Kezdőlap > Közélet > Közterek, ahogy mi látjuk 5.

Közterek, ahogy mi látjuk 5.

Bereczki Lajos Közélet
A nagy hideg és a rossz fényviszonyok okozta szünet után folytatjuk sorozatunkat, amely Pécs megújult köztereit mutatja be. Tapasztalataink szerint a város lakosságának leginkább ez a projekt nyerte el tetszését, ezt különböző kutatások is igazolják.  Most a Szilárd Leó Parkban néztük meg, mi történt az átadás óta Uránvárosban.


 Bevezető soraink mellett látható Issei Amemiya japán képzőművész "Párbeszéd" című alkotása, amely már jócskán a múltat, képviseli, történetesen1978-ban került jelenlegi helyére. Az akkor nagyon modernnek és dinamikusnak tartott plasztika előtt egy oszlopon áll a zománcozott tábla, amely tudatja az ide érkezővel, hogy a Szilárd Leó parkban jár, ha még egy lépést tesz. A neves fizikus, aki elsőként ismerte fel a világon a nukleáris láncreakció jelentőségét,tudomásom szerint nem járt Pécsett, gondolom az egykori névadók az urán ércről elnevezett városrész és annak helyi bányászata miatt gondolták fontosnak a rendhagyó névadást. Így találkozik tehát egy japán művész  a magyar fizikussal, aki az atombomba egyik szellemi atyja volt - egy parkban. Elgondolkodtató...

Mindenesetre ez a park és környezete tavaly az EKF-nek köszönhetően megújult. Körbejártuk fényképezőgéppel, hogy most megosszuk az olvasókkal mindazt, amit tapasztaltunk.

Déli irányból érkeztünk,így jobbról egy szépen körülkerített többfunkciós pályát láthattunk, melyet példásan körbekerítettek. A palkánk egyben focikapu is, a felfestés tökéletes és az oldalvonal melletti padok is nagyon praktikusak.



A dühöngőtől balra egy csodálatosan és ráadásul ízlésesen felépített  játszótér várja a kisebbeket és szüleiket. Van helye az anyukáknak (na jó az apukáknak is), szépen rálátnak a gyerkőcre , aki sok-sok praktikus és fejlesztő játékon ügyeskedhet. Egy kettő alól kikopóban a mulcsszerű esést tompító anyag, az illetékeseknek erre talán lehetne figyelni, hiszen hamarosan itt  a tavasz, jönnek a gyerekek. A parknak ez a része csillagos ötös!



Sajnos tovább haladva a szépségeknek és jóságoknak vége szakad, ha csak rövid időre is. Eddig egyetlen felújított téren sem tapasztaltunk rongálás, vagy graffiti nyomát, kivéve ezt. Itt viszont minden mennyiségben jelen van.sőt a strapabíró utcabútorokat is erős legények szétszedték. Így biztosan jobban tudják majd használni...
Remélem a közterület őrei a későbbiekben este is tiszteletüket teszik a téren és megregulázzák azokat, kik a barbár rongálást elkövetik.




A szemetesedény sem úszta meg, a kamera  sajnos nem lát el idáig.





És ide sem lát a kamera (valaki azért ránézhetne a térnek a nyugati sarkára is!) Jó lenne, ha megállna ez a folyamat, mert így hamarosan nem lesz használható utcabútor a téren!



Essünk túl az utolsó negatív látványon is, a virágágyások között meglehetősen sok avar található. Így januárban talán összegyűjthető lett volna, főleg ilyen szép időben. Mellesleg,a képen az is látszik, hogy a park sétányait apró kaviccsal szórták fel,ami a sok beton térkő után üdítően hat. Reméljük figyelik a kavics fogyását is a szakemberek, mert ellenkező esetben a kitaposott vályúban a víz méretes pocsolyákat alkot majd.



Egyedülálló és nagyon jó ötlet, hogy a tér közepén egy pavilon található. kávézó, kis fedett terasz és mosdó-WC is található benne, ráadásul mozgássérültek is használhatják azt. Egy százas a használat díja a kiírás szerint, most sajnos nem tudtuk ellenőrizni, hogy megéri-e a pénzt. Mindenesetre még újnak és szépnek tetszett minden a pavilon környékén,itt még nem jelent meg a firka sem. Kávé, üdítő és víz mindenképpen jól jön a nyári időszakban, csak remélni merjük, hogy alkoholt nem mérnek a presszóban!



két kamera található a téren, sajnos nem "lát" mindent a fixen álló "őrszem", némi esti járőrözés ráférne a térre. Reméljük, a kamera végén a szolgáltató is így gondolja.



Északi irányban hagyjuk magunk mögött a teret (bocsánat,Szilárd Leó Parkot) A zebrán átvágva az egykori Mecsek Áruház és a mellette található 17 emeletes helyi "felhőkarcoló" tövében található kisebb terecskéhez érünk. A térkő nem zavaró, néhol még színes részeket is találunk. A rendezettség szembeötlő, olyan érzésem van, mintha valaki bútorápolóval kezelné a padokat, asztalokat. Itt nincs megrongált bútor, telefestett falfelület. Talán az itt élők érdeme, amit a park fái közt nem tudnak meggátolni, az itt a jól kivilágított részeken sikerül. Mindegy is hogyan, a végeredmény az érdekes. Minden használható és szép.


Praktikus és kellemes ülőalkalmatosságokat kapott ez a terület, bár kicsit buszmegállós a fíling. Lassan ki lehet jönni sütkérezni a térre. (Érdemes megfigyelni, hogy a túlsó oldallal ellentétben, itt milyen tiszta a kövezet!)



Nem kell mindenben valamit belelátni, de nekem egy utcatérkép jutott eszembe a most éppen téliesített és nem működő szökőkút láttán. Talán nem lett volna butaság egy ilyen, a városrész ábrázoló térplasztika sem. (A víz még csoboghatott volna azon is.)



Az áruház előtti részen rábukkanok két régi nyilvános WC lezárt lejáratára. Nem biztos, hogy végleg így kellene maradnia, hiszen a szemközti parkot a gyerekek és a szüleik használják, tavasztól őszig szép számban. talán lehetne működtetőt találni az itt álló, lezárt műintézetre is?



Ha járókelőként tévedünk Uránváros új központjába, akkor a z áruház felőli oldal lesz kedvesebb számunkra, a maga árnyas pihenőhelyeivel és asztalaival, ahol akár többen leülhetünk tereferézni. A kisgyerekesek kedvence a park lesz a túloldalon,ami érthető.Leszámítva néhány területet, amely mellett szemlesütve kell elhaladni. Ennek okát minél előbb meg kell szüntetni, ekkor fog a két terület harmonikus egységet alkotni, mindenki örömére.két

Hozzászólások

 
0 #3 Guest 2011-01-11 12:29
Jó megreguláznám én őket, csak kapnám el a grabancukat!Nin cs ott polgárőrség, vagy hol van a közterület felügyelet, megint a fenekén ül a szép autóikban?
Idézet
 
 
0 #2 Guest 2011-01-11 09:58
Teljesen jó a park, most már csak azt a pár tahót kellene megregulázni, akik tönkreteszik a padokat!
Idézet
 
 
0 #1 Guest 2011-01-10 19:24
A legjobb játszótér szerintem a városban amit ismerek, a mulcs nagyon jó, nem süpped mint a vastagon felszórt kavics, nem festi be a cipőket és a nedvességet is jól szívja. A játékok nagyon jók, de a hintát el lehetne keríteni, és a virágtartó szigetek szélei elég balesetveszélye sek. Egy apuka.
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés