Kezdőlap > Kultúra > Rövid Hírek
Rövid Hírek

Rejtő Jenő hősei a színpadon

2019. október 07. hétfő, 17:48 Rövid Hírek
PDF

A pécsi közönség körében is népszerű fővárosi társulat, a Nézőművészeti Kft. az utóbbi évadok fergeteges vendégprodukciói (A fajok eredete, EztRád) után egyik legújabb előadásával érkezik októberben a Pécsi Harmadik Színházba. Ezúttal a Karinthy Színházzal közösen létrehozott, Rejtő Jenő művei nyomán írt spakli-bohózattal edzik a nézők rekeszizmait. Rejtő Jenő író, kabarészerző, a magyar szórakoztató irodalom népszerű múlt századi képviselője, akinek gazdag életműve messze túlmutat a ponyvaregény kategórián. Sajátos stílusát egyéni, groteszk nyelvi humor, váratlan, abszurd fordulatok, szürreális figurák és a társadalom fanyar iróniába csomagolt kritikája jellemzi. Az ő művei nyomán született A piszkosak című előadás, melyet Scherer Péter rendezésében mutattak be, s a kritikusok egyöntetűen sikeres, műfajteremtő színházi kísérletként méltatják, mondván, felismeri a Rejtő alkotta párbeszédekben és jellemtípusokban a mai, XXI. századi, magyar P. Howard-féle karaktereket, és finom párhuzamot von. Egymásba játszik az író szülőházának felújításán dolgozó mai kőműves brigád munkálkodása és a szerző legismertebb műveinek világa; azaz a mai magyar „melós” valóság és a képzelet szülte, Rejtő Jenő alkotta, kocsmákkal, kétes előéletű tengerészekkel, kissé együgyű bűnözőkkel, nyelvi humorral és félreértésekkel teli regények közege. Az igényes szórakoztatást remek alakításokkal ötvöző előadás az ifjabb színészek számára igazi jutalomjáték, de a nézőművészetis ,,nagyágyúk” is fellépnek benne:
Scherer Pétert Piszkos Fred szerepében láthatjuk, Mucsi Zoltán pedig magát Rejtőt idézi a színpadra. A produkció 2019. október 9-én 17.30-kor és 20.00-kor látható a Pécsi Harmadik Színházban.

Jegyek – bérletes előadás lévén – csak korlátozott számban kaphatók!

Forrás: PHSZ

 

A Lúdas Matyi lett a legjobb gyerek- és ifjúsági előadás

2019. szeptember 23. hétfő, 15:22 Rövid Hírek
PDF

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal nyújtotta át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit elismerő Színikritikusok Díját. A szeptember 22-én a budapesti Katona József Színházban megtartott díjkiosztó gálán a legjobb gyerek- és ifjúsági előadás díját a Bóbita Bábszínház Lúdas Matyi című előadása kapta. A díjat Sramó Gábor igazgató és az előadás rendezője, Markó Róbert vette át. Gratulálunk!

A rendezővel a bemutató után készült interjúnkat itt olvashatják.

Forrás: Bóbita Bábszínház

 

A Csorba Győző Könyvtár megújult fiókkönyvtára szeptember 24-től újra várja olvasóit

2019. szeptember 13. péntek, 08:53 Rövid Hírek
PDF

A Várkonyi Nándor Fiókkönyvtár és Pinokkió Gyermekkönyvtár 2019. szeptember 24-én újra megnyitja kapuit olvasói előtt. Az „EFOP-4.1.8-16 A könyvtári intézményrendszer tanulást segítő infrastrukturális fejlesztései” című pályázat keretében részben megújuló fiókkönyvtárban az év elején kezdődtek meg a felújítási munkálatok, mely során a gyermekrészleg, a hírlapolvasó részleg és a kiállítótér teljes renováláson esett át. A hivatalos átadó ünnepségre – az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozat részeként – 2019. október 1-jén 15.00 órakor kerül sor, "AZ ÉN KÖNYVTÁRAM" rajzpályázat eredményhirdetésével egybekötve. Az ünnepélyes megnyitón köszöntőt mond, és a díjakat átadja Miszler Tamás, a Csorba Győző Könyvtár igazgatója.

 

Vízzavarosodás lehet a pécsi belvárosban és a Szigeti városrészben csütörtökön

Bereczki Lajos Rövid Hírek
PDF
A TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. tájékoztatja ügyfeleit, hogy a Széchenyi tér 8., Király utca 2-4., Szigeti út 112. előtti tűzcsapokon tervezett oltóvíz hozammérések miatt 2019. augusztus 29-én, csütörtökön 8 és 16 óra között vízzavarosodás és nyomásesés fordulhat elő a pécsi belváros teljes területén, valamint a Szigeti úton és a környező utcákban. 

A munkálattal érintett útszakaszokon sávszűkületre lehet számítani. Az intenzív vízvételezés hatására nagyobb mennyiségű vízfolyás jelenhet meg az úttesten – ez a munkálatok velejárója, nem meghibásodásból ered.

A hozammérés után a megszokott kiegyensúlyozott vízminőség gyorsan visszaáll. A szolgáltató javasolja érintett ügyfeleinek, hogy a jelzett időszakban fordítsanak fokozott figyelmet vízfelhasználással üzemelő háztartási eszközeikre, a mosó- és mosogatógépek beindítása előtt minden esetben ellenőrizzék a vizet, és amennyiben a víz zavarosodását észlelik, kerüljék a használatát! 

A TETTYE FORRÁSHÁZ köszöni ügyfelei megértését és türelmét! 


TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. 

 


1. oldal / 11

Kiemelt partnereink

Hirdetés
Hirdetés