Pécsi anzix

Pécsi anzix

Bereczki Lajos Közélet
PDF

Tóth Tibor állítása szerint mindent gyűjt, a képeslapokon át a tengerparti kavicsokig.  Egy jó gyűjtÅ‘ azonban rendszerezi és meg is mutatja kincseit a külvilágnak. Ez történt csütörtök délelÅ‘tt a Pécsi Postapalota földszinti kiállítótermében, ahol vitrinekbe rendezve láthattuk a régi és új darabokat a gyűjtÅ‘ kollekciójából. A nagyjából hetven képeslap zömében a régmúltba repít minket vissza, ezt ellensúlyozandó, Körtvélyesi László hasonló témájú, jelen idejű fotóival párosították Å‘ket.

A képen balra Nácsa János, mellette Tóth Tibor, éppen a kiállított darabokat szemlélik.
Tibor már harminc éve foglalkozik különbözÅ‘ tárgyak gyűjtésével, ahogy a bevezetÅ‘ben leírtam sok minden tartozik ide, a gyufacímkén át a szalvétáig. Pécsi lokálpatriótaként, azonban a képeslapok állnak közel hozzá, abból is azok, amelyek a város köztereit ábrázolják. Nagyjából háromezer képeslappal büszkélkedhet, ezekbÅ‘l merített a mai kiállításra, mintegy hetven darabot.  A legkorábbi 1887-bÅ‘l származik, a legfrissebbet pedig éppen beszélgetésünk alkalmával tette zsebre, itt vásárolta a postán, az EKF alkalmából készült példányokat. Szóval a szenvedély még a kiállítás megnyitóján sem hagyott alább.

Természetesen egy másik nagy pécsi gyűjtő, Nácsa János méltatta Tóth Tibor válogatott képeslapjait. A városházi sajtós finn templomokat ábrázoló gyűjteményét tavasszal láthattuk ugyanitt. A fokozatosan bővülő, több ezres gyűjteményt hamarosan Budapesten, a finn nagykövetségen is kiállítják.

Visszatérve a Pécs köztereit ábrázoló lapokra, bizony igazán érdekes elnézegetni azokat, hiszen a múlt század eleje-közepe óta sok minden megváltozott a tereken, utcákon. Mégis jó látni, hogy akkor is szép és gondozott volt a város és mennyivel kevesebb jármű robogott az utakon! Azok a boldog békeidők!

A neves fotós Körtvélyesi László tartotta a tükröt a mának, a nemrég készült és a képeslapokhoz hasonlóan közterületeket ábrázoló felvételeivel. A válogatásban egymás mellé került a múlt és a pécsi fotós által láttatott jelen. Ki-ki döntse el melyik szebb és maradandóbb a számára. E kettÅ‘sség hatására még érdekesebb ez a kiállítás, amely a posta nyitva tartásával egyidÅ‘ben bárki által ingyenesen látogatható, szeptember végéig.Köszönet ezért a postának és a szervezÅ‘knek, köztük Mosonyi Évának, aki nagyban hozzájárult a mai magnyitó sikeréhez!

Hozzászólások

 
0 #1 Guest 2010-09-24 08:00
Szép gyűjtemény, jó hogy ingyenesen megtekinthető a postán!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés