Kezdőlap > Jegyzet > Rövid Hírek
Rövid Hírek

Minősített Könyvtári címet kapott a Csorba Győző Könyvtár

2020. január 25. szombat, 12:52 Rövid Hírek
PDF

A Csorba Győző Könyvtár igazgatója Miszler Tamás január 22-én, A magyar kultúra napján vehette át a Minősített Könyvtári címért járó oklevelet Fekete Péter kultúráért felelős államtitkártól és Fülöp Péter művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkártól. A cím elnyerésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma évente pályázatot hirdet, amelynek célja a minőségfejlesztés és a minőségirányítás módszereinek alkalmazásában kiemelkedő teljesítményt nyújtó könyvtárak munkájának elismerése. A pályázó könyvtárak előre meghatározott szempontok szerint elkészített önértékelés és teljes körű minőségügyi dokumentáció benyújtásával jelentkezhetnek a cím elnyerésére. A Könyvtári Minőségügyi Szakértői Bizottság a Könyvtári Intézet felkérése alapján a Csorba Győző Könyvtárban is elvégezte a jogszabályban előírt helyszíni vizsgálatokat. A bizottság a megújult Könyvtári Közös Értékelési Keretrendszer szempontjait és a pályázatot benyújtó szervezetek teljesítményének színvonalát és minőségirányítási eredményeit tekintette át. Ezek alapján a Csorba Győző Könyvtár megkapta a Minősített Könyvtári címet, amelyet 5 évig viselhet.

Forrás: CSGYK

 

Nagy érdeklődés övezi a gerlingeni málenkij robot kiállítást

2020. január 25. szombat, 12:44 Rövid Hírek
PDF

A gerlingeni Rathausplatzon lévő Dancalla Artgallery ad otthont a Janus Pannonius Múzeum „Idegen ég alatt – Oroszföldön meggyötörve” című kiállításának. A „málenkij robotra" hurcolások 75. évfordulójára emlékező kiállítás a szovjet kényszermunkára hurcolt polgári személyek lágerbéli életét korabeli tárgyak, fotók, dokumentumok és visszaemlékezések segítségével teszi átélhetővé. A 2020. január 19-i megnyitó házigazdája Georg Brenner polgármester volt. Köszöntőt mondott dr. Csornay Boldizsár, a Janus Pannonius Múzeum igazgatója, Joschi Ament, a Landmannschaft der Deutschen aus Ungarn (a Magyarországot Elhagyni Kényszerülő Németek Szövetsége) elnöke és Michl József, Gerlingen testvérvárosának, Tatának polgármestere. A kiállítást Walterné Müller Judit, a Janus Pannonius Múzeum igazgatóhelyettese, a kiállítás kurátora mutatta be.

A 2020. február 13-ig látható kiállítást nagy érdeklődés övezi.

Forrás: JPM

 

Esszésorozattal népszerűsítik a Törésvonalak című kiállítást

2020. január 25. szombat, 12:30 Rövid Hírek
PDF

A pécsi Modern Magyar Képtár Törésvonalak című nemzetközi kiállítása a közép-európai avantgárd 1908 és 1928 közé eső korszakát mutatja be. A tárlaton a korszak legjelentősebb magyar, cseh, szlovák, román és lengyel művészeinek képzőművészeti alkotásai, valamint külön tárlókban a korszak legfontosabb fórumai, a modern tipográfiával szerkesztett avantgárd folyóiratok láthatók. A kiállítás egy-egy választott, kiemelkedő vagy valamilyen szempontból különleges alkotását a JPM Képző- és Iparművészeti Osztálya munkatársainak rövid esszéi ismertetik. Hétről hétre folyamatosan érdemes követni a sorozatot.

A „Törésvonalak kiállításon látható” című sorozat első részében Getto Katalin esszéje olvasható Bortnyik Sándor (1893-1976) Zöld szamár (1924) című festményéről:

https://www.jpm.hu/blog/2020-01-23-a-toresvonalak-kiallitason-lathato-zold-szamarak

Forrás: JPM

 

Folytatódnak a munkálatok a Ferencesek utcájában

2020. január 18. szombat, 10:33 Rövid Hírek
PDF
Hétfőn, január 20-án folytatódik a Ferencesek utcájában a kisfeszültségű és közvilágítási villamos földkábelek rekonstrukciója. Ez a vezetékcsere második, egyben utolsó üteme, mellyel párhuzamosan a Magyar Telekom is folytatja az utcában a gyengeáramú kábelhálózat kiépítését. 

A munkálatokra két, egyenként két hetes szakaszban kerül sor:

01.20.-02.04.: A Ferencesek utcája 17-től a Várady Antal utcai sarokig, az utca déli oldal haladva.
02.05.-02.22.: A Ferencesek utcája 28-tól a 42-ig tartó szakaszon, az utca északi oldalán. 

A gyalogos forgalom biztosítására a munkavégzés teljes időtartama alatt végig korlátok lesznek elhelyezve a munkaárkok mellett. A boltokba való bejutás, valamint a kapubejáróknál a ki- és bejárás folyamatosan biztosított lesz.

Egyes munkafázisokhoz kapcsolódóan szükség lesz majd tervezett üzemszünet meghirdetésére egyes érintett ingatlanok esetében (egy ingatlant legfeljebb két alkalommal érintve), erről az érintettek előzetesen szórólap útján tájékoztatást kapnak majd. 

A közműrekonstrukcióban érintett ügyfelei, az arra közlekedők megértését, türelmét ezúton is köszöni a társaság!


E.ON
 


Kiemelt partnereink

Hirdetés
Hirdetés