Kezdőlap > Kultúra > Rövid Hírek
Rövid Hírek

Betegség miatt elmarad a Bányavirág jubileumi előadása

2020. január 27. hétfő, 11:09 Rövid Hírek
PDF

A Pécsi Harmadik Színház sajnálattal értesíti kedves közönségét, hogy Székely Csaba: Bányavirág című komédiájának 2020. január 27-re meghirdetett, 75. előadása Németh János színművész betegsége miatt elmarad. A megvett jegyek a vásárlás helyén visszaválthatók vagy későbbi időpontra cserélhetők. Érdeklődni: 30/336-1560

 

 

Minősített Könyvtári címet kapott a Csorba Győző Könyvtár

2020. január 25. szombat, 12:52 Rövid Hírek
PDF

A Csorba Győző Könyvtár igazgatója Miszler Tamás január 22-én, A magyar kultúra napján vehette át a Minősített Könyvtári címért járó oklevelet Fekete Péter kultúráért felelős államtitkártól és Fülöp Péter művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkártól. A cím elnyerésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma évente pályázatot hirdet, amelynek célja a minőségfejlesztés és a minőségirányítás módszereinek alkalmazásában kiemelkedő teljesítményt nyújtó könyvtárak munkájának elismerése. A pályázó könyvtárak előre meghatározott szempontok szerint elkészített önértékelés és teljes körű minőségügyi dokumentáció benyújtásával jelentkezhetnek a cím elnyerésére. A Könyvtári Minőségügyi Szakértői Bizottság a Könyvtári Intézet felkérése alapján a Csorba Győző Könyvtárban is elvégezte a jogszabályban előírt helyszíni vizsgálatokat. A bizottság a megújult Könyvtári Közös Értékelési Keretrendszer szempontjait és a pályázatot benyújtó szervezetek teljesítményének színvonalát és minőségirányítási eredményeit tekintette át. Ezek alapján a Csorba Győző Könyvtár megkapta a Minősített Könyvtári címet, amelyet 5 évig viselhet.

Forrás: CSGYK

 

Nagy érdeklődés övezi a gerlingeni málenkij robot kiállítást

2020. január 25. szombat, 12:44 Rövid Hírek
PDF

A gerlingeni Rathausplatzon lévő Dancalla Artgallery ad otthont a Janus Pannonius Múzeum „Idegen ég alatt – Oroszföldön meggyötörve” című kiállításának. A „málenkij robotra" hurcolások 75. évfordulójára emlékező kiállítás a szovjet kényszermunkára hurcolt polgári személyek lágerbéli életét korabeli tárgyak, fotók, dokumentumok és visszaemlékezések segítségével teszi átélhetővé. A 2020. január 19-i megnyitó házigazdája Georg Brenner polgármester volt. Köszöntőt mondott dr. Csornay Boldizsár, a Janus Pannonius Múzeum igazgatója, Joschi Ament, a Landmannschaft der Deutschen aus Ungarn (a Magyarországot Elhagyni Kényszerülő Németek Szövetsége) elnöke és Michl József, Gerlingen testvérvárosának, Tatának polgármestere. A kiállítást Walterné Müller Judit, a Janus Pannonius Múzeum igazgatóhelyettese, a kiállítás kurátora mutatta be.

A 2020. február 13-ig látható kiállítást nagy érdeklődés övezi.

Forrás: JPM

 

Esszésorozattal népszerűsítik a Törésvonalak című kiállítást

2020. január 25. szombat, 12:30 Rövid Hírek
PDF

A pécsi Modern Magyar Képtár Törésvonalak című nemzetközi kiállítása a közép-európai avantgárd 1908 és 1928 közé eső korszakát mutatja be. A tárlaton a korszak legjelentősebb magyar, cseh, szlovák, román és lengyel művészeinek képzőművészeti alkotásai, valamint külön tárlókban a korszak legfontosabb fórumai, a modern tipográfiával szerkesztett avantgárd folyóiratok láthatók. A kiállítás egy-egy választott, kiemelkedő vagy valamilyen szempontból különleges alkotását a JPM Képző- és Iparművészeti Osztálya munkatársainak rövid esszéi ismertetik. Hétről hétre folyamatosan érdemes követni a sorozatot.

A „Törésvonalak kiállításon látható” című sorozat első részében Getto Katalin esszéje olvasható Bortnyik Sándor (1893-1976) Zöld szamár (1924) című festményéről:

https://www.jpm.hu/blog/2020-01-23-a-toresvonalak-kiallitason-lathato-zold-szamarak

Forrás: JPM

 


1. oldal / 2

Kiemelt partnereink

Hirdetés
Hirdetés