #2 Guest 2010-09-20 05:07
Ha azt szeretnék, hogy többen járjanak majd a Kodály Hangversenytere mbe, akkor így kell megszerettetni a komolyzenét...., esetleg iskolai - alsótagozatosok -beszervezése erre a programra is jó lehet.....csak egy ötlet!
Idézet
 
 
0 #1 Guest 2010-09-19 20:50
Azt hallottam, hogy az új pécsi hgv.-teremnek

KODÁLY ZOLTÁN NEMZETI HANGVERSENYTERE M lesz a neve.

Csak azért írok, hogy egyetértésemet hangoztassam.

Pesten a Bartók, Pécsett a Kodály.

Jó!!!!!!!!!!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés