Egy kiállítás képei

Bereczki Lajos Képzőművészet
PDF

Már a hivatalos megnyitása előtt vihart kavart a nyolc lengyel művésznő által Krakkóból idehozott válogatás. Mayer Mihály pécsi püspök szerint családellenes és a jóérzésű embereket sértő a felvonultatott anyag, bár saját bevallása szerint csak néhány művet látott, amelyeket figyelemfelkeltésként előzetesen kiküldtek ki a meghívóban. Mindenesetre jó reklámot csinált az „Engedetlenek” címet viselő tárlatnak, nélküle valószínűleg fele annyian jöttek volna el a HattyúHáz Galériában tartott csütörtök délutáni megnyitóra.

Képünkön Páva Zsolt Pécs város polgármestere a megnyitón, mellette két lengyel művésznő látható.

 

 Nők vallanak nők társadalmi szerepéről, megváltozott helyzetükről a világban. Akár unalmas is lehetne a téma, de szerencsére annál érdekesebben nyúltak hozzá a fiatal lengyel alkotók. Azt azért az elején le kell szögezni, világújdonság nincs az alkotások között, de ahogy Páva Zsolt, a kiállítást megnyitó beszédében fogalmazott igényes műveket tekinthet meg a közönség, ráadásul ezt ingyen teheti meg egészen október 15-ig.


Valószínűleg soha nem tudjuk meg, hogy mi „verte le a biztosítékot” Mayer Mihálynál, hiszen nyilatkozatát is mindössze egyetlen médiummal osztotta meg, az is igen szűkszavúra sikerült. A Pécsi Püspökség belső ügyeiről szóló hírek mindenesetre arra engednek következtetni, hogy lenne mit söpörni a saját háza táján is a püspök úrnak, de úgy tűnik inkább képzőművészeti alkotások erkölcsi kritikájával kíván foglalkozni.

A művész hölgyeket egyébként bár meglepte ez a hír, különösebben nem érdekli őket. Olyan országból érkeztek, ahol a katolikus egyház erős és a hívek száma a magyarországiéhoz viszonyítva lényegesen nagyobb. Amint azt a Pécsi Riportnak elmondták, odahaza nem kaptak ilyen jellegű feddést az egyház egyetlen képviselőjétől sem, ezért furcsállják ezt a reagálást. Persze ez nem jelenti azt, hogy a lengyel katolikus egyház nem foglal állást akár a képzőművészetet érintő kérdésekben is. Szerencsére sokkal többen érdeklődtek a művészetük iránt és jóval nagyobb számban kaptak elismerő szavakat itt Magyarországon is.


A munkák valóban érdekesek és elgondolkodtatóak voltak, a nők és a hagyományos női szerepek és az ehhez kapcsolódó sztereotípiák lebontásában kétségkívül jelentős szerepük lehet. A művek néha megbotránkoztatnak (Szellentő nő), néha elgondolkodtatják, (Hófehérke), de mindenképpen állásfoglalásra kényszerítik a nézőt. A fiatal alkotók a videó installációt is felhasználták, hogy még érdekesebben és a mai kor nyelvén szóljanak a kiállítás látogatóihoz. Összességében egy színvonalas, érdekes kiállítás látható a HattyúHáz Galériában, amit csak ajánlani tudunk azoknak, akik a kortárs művészeti alkotások iránt érdeklődnek.


Páva Zsolt, Pécs polgármestere kiállítás megnyitó beszédében és azt követően is megerősített bennünket abban, hogy semmi különös nincs abban, ha alkotók kicsit provokatívan, vagy merészebben fogalmaznak meg társadalmi problémákat. Ez a kor művészetére jellemző, nem csak Lengyelországban, hanem világszerte is.

A kiállító művészek: Laura Pawela, Karolina Kowalska, Anna Niesterowicz, Lidia Krawczyk, Agnieszka Kurant, Anna Maria Karczmarska, Zuzanna Krajewska, Justyna Koeke.

Kurátor: Lidia Krawczyk, Beata Nowacka-Kardzis.

Hozzászólások

 
0 #11 Guest 2010-09-26 19:21
Teljesen egyetértek az előttem szólóval. Itt nem csal a látszat, hanem hűen tükrözi a viszonyokat. Nem értem, hogy a sok egyházi tisztségviselő miért nem lázad fel ez ellen, most helyzet van!
Idézet
 
 
0 #10 Guest 2010-09-26 13:01
"Nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél."

BMW, gyűrű és egyéb világi hívságok a püspöki oldalon, s a papi munkát végzőktől pedig a legszigorúbban fogja vissza a pénzeket a püspök úr.

Tessék csak nyitott szemmel járni, és nyilvánvaló, hogy Mayer Mihály püspök úr cselekedetei, elöljárói "rátartisága" nem a legmeggyőzőbben sugallja az alázatos egyházi, szakrális szolgálatot.

NEM ELÉG JÓNAK LENNI, ANNAK IS KELL LÁTSZANI!

Amikor Napóleon megbukott, és egyre keményebben bírálták őt, Napóleon ezt mondta:
"Ha ezt császárságom idején is meg merték volna mondani, én ma is uralkodnék."

Tisztelt Püspök Úr!

Ha egyáltalán van ereje és igénye az ún. névtelen vélemények elolvasására, kell, hogy legyen Önben annyi önmérséklet, mértéktartás, hogy önkritikusan próbáljon meg elgondolkozni, vajon hogyan kellene az elismerést, tetszés szerzést szerényebben "kikövetelni"!
Idézet
 
 
0 #9 Guest 2010-09-26 07:38
A püspök urat és egyházát mindig is a puritánság és visszafogottság jellemezte. A PAX100 rendszámú BMW csak a jéghegy csúcsa. Sok pap hihetetlenül nehéz és méltatlan körülmények között végzi a munkáját (valóban munkát végez, nem reprezentál), az Isten háta mögötti falvakban. Egy negyed BMW-ből csodákat tudnának tenni, a püspök kisujján lévő gyűrű árából pedig képesek lennének embereknek valóban emberi körülményeket, odafigyelést, segítséget, hitet adni. Hát ez nem megy mostanság.
Idézet
 
 
0 #8 Guest 2010-09-25 14:21
Mayer arra hivatkozott . hogy a katolikus/keresztény szellemiséggel nem fér össze a kiállítás anyaga. Bezzeg a BMW!
Idézet
 
 
0 #7 Guest 2010-09-24 20:03
Mi köze a püspöknek a művészethez, egyébként, hol látta a műveket? Megnyitó előtti bemutatón, vagy műelemzésen? Foglalkozzon inkább kiváló egyházával és szeplőtelen kollégáival... ;-)
Idézet
 
 
0 #6 Guest 2010-09-24 13:02
Persze vannak jó papok is,csupa nagybetűvel, de sajna a püspök környezetében kissé fura alakok telepedtek meg, ld Wolf.
Idézet
 
 
0 #5 Guest 2010-09-24 13:00
Ez is csak nálunk fordulhat elő, h a püspök beleszól művészeti kérdésekbe. A papi pedofíliáról szívesen meghallgatnám a véleményét, de arról még nem regélt!
Idézet
 
 
0 #4 Guest 2010-09-24 12:53
hÁÁÁT EGYÉBKÉNT KÖZEPES MUNKÁK, DE MESSZE NEM ÁRTALMASAK!!
Idézet
 
 
0 #3 Guest 2010-09-24 12:52
Csodálom, hogy Páva el mert menni a megnyitóra! Mindenesetre jól tette, tökös dolog volt tőle!
Idézet
 
 
0 #2 Guest 2010-09-24 11:36
A katolikus egyház tekintélyét Pécsett néhány ember porig rombolta, köztük Mayer és Wolf. Megújulásra van szükség, de nélkülük!!!!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés