Kezdőlap > Kultúra > Rövid Hírek
Rövid Hírek

Rendhagyó tárlatvezetések az Idegenvezetők Világnapja alkalmából

Rövid Hírek
PDF

Február 24-én a pécsi belvárosban egyedülálló vezetett sétákon vehetnek részt az érdeklődők. Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából feltárulnak Pécs rejtett udvarainak kincsei, és megismerhetik a korai keresztények példaképeit is. A Zsolnay Negyedben tett séta során szecessziós csodákat láthat a közönség. A pécsiek és a PTE-sek ráadásul kedvezményesen válthatnak jegyet!

Mártírok és próféták

A korai keresztények példaképei a pécsi ókeresztény temetőben.

Kik voltak a korai keresztények példaképei? Bibliai személyiségek, próféták? Esetleg egyszerű emberek, akik vállalva a büntetés súlyát, kitartottak hitük mellett? Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából szervezett rendhagyó tárlatvezetésen a résztvevők felfedezhetik a korai kereszténység képi hagyatékát a Cella Septichora Látogatóközpontban, valamint az Ókeresztény Mauzóleum sírkamrájának falain.

Ismerd meg, hogyan emlékeztek meg az ókori Sopianae ókeresztény lakói szeretteikről, hogyan bocsátották útnak őket a túlvilágra!

Időpont: 2024. február 24. szombat, 12:30
Indulás: Cella Septichora Látogatóközpont (Szent István tér)
https://www.vilagoroksegpecs.hu/programok/martirok-es-profetak

Pécs rejtett udvarainak kincsei

Világörökségi ókeresztény sírok az Apáca utca udvaraiban.

A rendhagyó vezetésen az Apáca utca olyan belső zárt udvaraiba jutunk be, ahol a sétáló nem is gondolná, hogy világörökségi helyszínekre bukkanhat. A múlt és a jelen találkozik, az ókori sírokat immáron modern kori, interaktív eszközökkel ismerhetjük meg. A programon a nagyközönség számára eddig nem látogatható kiállítóteret is megtekinthetnek az érdeklődők.

Időpont: 2024. február 24. szombat 15:00
Indulás: Cella Septichora Látogatóközpont (Szent István tér)
https://www.vilagoroksegpecs.hu/programok/pecs-rejtett-udvarainak-kincsei

Szecessziós időutazás

Egy különleges tematikus séta a Zsolnay Kulturális Negyedben, ahol az egyes épületek stílusjegyei, valamint a kiállításokon található kerámiák a mai napig őrzik a szecesszió emlékét.

Időpont: 2024. február 24. 15 óra
Indulás: a Zsolnay Infopont&Shop-tól (Boltok utcája).
https://www.zsolnaynegyed.hu/programok/szecesszios-idoutazas-2024

Forrás:ZsÖK

 

Szobrász házaspárnak nyílik kiállítása a Pécsi Galériában

Rövid Hírek
PDF

A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának dékánja, Lengyel Péter és adjunktusa, Tóth Zsuzsi közös kiállításon mutatja be alkotásait. Munkáikban a közös pont a reflexió a múltra és az emlékekre, emlékezetre, legyen az akár egy család, akár egy társadalmi, politikai környezet sajátja. A Territory című tárlat február 8. – március 9. között látható a Pécsi Galériában.

Tóth Zsuzsi munkáiban a család és a család múltjához kötődő tárgyak épülnek össze szobrászi elemekkel. A tárgyi és a megélt emlékek együttesen alakítanak ki egy új téri valóságot, ahol a személy hiánya egyrészt felerősödik, másrészt a szobrászi motívumoknak köszönhetően egyúttal fel is oldódik a hiány érzete.

Lengyel Péter munkái történelmi kontextusokat vetítenek elénk. A háborúhoz és a népirtáshoz kötődő bűn természetével foglalkoznak, jelenkori és múltbéli személyek és azok bűnhöz való kapcsolatával. Mindezeket a klasszikus köztéri szobrászatból eredeztethető megoldásokkal mutatja be, úgy, hogy a tartalmi vonatkozások, a jelentések inverz megragadása felerősíti az eredendő bűn szörnyűségeit. A szobrászati munkái mellett fontos a különböző mediális eszközök megjelenése, mint a videó vagy a különböző hanghatások. A vetítésre kerülő film által irodalmi, performatív és tájhoz kötődő elemek is megjelennek a kiállításon.

https://www.pecsigaleriak.hu/programok/territory-toth-zsuzsi-es-lengyel-peter-szobraszmuveszek-kiallitasa

Forrás: ZsÖK

 

Ismét jön a Farsangoló HANG-oskodás a Bóbitában

2024. február 08. csütörtök, 13:47 Rövid Hírek
PDF

2024. február 10-én, szombaton a Bóbita Bábszínház ismét megrendezi immár hagyománnyá vált télűző mulatságát, a Farsangoló HANG-oskodást, amely Hang Gábornak, a Bóbita egykori zseniális bábosának állít emléket. Pöttömszínházi előadással (Dödölle), bábkészítő foglalkozásokkal és a Lenka és Palkó című előadással várják közönségüket a vidámság jegyében ezen a napon!

A 16 órakor kezdődő bábelőadás után kerül sor a Hang Gábor-díj ünnepélyes átadására, melyet a Bóbita társulatának egy tagja kaphat meg évről évre a társulat tagjainak szavazata alapján. Valamint még várható további meglepetés is!

Forrás: Bóbita Bábszínház

 

Hiány és emlékezet - Konferencia Breuer Marcell életművéről

2023. november 27. hétfő, 13:09 Rövid Hírek
PDF

November 30-án az m21 Galériában egész napos konferenciát tartanak a Pécsett született világhírű építész, a 20. századi modern építészet meghatározó alakja, Breuer Marcell tiszteletére, délelőtt magyar, délután angol nyelvű előadásokkal.

A konferencia az ugyanitt látható, azonos című kiállítás kísérőprogramjaként valósul meg. Az előadások az életmű egyes szegmenseinek bemutatásával, a kutatás lehetséges irányainak és feladatainak kijelölésével, illetve személyes visszaemlékezések és életrajzi dokumentumok közzétételével járulnak hozzá Breuer Marcell alkotói karakterének pontosabb megismeréséhez és mélyebb megértéséhez.

A konferencia részletes programja ezen a linken található: https://m21.pecsigaleriak.hu/programok/hiany-es-emlekezet-konferencia-breuer-marcell-eletmuverol

Az eseményen való részvétel ingyenes, de a férőhelyek korlátozottsága miatt regisztrációhoz kötött. Regisztrálni november 28-ig lehet az alábbi linken: https://bit.ly/breuer-konferencia-reg

Forrás: ZsÖK

 

 


1. oldal / 6
Hirdetés
Hirdetés